A Csepelen működő 11 sportegyesület közös nyilatkozatban támogatja a Csepel SC Alapítvány napokban nyilvánosságra hozott 62 milliárdos beruházási tervét. Az egyesületek vezetői és neves kerületi sportolók a koncepciót ellenző politikusokat álláspontjuk megváltoztatására kérik.

A Csepelen működő 11 sportegyesület közös nyilatkozatban támogatja a Csepel SC Alapítvány napokban nyilvánosságra hozott 62 milliárdos beruházási tervét. Az egyesületek vezetői és neves kerületi sportolók a koncepciót ellenző politikusokat álláspontjuk megváltoztatására kérik.

A tízhektáros területen 11 sportegyesület működését biztosító Csepel SC Alapítvány napokban nyilvánosságra hozott koncepciója három ütemben megvalósuló, 62 milliárd forintba kerülő fejlesztési tervet tartalmaz. Az első, 2010-től 2014-ig tartó szakaszban 5,6 milliárd forintba kerül egy fedett uszoda, továbbá egy-egy sport-, birkózó- és vívócsarnok, fitneszterem és pihenőpark megépítése. Ezek mellett kereskedelmi és szolgáltató célú beruházások is szerepelnek, 15,6 milliárd forint értékben. A második és harmadik ütemben egészségügyi rendelők, lakások, irodaházak, üzlethelységek és közösségi parkok, bowling és fallabda-pálya, kiállító terem, valamint az egyesületek klubszékházainak felépítését tervezik.

A tényleges munkálatok megkezdéséhez azonban szükség van a sportcélú felhasználás kizárólagosságát előíró fővárosi szabályozási terv módosítására, valamint az összes kerületi ellenzéki frakció támogatásának megszerzésére.

A sportegyesületek tavaly még, az ellenzéki frakcióhoz hasonlóan, szintén a sportcélú felhasználás kizárólagossága mellett érveltek, azonban az alapítvány által kidolgozott sportkoncepció, és annak betartására nyújtott garanciák miatt megváltozott az álláspont. A most kiadott, közös nyilatkozatukban egységes támogatásukról biztosítják a fejlesztési tervet, valamint kinyilvánítják, hogy a terület jelenlegi övezeti besorolásának megtartása a csepeli egyesületi és tömegsport ellehetetlenülését eredményezi.

A véleményük megváltozásáról az egyesületek nevében Ludasi Róbert, olimpiai és világbajnok kenuzók mesteredzője elmondta, a jelenlegi terv támogatja leginkább a sport ügyét és a gyakorlatban is megvalósítható. Az a régebbi elképzelésünk ugyanis, hogy egy olyan befektető érkezik, aki többmilliárdos beruházásának megtérülését kizárólag a sporttevékenységtől reméli, irracionális várakozás. Mára szembesültünk azzal, hogy két út van. Az egyiken a kerületi önkormányzat és a csepeliek, valamint az állam finanszírozná a sportéletet. Ezt az utat már jó ideje járjuk, mostanra az is kiderült, hogy zsákutca. A másik lehetőség az – amiről most szó van -, nyílt pályázat útján kiválasztani azokat a beruházókat, akik a meghatározott keretek között a kerületi, a sport és a saját érdekeiket összehangolva, mindenki számára nyereségesen tudják megvalósítani a kitűzött célokat.

A mindenkori önkormányzatnak az összes frakciójával egyetemben a kerület számára legkedvezőbb szerződési kondíciók elérésére, a széles körű garanciák bekérésére, valamint a megvalósulás szoros ellenőrzésére kell koncentrálnia. Ezért az egyesületek nevében arra kérem a politikusokat, ne indítsanak kampányt a jelenlegi, reménytelen helyzet konzerválásáért, inkább fogalmazzuk meg közösen a mindenki számára elfogadható feltételeket. A sport egy olyan ügy, amiért érdemes, sőt félre kell tenni a politikai szempontokat. Le kell ülnünk politikai, gazdasági és sportszereplőknek közösen, hogy kidolgozzuk a lehető legjobb megoldást, a lehető leggyorsabban – zárta szavait Ludasi Róbert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük