2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

PSYCHÉ Hang-Fény-Képei

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64613"><img class="image image-_original" src="/files/images/k%20(1)_0.jpg" border="0" width="234" height="156" /></a></span>Különleges "zeneszínházi előadásra" kerül sor 2012. október 16-án a Művészetek Palotájában. Kárászy Szilvia egykori múzsájának, mesterének és barátjának, Weöres Sándornak állít méltó emléket hangversenyével, melynek címe: PSYCHÉ Hang-Fény-Képei.</p> <p> 

k%20(1) 0Különleges "zeneszínházi előadásra" kerül sor 2012. október 16-án a Művészetek Palotájában. Kárászy Szilvia egykori múzsájának, mesterének és barátjának, Weöres Sándornak állít méltó emléket hangversenyével, melynek címe: PSYCHÉ Hang-Fény-Képei.

 

k%20(1) 0Különleges "zeneszínházi előadásra" kerül sor 2012. október 16-án a Művészetek Palotájában. Kárászy Szilvia egykori múzsájának, mesterének és barátjának, Weöres Sándornak állít méltó emléket hangversenyével, melynek címe: PSYCHÉ Hang-Fény-Képei.

 

A nem mindennapi koncert célja a klasszikus zenétől – többek között Purcell, Saint-Saëns, Rachmaninov, Skrjabin alkotásaitól – a dzsesszen és napjaink legújabb zenei irányzatain keresztül beavatni a hallgatót a művész előadói és szerzői világába. A koncerten először lesz hallható a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő egyedülálló magyar harangjáték legújabb fejlesztése. 

 

Minden művész életében van egy múzsa, egy mentor avagy egy MESTER. Kárászy Szilvia sorsa is ily módon fonódik össze Weöres Sándoréval. Az egykori barátság ösztönözte, hogy Szilvia a maga módján, a művészet rendelkezésére álló eszközeivel állítson emléket Weöres Sándor születésének közelgő 100. évfordulójának.

 

Ezen, a számomra több szempontból is különleges zeneszínházi előadáson, szeretném megidézni első szellemi mesterem, Weöres Sándor kevésbé ismert gondolatait, valamint „titkos kapcsolatunkat." (Kárászy Szilvia)

 

Készüljenek fel egy különleges, audiovizuális élmény befogadására, egy igazi huszonegyedik századi koncertkalandra!

 

Psyché, az előadás kódja  –  ZENEROTIKA

Psyché mint a női sorsképlet megtestesítője, aki állandóan lázad a fennálló hagyományokkal és konvenciókkal szemben és egész élete e konvenciók széttörésének kísérletét példázza. A „psyché" szó jelentése a görögben lélek, de mindenképpen a lélek erotikus aspektusát jelenti. Psyché alakja alig képzelhető el Ámor, a szerelem istene nélkül. Tehát Psyché nemcsak lélek, hanem a szerelemtől érintett női lélek. A pszichológiában Pszyché  szimbolizálja a férfiak lelki oldalát, és Erosz, a testi erő és étvágy szimbólumává vált. Továbbá, Psychének jutott az a tisztesség, hogy egy egész tudomány névadója lehetett, jóllehet, tudjuk, hogy a pszyché és az erósz együtt teszi teljessé az emberi természetet.

A nem mindennapi, a művésznő által zeneszínházként definiált koncert célja a klasszikus zenétől – többek között Purcell, Saint-Saëns, Rachmaninov, Skrjabin alkotásaitól – a dzsesszen és napjaink legújabb zenei irányzatain keresztül beavatni a hallgatót a művész előadói és szerzői világába. A koncerten először lesz hallható a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő egyedülálló magyar harangjáték legújabb fejlesztése.

 

Kárászy Szilvia – zongoraművész, zeneszerző

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után ösztöndíjat nyer a freiburgi Staatliche Hochschule für Musik mesterképző szakára, ahol  1990-ben szerez diplomát.

Több éven át Freiburgban, ezt követően Bécsben majd Marokkóban él és dolgozik, valamint világszerte koncertezik.

Első lemezfelkérését (Muszorgszkij: Egy kiállítás képei) 1989-ben, még főiskolásként, Németországban kapja.  1991 óta foglalkozik zeneszerzéssel.

Alapítója és igazgatója az I. Fazioli zongorafesztiválnak, amely 2001- től 2005-ig része a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjának.

2000-től kulturális elnöke a Lions Klubok Magyarországi Szövetségének. 2001-ben megalapítja az Aranyharang díjat, amellyel fogyatékos embereket, művészeket díjaznak.

A Magyar zene a zongoraoktatásban 1900-2000 című filmjét UNESCO – díjjal tüntetik ki. A filmet többször sugározza az MTV és a Duna Tv.

2003- ban megalapítja a Magyar Zongora Akadémiát, amely fiatal komolyzenészek tehetséggondozásával foglalkozik.

2009-ben megnyitja összművészeti koncertszalonját, a Kárászy Szalont, melynek létrehozásáért 2010-ben Gundel Művészeti díjat kap.

 

Fellépő művészek, többek között:

Binder Károly

Erkel Ferenc és eMeRTon díjas zongoraművész, zeneszerző, tanszék-vezető egyetemi tanár. Nagyformátumú muzsikus, aki saját zenei gyökerei mellett eltérő zenei  kultúrák, kompozíciós technikák és improvizatív rendszerek szintézisének szolgálatába állítja zeneszerzői világát.

 

Ewald Rézfúvós Együttes

Liszt Ferenc és Príma Junior díjas együttes, nyitottak minden stílus és irányzat, a komolyabb és a könnyebb műfajok felé – egyetlen kritérium számukra: a minőség.

 

Szent Efrém Férfikar

Professzionális kamarakórus, az ország egyetlen hivatásos bizánci kórusa. Tematikus koncertjeiken egyedülálló módon szólaltatnak meg egyházi, világi, nyugati rítusú énekeket. A férfikar vezetője Dr. Bubnó Tamás karnagy.

 

Kiyo Kito Taiko  Első Magyarországi Japándob Csoport

Magyarország és a térség egyetlen japándob csoportja.  Vonzó és látványos zenei műfajukkal 12 éve kápráztatják el  közönségüket.

 

Zuglói Filharmónia, vezényel Záborszky Kálmán

Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím büszke tulajdonosai, számtalan hangversenyükkel minden korosztályához képesek eljuttatni művészetüket.

 

PSYCHÉ Hang- Fény- Képei

Kárászy Szilvia hangversenye

2012. október 16. 19:30 – 22:00 
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Animáció: Korai Zsolt 
Rendező: Kamondi Zoltán

 

http://mupa.hu/program/karaszy-szilvia-hangversenye-2012-10-16_19-30-bbnh#

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.