A Codecool programozói magániskola 2015 szeptemberében indítja az IT szektor újszerű,  utófinanszírozásos képzését. Az iskola főként érettségizett, pályakezdő fiatalokat vár miskolci tanfolyamaira. A hazánkban első ilyen, piaci igényekre formált, gyakorlatorientált képzésforma szektoron belüli elhelyezkedést ígér nappali tagozatos hallgatói számára.

 

A Codecool programozói magániskola 2015 szeptemberében indítja az IT szektor újszerű,  utófinanszírozásos képzését. Az iskola főként érettségizett, pályakezdő fiatalokat vár miskolci tanfolyamaira. A hazánkban első ilyen, piaci igényekre formált, gyakorlatorientált képzésforma szektoron belüli elhelyezkedést ígér nappali tagozatos hallgatói számára.

 

A Codecool az informatikai oktatás területén egyedülálló megoldással mutatkozik be, amely a sajátos gyakorlat alapú, 18 hónapos képzésének köszönhetően IT szektoron belüli azonnali elhelyezkedést ígér. A tanítási és finanszírozási módszerét illetően is példa nélküli a képzésforma. A magániskola az egyetemi oktatásnál jóval több gyakorlati tudást biztosít, míg egy OKJ-s szoftverfejlesztő képzéshez képest sokkal piacképesebb, naprakész ismeretekkel ruházza fel hallgatóit. Az egyedi utófinanszírozási formának köszönhetően a diákok az iskola által garantált pozíció betöltése után rendezhetik az oktatás költségeit.

 

Az európai munkaerőpiac rendkívüli kettősséggel bír: a 10% feletti munkanélküliség és a pályakezdők elhelyezkedésének egyre súlyosbodó problémája mellett a dinamikusan fejlődő informatikai piac komoly munkaerőhiánnyal küzd. Magyarországon jelenleg 10 ezer betöltetlen informatikai állásról tudunk, amely éves szinten 150-250 milliárd forintnyi kiesést jelent a gazdaságnak. A digitalizálódás valamint az internet alapú gazdaság egyfajta strukturális átalakuláshoz vezetett mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. Ez a folyamat teljesen új szakmákat, ágazatokat teremt, melyek az új lehetőségek mellett újabb kihívásokat jelentenek az oktatásban.

 

Veres Zsolt, az IBM Magyarország vezérigazgatója  szerint: „Vannak területek, ahol nagyon nehéz megfelelő szakembert találni. Egy ilyen élénken formálódó ágazatban, mint az informatika, az egyetemi végzettség és a  gyakorlati tudás megszerzéséhez szükséges 5-6 év  örökkévalóságnak tűnik. A versenyszférában egy fejlesztő cég nem képes ennyit várni új szakemberekre. A Codecool módszere az oktatás átalakítására és fejlesztésére  megoldást jelenthet."

 „Az informatika globálisan a leglendületesebben fejlődő ipari ágazat, hazánk gazdasági fejlődésében és versenyképességében is kulcsszerepet játszik. A megfelelő minőségi szakemberképzéssel ehhez a növekedéshez, minőségi javuláshoz szeretnénk hozzájárulni. A Codecool azért jött létre, hogy segítse betölteni a hazai és később a nemzetközi piacon keletkezett informatikus hiányt. Célunk, hogy egy olyan elismert IT oktatási központtá váljunk, ahol a felsőoktatás általános időtartamának töredéke alatt, piacképes gyakorlati tudással rendelkező fejlesztőket képzünk." – mondta Simon Gábor, a magániskola egyik alapítója.

„IVSZ elnökségi tagként rengeteg informatikai céggel vagyok kapcsolatban, és mindenhol óriási igény van megfelelő képzettséggel rendelkező IT szakemberre." – tette hozzá az iskola másik alapító tagja, Vinnai Balázs. „Érdekesség, hogy ugyan jellemzően fiúk indulnak el ebbe az irányba, és válnak sikeres IT szakemberekké, programozókká, de a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre nagyobb az igény a női fejlesztők iránt." – mondta Boda József, a harmadik alapító tag. – „Egy digitális világban a női vásárlási döntések is online történnek, ezért egy szoftver, web felület vagy applikáció fejlesztésénél kifejezetten szükség van az ő látásmódjukra, gondolkodásukra. Mindezt mérlegelve indítjuk el iskolánkat és a srácok mellett nagyon várjuk lányok jelentkezését is."

 

A Codecool a programozói oktatás szemléletváltását kezdeményezi, lehetőséget nyújtva pályakezdők számára. Az iskola 2020-ra éves szinten ezer programozó szakember képzését és elhelyezését tűzte ki célul.

www.codecool.com

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük