2023.február.03. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Van-e szemét a DNS-ben?

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64611"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_153.jpg" border="0" width="124" height="161" /></a></span>A legfrissebb kutatások porba döntötték a „szemét DNS" koncepcióját és a genom intelligens tervezettsége felé mutatnak.

images 153A legfrissebb kutatások porba döntötték a „szemét DNS" koncepcióját és a genom intelligens tervezettsége felé mutatnak.

images 153A legfrissebb kutatások porba döntötték a „szemét DNS" koncepcióját és a genom intelligens tervezettsége felé mutatnak.

Az evolucionista biológusok évtizedeken keresztül azt hirdették, hogy az ember génkészletének biológiai értelemben csupán 1%-a hasznos, a többi rész feltételezésük szerint „az evolúció során felhalmozódott szemét", tehát funkcióval nem rendelkező törmelék.

Ez év szeptemberének elején hatalmas nemzetközi visszhangot váltott ki az ENCODE (Encyclopedia of DNA Elements) nevű nagyszabású tudományos vállalkozás végkövetkeztetése. Eszerint a korábbi feltételezéssel ellentétben az emberi genom 80 százalékának van valamilyen hasznos biológiai funkciója! Az átütő jelentőségű kutatásban világszerte harminckét laboratórium 440 kutatója vett részt. A 200 millió dolláros program adatait 300 szuperszámítógép értékelte ki, több mint egy éven keresztül.

A Discover Magazine riportja szerint könnyen lehet, hogy a genom fennmaradó 20%-a is értelmes funkcióval rendelkezik. Ewan Birney, az ENCODE analízisvezető koordinátora rámutatott, hogy a kutatás során csak 147 sejttípust vizsgáltak, miközben az emberi testben több ezer féle található. Így lehetséges, hogy a genom egyes részei csak bizonyos fajta sejttípusokban látnak el ellenőrző funkciót, nem minden sejttípusban.

Az intelligens tervezettség elmélete megszületése óta hangoztatja azt a tudományos előrejelzést, mely szerint, ha az élővilág valóban egy felsőbb értelem tervezői munkájának lenyomatát hordozza, akkor idővel a genetikai kód más részeinek az értelmes funkcióját is meg fogjuk találni; nem lehet 99%-a haszontalan. A jelenlegi kutatási eredmények határozottan az intelligens tervezés irányzatának gyakran hangoztatott jóslatát látszanak beigazolni. 2011-ben jelent meg Jonathan Wells tervezéspárti biológus könyve „A szemét DNS mítosza" címmel, amelynek alapállításait az új kutatások még inkább megerősítették.

Egyes evolucionista biológusok jelenleg erőteljesen kritizálják az ENCODE program résztvevőit. Szerintük nem kellett volna nyilvánosságra hozni a kutatási adatokból adódó következtetéseket, mert azok az intelligens tervezettség előrejelzéseit és koncepcióját támasztják alá. A DNS molekula egyre inkább egy hatalmas informatikai hálózatra emlékeztet, amelynek létrejöttét nem lehet véletlenekre visszavezetni.

Az Értem Egyesület álláspontja szerint a „szemét DNS" elképzelésének összeomlása rámutat az élővilág irányítatlan és tudattalan létrejöttét hirdető elméletek tökéletlenségére, és az intelligens tervezettség gondolatát támogatja.

Véleményünk szerint a tudomány művelését nem szabad világnézeti előfeltevésekhez kötni, és azért, mert egyes, a materialista világkép mellett elkötelezett kutatóknak nem tetszenek az élővilág vizsgálatának legfrissebb tudományos eredményei, nem szabad elhallgatni a nagyközönség elől a tényeket és a belőlük levonható lehetséges következtetéseket.

www.ertem.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.