2022.november.30. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58202"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/K.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="76" /></a></span>Az Erdélyi templomok - Válogatás a Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből című kamarakiállítás technikai okokból a tervezettnél három héttel hamarabb, 2012. február 26-án zár a Néprajzi Múzeumban. A kiállítás zárónapján a kurátor, Tasnádi Zsuzsanna muzeológus rendhagyó múzeumi rajzórára és tárlatvezetésre várja az érdeklődőket.

k.thumbnailAz Erdélyi templomok – Válogatás a Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből című kamarakiállítás technikai okokból a tervezettnél három héttel hamarabb, 2012. február 26-án zár a Néprajzi Múzeumban. A kiállítás zárónapján a kurátor, Tasnádi Zsuzsanna muzeológus rendhagyó múzeumi rajzórára és tárlatvezetésre várja az érdeklődőket.

k.thumbnailAz Erdélyi templomok – Válogatás a Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből című kamarakiállítás technikai okokból a tervezettnél három héttel hamarabb, 2012. február 26-án zár a Néprajzi Múzeumban. A kiállítás zárónapján a kurátor, Tasnádi Zsuzsanna muzeológus rendhagyó múzeumi rajzórára és tárlatvezetésre várja az érdeklődőket.

Programok:

2012. február 26. – vasárnap, 11.00
Rendhagyó múzeumi rajzóra
A Néprajzi Múzeum rajzgyűjteményének ritkaságaiból
Közreműködik: Tasnádi Zsuzsanna muzeológus
A rendhagyó múzeumi rajzórán „kézközelbe" hozzák a Néprajzi Múzeum gyűjteményének archív rajzait. Az érdeklődők lehetőséget kapnak arra, hogy szakértő muzeológus segítségével közelről megismerjék azokat a különböző rajztechnikákat és dokumentálási módszereket, amelyeket a 19. század végén és a 20. század elején használtak a népművészettel, népi építészettel foglalkozó kutatók. Az archív rajzok 17-20. századi tárgyakat és épületeket ábrázolnak, jól dokumentálva a magyar paraszti, polgári és nemesi rétegek páratlan díszítményvilágát, gazdag anyagi kultúráját. Eddig még soha nem látott gyűjteményi ritkaságokat is bemutatunk a közönségnek, többek között azokat a Myskovszky Viktor kassai építész, tanár által készített templomterveket, amelyek az 1986-os Millenniumi kiállításra készültek.

A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.

2012. február 26. – vasárnap, 12.00
Templomok és rajzolók

Tárlatvezetés az Erdélyi templomok című időszaki kiállításban
Tárlatvezető: Tasnádi Zsuzsanna muzeológus, a kiállítás kurátora
A kiállításon színes akvarellek, ceruzarajzok és archív felvételek mutatják be az erdélyi tájak szakrális építészetét. De vajon kik azok a rajzolók, akik az 1880-as évektől a terepen dokumentálták épített örökségünket? Milyen izgalmas történeteket rejtenek a kiállított képek és fotók? A tárlatvezetésen a kiállítás rendezője a rajzolók, fényképezők személyes történeteit is elmeséli. Megtudhatjuk, hogy Huszka József rajztanárt székelyföldi freskófeltárásai során elkergették, mert az emberek féltek a napvilágra került falképektől. A fiatal építész Kós Károly 1907-ben, fél éves ösztöndíjáért olyan hálás volt a miniszteri tanácsosnak, hogy kéziratos könyvet készített ajándékba, amelyet menyasszonya írásos hímzéssel borított. Szinte Gábor rajztanár pedig fiát is magával vitte 1913-as gyűjtőútjára, hogy az erdélyi mezőség fatemplomait együtt tárják fel. Különlegesen érdekes annak a fotón megörökített szamoskéri haranglábnak a története, amelyet a falu apraja-nagyja költöztetett el az árvízveszély miatt 1879-ben. Hogy mi lett a harangláb későbbi sorsa? A kiállítási séta során az erdélyi Mezőségen, Kalotaszegen, Székelyföldön és Szászföldön barangolhatunk, a népi építészet táji sajátosságai mellett az egyes építmények egyedi sorsát is megismerhetjük.

A tárlatvezetés ingyenes, a program múzeumi belépőjeggyel látogatható.

A program az Idegenvezetői Világnap programsorozat része.

http://www.neprajz.hu

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál eredetileg meghirdetett programjához képest egy további színházi előadásra is sor kerül:

Korngold: A halott város – A debreceni Csokonai Színház előadása

Művészetek Palotája – Fesztivál Színház, március 21., 19:00

Opera három képben, német nyelven.

Az első világháború után szomorú aktualitással bíró A halott város című opera hatalmas sikert aratott: 1920-ban Hamburgban és Kölnben is bemutatták. Egy évvel később pedig már a Metropolitanben tűzték műsorra New Yorkban. A halott várost tartja a zeneirodalom Korngold fő művének. A halott város főszereplője Paul halott feleségét, Marie-t gyászolja, és nem tud az emlékektől elszakadni. Mígnem feltűnik egy táncosnő, Marietta, aki kísértetiesen hasonlít a halott nőre…(csokonaiszinhaz.hu)

Paul: Nyári Zoltán

Marietta, táncosnő / Marie, Paul elhunyt feleségének szelleme: Rálik Szilvia

Frank, Paul barátja / Fritz, a Pierrot: Massányi Viktor

Brigitta , Paul házvezetőnője: Bódi Marianna

Juliette, táncosnő: Balla Melinda

Lucienne, táncosnő: Rendes Ágnes

Gaston, táncos / Victorin , a rendező: Cselóczki Tamás

Albert gróf: Böjte Sándor

Színészek: Bakos-Kiss Gábor, Tóth László, Kiss Gergely Máté, Mercs János, Szűcs Kata, Szalma Noémi.

Vezényel: Kocsár Balázs

Közreműködik: Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Csokonai Színház Énekkara, a Bányai Júlia Általános Iskola gyermekkara

Rendező: Vlad Troickij

Jegyárak: 5000, 4000, 3000 Ft

Video: http://www.youtube.com/watch?v=ouRQ9M7Nj9c

 

Székelyföld. Székfoglaló – honismereti előadás sorozat.

A fenti című nemes kulturális programsorozatra szeretném felhívni Olvasóink figyelmét.

A honismereti rendezvény sorozat célja Székelyföld autonómiatörekvésének segítése, a székelység önazonosságának erősítése és Székelyföld általános -, majd székenkénti bemutatása.

A sorozat aktualitását az adja, hogy idén, azaz 2012 tavaszán (április, május) egymillió szavazatot kell összegyűjteni az Európai Unió legalább hét tagországából azért, hogy az Európai Parlament normát alkosson a kisebbségben élő nemzeti közösségek jogállásáról. Ez lehetőséget teremtene az autonómiaformák majdani egységes elismeréséhez.

Az előadások helyszíne a Kőbánya-Kispesten (KÖKI) 1997-től működő Bujdosó Székely Vendéglő, amely családias, székelyes hangulatával méltán ideális hely gasztro-kulturális rendezvény megtartásához. A vendéglő központi nagyterme, ahol az előadások lesznek, 70 vendég kényelmes ellátását tudja biztosítani, de az oldalteremben kivetítő segítségével még további 60 vendég követheti a programot. Az első előadás 2012. március 2-án pénteken 18:00 órakor kezdődne, "Székelyföld képi autonómiája" alcímmel.

Fellépő művészek, előadók: Ágas-bogas zenekar, a Csillagszeműek táncosai, Fábián Zoltán, a Székelyvér együttes gitárosa, Lőwey Lilla irodalmi szerkesztő, a Székelyföld című 30 kötetes sorozat társszerzője, Simó József a Czegei Wass Alapítvány elnöke, előadóművész és Soós Andrea előadóművész.

A vetített képes műsor 2-2,5 órás. Ezután a muzsika és a tánc venné át a főszerepet, hagyományos élő székely népzenével, néptánc bemutatóval, ezt követően pedig tánctanítással induló táncházzal.

Különleges élvezetben lehet része azon kedves vendégeinknek, akik megkóstolják házigazdánk, Bacsó András székelyföldi ízeket felvonultató finom főztjét, menüjét.

A kulturális esemény sorozat fővédnöke a Székelyföldért Társaság Közhasznú Egyesület, védnöke Simó József, a Czegei Wass Alapítvány elnöke. A szervezésben részt vesz a Budapesti Székely Kör Közhasznú Alapítvány is.

A honismereti sorozat egyes műsorai minden hónap első péntekén lesznek, kivéve a másodikat, Nagypéntekre való tekintettel.

Tehát a következő időpontokra hívnák a kedves vendégeket:

március 2-án Székelyföld képi autonómiája (általános, az egész Székelyföldet bemutató előadás),

április 13-án Maros szék (Szereda fiúszékkel),

május 4-én Udvarhely szék (Keresztúr- és Bardóc fiúszékekkel),

június 1-én Csík szék (két fiúszéke –  Gyergyó és Kászon – külön kerül bemutatásra) ,

július 6-án Gyergyó szék,

augusztus 3-án Kászon szék,

szeptember 7-én Aranyos szék,

október 5-én Orbai szék,

november 2-án Kézdi szék, végül

december 7-én Sepsi szék (Miklósvár fiúszékkel).

„Célunk a széki székekhez köthető hiteles előadók meghívása." A szervezők az esetleges programváltozás jogát (elsősorban a sorrendet illetően) fenntartják!

A rendezvény egységes belépődíja 1.000 Ft. Kedvezményt a nagycsaládosok, valamint a sorozat valamennyi programjára bérletet vásárolók kapnak. A bérlet ára a 10 előadásra szólóan így 7.000 Ft lenne. Az asztalfoglaláskor székely vacsora menü is igényelhető, melynek összege 980 Ft.

A szervezők várnak véleményeket, ötleteket a sorozat egyes műsorainak kidolgozásához!

A honismereti előadás sorozat fontosabb elérhetőségei:

szekfoglalo@gmail.hu

Bujdosó Székely Vendéglő

1191 Budapest Szabó Ervin u. 37

www.bujdososzekelyvendeglo.hu

Társrendezők: Budapesti Székely Kör Alapítvány

Székelyföldért Társaság Közhasznú Egyesület

www.szekelykor.hu

www.szekelyfoldert.hu

www.szekelyhon.hu  

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.