2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Projektzárás a Táncművészeti Főiskolán

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58204"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20%281%29_20.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="70" /></a></span>A Magyar Táncművészeti Főiskola 2011 decemberében befejezte könyvtárfejlesztési projektjét, amelyet most, februárban, egy újabb követett<em>. </em>A Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszerhez benyújtott, <em>„</em>Energiafelhasználás és üzemeltetési költség csökkentése a Magyar Táncművészeti Főiskolán" című pályázat keretében megvalósult a Gimnázium és Kollégium épületén a hőszigetelés és az ablakcsere. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg<em>.</em></p> <p><em> </em>

a%20%281%29 20.thumbnailA Magyar Táncművészeti Főiskola 2011 decemberében befejezte könyvtárfejlesztési projektjét, amelyet most, februárban, egy újabb követett. A Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszerhez benyújtott, Energiafelhasználás és üzemeltetési költség csökkentése a Magyar Táncművészeti Főiskolán" című pályázat keretében megvalósult a Gimnázium és Kollégium épületén a hőszigetelés és az ablakcsere. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

a%20%281%29 20.thumbnailA Magyar Táncművészeti Főiskola 2011 decemberében befejezte könyvtárfejlesztési projektjét, amelyet most, februárban, egy újabb követett. A Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszerhez benyújtott, Energiafelhasználás és üzemeltetési költség csökkentése a Magyar Táncművészeti Főiskolán" című pályázat keretében megvalósult a Gimnázium és Kollégium épületén a hőszigetelés és az ablakcsere. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

a%20%282%29 19.thumbnailAz 1950-ben Állami balett Intézet néven alapított Magyar Táncművészeti Főiskola speciális képzési rendszerével egyedülálló felsőoktatási intézmény, amelynek legfontosabb célja, szakmai feladata táncművészek, táncpedagógusok, koreográfusok és elméleti szakemberek képzése, akik az egyetemes és a nemzeti kultúra, ezen belül a táncművészet értékeinek birtokában, magas fokú mesterségbeli tudásuk alapján alkalmasak a hazai és a nemzetközi táncéletben előadóművészi, oktató és alkotó tevékenységre.

a%20%283%29 7.thumbnail A táncművész alapképzés (BA) valamennyi szakirányon, többféle tánctechnika elsajátítását magában foglalja. Mesterképzés két, nagy hagyománnyal rendelkező szakon folyik: ezek a klasszikus balettművész és a néptáncművész MA-szakok. A pedagógusképzés alapját a több szakirányban végezhető táncos és próbavezető BA-szak jelenti, amelyre épülve tánctanár MA-képesítés szerezhető.

 a%20%284%29 2.thumbnail
A Főiskola központi helyiségei, valamint az általa fenntartott Nádasi Ferenc Gimnázium 2001-ig a VI. kerület, Andrássy út 25. szám alatti, volt Dreschler-palotában működött.
1976-ban, a VII. kerületi Kazinczy utcában új balett-termek épültek, majd 1987-ben

emeletráépítéssel további három terem csatlakozott a meglévő öthöz. A Főiskola 2001-ben vehette birtokba a XIV. kerület, Columbus utca 87-89. szám alatti oktatási- igazgatási épületet, a következő évben pedig a 12 vadonatúj balett-termet. Azóta ez a művészképzés központja, a Kazinczy utcában pedig a pedagógus- és koreográfus-képzés működik.

2004 őszén a Főiskola Kollégiuma is a campusra költözött, teljessé téve az integrációt.
Az MTF elkötelezett az energiahatékonyság javítása és az energiaköltségek csökkentése mellet. 2008-ban korszerűsítettük a kazánházat: az elavult, alacsony telepi hatásfokkal üzemelő, központi gázkazán-telepet két, új, kiváló hatásfokú, kondenzációs melegvíz kazánokból felépülő kazánteleppel váltották ki. Ennek köszönhetően nemcsak a kazánhatásfok javult, hanem jelentősen csökkent a távvezetéki hőveszteség is.

 

2011. augusztus 16-december 31. között, a KEOP pályázat keretében, az épületek hőtechnikai felújítása valósult meg. Az ún. Központi épület régi vagy déli szárnya és a Kollégium eredeti nyílászárói elavultak, rossz műszaki állapotúak voltak, nem záródtak megfelelően, az épületek homlokzati szerkezetei nem rendelkeztek külső szigeteléssel. Mindezek jelentős hőveszteséget okoztak. A Központi épület déli szárnya fővárosi védettségű, ezért azon utólagos szigetelés nem végezhető.
A projekt keretében a kollégiumi homlokzatok utólagos hőszigetelése ~1.294 m2 felületen, 10 cm vastag hőszigetelő réteg alkalmazásával történt. Az épületbe ~284 m2 felületen beépült, műanyag szerkezetű nyílászárók, 6 kamrás kialakításúak. A Központi épület déli, régi szárnyánál, az épület védettsége miatt, faszerkezetű nyílászárók épül(het)tek be, ~416 m2 felületen, hőszigetelő üvegezéssel.
A Magyar Táncművészeti Főiskola 2011. június 9-én ajánlattételi felhívással, nemzeti értékhatárokat elérő, egyszerű közbeszerzési eljárást indított. Az ajánlatkérő 6 ajánlattevőnek küldte ki az ajánlattételi felhívást. Az eredményes közbeszerzési eljárás nyertese, a GENEPSZER Generál Epítő és Szerelőipari Kft. lett.
A beruházásnak köszönhetően tehát mérséklődik az üvegházhatású gázkibocsátás, jelentősen csökken a földgáz-felhasználás, azaz mérséklődik az energiaszámla, mintegy évi 2,7 millió Forinttal. Továbbá a nyílászárók cseréje után, azok jó záródása révén, nem lesz huzat, a hőszigetelés miatt pedig magasabb lesz a belső falhőmérséklet; javul a hallgatók és a munkatársak komfortérzete.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 94 646 386 Ft.

A kivitelezés ideje: 2011. augusztus 16. – 2011. december 31.

 

KEOP-5.3.0/A/09-2010-0027 azonosító számú, „Energiafelhasználás és üzemeltetési költség csökkentése a Magyar Táncművészeti Főiskolán"című projekt átadó ünnepségén Szakály György rektor ismertette a fentieket. A tájékoztató után megtekinthettük a főiskola növendékeinek bemutatóját a Diótörő és A hattyúk tava c. klasszikus balett, a Pálpataki forgatós, Széki sűrű és ritka tempó valamint a Madocsai lassú és friss csárdás részleteit és egy kortárs táncot a Palabras-t. A Diótörő c. balett a főiskola sajátságos tradíciója, ugyanis évről évre megrendezi háziversenyét és 1999 óta önálló produkcióban viszi színre a darabot.

 

Jövőbeni fejlesztéseik élén a Kazinczy utcai épület kiváltása áll, és szeretnék a Columbus utcai campuson elhelyezni a Koreográfus- és Táncpedagógusképző Intézetet is.

Az írásom elején említett könyvtárfejlesztési projekt keretében a campuson belül új épületbe költözött a Vályi Rózsi Könyvtár. Interaktív könyvtári portált alakítottak ki, s az országos könyvtári katalógusokkal összehangoltan, napi 24 órán át elérhetővé vált a teljes katalógus.

Végül a legfontosabb és figyelemre méltó tény: a Magyar Táncművészeti Főiskolának a fejlesztések ellenére nincs kifizetetlen tartozása!

 

www.mtf.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.