Megújul, átalakul a Presidance Company, melynek első lépéseként egész estét betöltő táncprodukcióra készül az Új Magyar Táncszínház fiatal művészeinek előadásában 2011.  június 26-án és július 1-jén, a RaM Colosseumban.

 

Megújul, átalakul a Presidance Company, melynek első lépéseként egész estét betöltő táncprodukcióra készül az Új Magyar Táncszínház fiatal művészeinek előadásában 2011.  június 26-án és július 1-jén, a RaM Colosseumban.

 

Akik ismerik-ismerték a Presidance Companyt azokban joggal felvetődhetnek a kérdések, hogy vajon miért alakult át? hogyan jöhetett létre az Új Magyar Táncszínház? miről szólhat az új darab? miért pont a RaM-ban lesz a bemutató? és mikor, és miért akkor lesz? Ezekre és sok más, a színház jövőjét illető kérdésre kaptunk választ az együttes sajtótájékoztatóján a  csapat művészeti vezetőjétől  Ifj. Zsuráfszky Zoltántól valamint a társulatvezető Baranyai Balázstól. A tájékoztató vendége volt – Megyeri László rutinos moderálása mellett – Török Jolán a Nemzeti Táncszínház igazgatója, és az Experidance művészeti igazgatója Román Sándor.

 

Megyeri bevezetőjében utalt rá, hogy a Presidance és Experidance név között felismerhető azonosság volt, amely nyomot hagyott, de ez már a múlt, amit lezártunk. Román Sándor is lezártnak tekinti a két együttes közötti, névhasználattal kapcsolatos jogvitát és bízik a további együttműködésben. A szakmának, amit táncművészetnek nevezünk – mondta Román – sokkal szorosabban becsülni kell egymást és nem a széthúzás felé, hanem üzenetként egy összefogást egy közös célra való tartást kell képviselnünk. Nagyon fontos, hogy a mi generációnk elkezdjen összekapaszkodni és az értékeket úgy összerakni, hogy ez egy olyan csomag legyen, ami mindenki számára nagyon jó üzenettel bír. Úgy érzi, hogy ezt az utat az összekapcsolódással meg is tették és ez üzenet lehet mások számára is, akik valamilyen helyzetből úgy jönnek ki, hogy nem szét, hanem összetartanak. Úgy gondolja, hogy ez példaértékű és megköszönte Vona Tibornak, (RaM Colosseum) a társának a segítségét, aki nagyon objektívan mindig tudja fogni a művész kezét, hogy ne szubjektív döntései szülessenek. A Presidance Company táncosai új életet kezdtek Vári Bertalan vezetésével Varidance néven, eleget téve lekötött szerződéseiknek.

 

Baranyai Balázst érte a megtisztelő feladat, hogy egy új csapatot hozzon létre. Felkérte ifj. Zsuráfszky Zoltánt, hogy legyen az Új Magyar Táncszínház házi koreográfusa, művészeti vezetője, mert úgy gondolta, hogy a szakmai tudása, hozzáállása tudná tükrözni az új társulat arculatát. 13 táncost vettek fel az ország különböző pontjaiból – többek között, Dunaújvárosból, a Magyar Táncművészeti Főiskoláról, Pécsről, a Magyar Állami Népi Együttesből – és mivel a cél az volt, hogy friss matériával dolgozzanak, hogy az arculatukra tudják képezni a táncosokat, ezért mindegyikük most végzett táncművész. Három hete dolgoznak együtt és szeretnének egy populáris, magyar néptánc alapokra épülő stílust képviselni, amely eltérő az eddigi társulat munkásságától.

A társulat rövid bemutatót tartott a készülő produkcióból, de előtte Megyeri László kérte a jelenlevőket, hogyne csak a lábakat és jelmezeket figyeljük, hanem a szemüket is, hogy meglássuk a benne égő fantasztikus tüzet, csillogást. Észrevettük, igaz volt!

 

A bemutató után Török Jolán a Nemzeti Táncszínház igazgatója elégedetten állapította meg, hogy amit láttunk nagy örömmel tölti el az olyan ember lelkét, akinek a táncművészet nemcsak a hobbija, hanem a munkája is. Az együttes létrejötte több szempontból is fontos, elsősorban azért, mert egy olyan csapat alakult, amely a néptánc hagyományok ápolását és fejlesztését tűzte ki célul. Mindkét fiatalember munkáját van szerencséje ismerni és ez új irány keletkezésére mutat. Ifj. Zsuráfszky Zoltánt már gyerekkorától ismeri és a főiskola óta árgus szemekkel figyeli a munkáját, jó látni művészi pályája fejlődését. Amit ma láttunk, az nagyon figyelemreméltó, minden ilyen és hasonló kezdeményezésnek meg kell adni a lehetőséget.

 

Gondolatiság, organikus világ, aktualitás és színház – ez a négy alapfogalom, amely mentén dolgozom, mondta  ifj. Zsuráfszky Zoltán, és az Új Magyar Táncszínház koreográfusaként és művészeti vezetőjeként is ezt a vezérvonalat tartja fontosnak. "Az új produkció üzenete az, hogy a táncfolklórnak megvan a közösségteremtő ereje, mert mozgás közben eltűnnek a korlátok, és maga az ember, a táncmozdulatok kerülnek a középpontba" – hangsúlyozta.

 

Június végén mutatkozik be Új világ című táncprodukciójával a Presidance Company támogatásával létrejött Új Magyar Táncszínház.

Ennek a káprázatos táncprodukciónak a története egy ember – egy roma – sorsának bemutatása. Az előadás elviszi a nézőt egy ismeretlen világba, miközben a színpadon ízelítőt kap a cigány folklórból is. Egy olyan fiatal fiú életének egy szeletét ismerhetjük meg, aki nagyravágyó reményeket, álmokat dédelgetett. Ahhoz, hogy álmait valóra váltsa, sok mindent kell megélnie. Szerencse, kitartás, tehetség, ízlés, céltudatosság. Számára sem zökkenőmentes az út, a sztárrá válás nem megy egyik percről a másikra.

 

Elindul szülőhelyéről, elhagyva családját, szeretteit, hogy a messzi városban, egy számára Új Világban, elérje célját. Főhősünk barátjával együtt fedezi fel a számára még ismeretlen közeget, az út szépségével, nehézségével, rögösségével, érzelmeivel, örömeivel és bánataival szembesülve. Erről a kalandos útról mesél az előadás, rengeteg humorral, remek zenével és fantasztikus táncokkal. A koreográfiában a néző élvezheti a roma kultúra, a cigánytáncok jellegzetességeit, virtuozitását, és találkozhat olyan mozgásvilággal is, mely – reményeik szerint – kizárólag az ÚJ MAGYAR TÁNCSZÍNHÁZ jellegzetessége.

 

Az előadás „megállók”, „kitérők” sora, egy ember útjának, utazásának néhány „megállóját” látjuk. Egy olyan történet varázsolja el ezen az estén a nézőt, amiben boldogan ismer fel dolgokat, miközben élvezi egy számára Új Világ csodáit!

 

Böhm György a táncprodukció dramaturgja, a különleges látványterveket a Kiégő Izzók nevű kreatív csapat készítette, Turi Erzsébet a jelmez és a díszlettervező. A speciális zenei világot „korunk hőse”, – így nevezte ifj. Zsuráfszky Csodafarkast (Kovács Márton Jeromost) – hozta létre, amely zeneileg azonos üzenetet tud közölni a folklór és a mozgás között. A produkciós vezető az eredeti társulatból megmaradt Nagy Tamás lesz, és Baranyai Balázs látja el az új társulat vezetői feladatait. A bemutatóra az Európai Unió soros elnökségének záró rendezvényének programjaként, a háromnapos eseménysorozat utolsó napján, június 26-án kerül sor – hangzott el a társulat sajtótájékoztatóján – mert a magyar elnökség egyik kiemelt fontosságú kérdése a roma ügy, amelyhez a társulat a tánc segítségével kíván kapcsolódni.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük