2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pünkösdölés és Várjátékok Hollókőn 2018. május 20-21.

6 perc olvasás

punkosd_2018_cover.jpgA húsvét utáni ötvenedik napon a Szentlélek kiáradt az apostolokra. Ez a Húsvét és a Karácsony mellett a kereszténység legnagyobb ünnepe. Ezt az ünnepet nagy becsben tartják a mélyen katolikus palócok is, és a Húsvét mellett erre az ünnepre készülnek legjobban hollókőiek is.

Ha Hollókő nevét kiejtjük mindenkinek más élmény jut az eszébe. Valaki rögtön azt a kis fatornyos, zsindelytetős katolikus templomot említi ott a falu közepén, ami egyértelműen az UNESCO-díjas település szimbóluma. Vagy a templom előterében sétáló asszonyokat, ahogy színes rakott szoknyáikban, elől összekulcsolt kézzel sietnek a templom irányába nehogy lekéssék az első énekeket és a papi áldást. Valaki inkább a várról mesél, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Cserhát dombjaira, a kéktúrások pedig a hegyen-völgyön át kanyarodó turistautakról, amik után jól esik megenni egy komolyabb adag juhtúrós sztrapacskát a falu éttermeiben. Ha Húsvét, akkor Hollókő, vallják azok a tízezrek, akik csak ezen az ünnepen látogatnak el a faluba. Pedig Hollókő egész évben várja a látogatókat. Pünkösdkor is.

A folyton és folyamatosan megújuló Hollókő ragaszkodik hagyományaihoz és szokásaihoz. Pünkösdkor megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az Ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik csakúgy, mint ötven nappal ezelőtt. Az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt. A sok program – mint a pünkösdi áldásosztás, néptánc-oktatás, népzenei koncert, népi mesék előadása, kézműves és gasztronómiai vásárral  és több már projektjével együtt jól mutatja, hogy ez a kis palóc falu nemcsak a múltból, és nemcsak a múltnak él.

A pünkösdi királyság kifejezés már a 16. század óta általánosan ismert volt Magyarországon, így Hollókő is megválasztja a saját Pünkösdi Királyát. Csupán néhány ügyességi feladatnak kell megfelelnie az arra érdemesnek. Ezt a középkori hagyományt nem is hagyhatná ki egy olyan település, ami egy nemrégiben felújított, csodálatos történelmi várral rendelkezik. A rakott szoknyák mellett nemes urak és vitézek veszik birtokukba ilyenkor Hollókőt, akik bemutatják a végvári és kuruc-labanc élet legizgalmasabb pillanatait. Pünkösdkör ugyanis nem a világhírű hollókői vödrökből kizúduló hideg víztől kell tartani, sokkal inkább a Debreceni Dósa Gyalogos Bandériumtól, Szent László Vitézeitől vagy az Egri Vitézlősöktől.

Hollókőn tehát jól megél együtt a palóc népi kultúra és középkori lovagi élet, ahogyan a múlt és a jövő is. Hiszen Hollókő a múltból táplálkozik, a jelenben él, de a jövőbe tart. Fejlődik és szépül, utat mutatva a magyar vidéknek, hogy a hagyományból merítkezve lehet élő jelent varázsolni. Mert Hollókő, egy élő falu.

 

http://www.holloko.hu

http://www.husvetifesztival.com

https://www.facebook.com/IloveHolloko/

https://www.youtube.com/iloveholloko

https://www.instagram.com/holloko_falu

 

Pünkösd Vasárnap az Ófaluban (2018. május 20.)

 

Hollókő ragaszkodik hagyományaihoz és népszokásaihoz, az egyik ilyen a Pünkösd, amikor megelevenednek a régi pünkösdi népszokások az Ófaluban. A sok program – mint a pünkösdi áldásosztás, néptánc-oktatás, népzenei koncertek, kézműves és gasztronómiai vásár – mellett nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya cím elnyerésére is, ahol népi ügyességi feladatokat kell a legjobban teljesítenie. A Pünkösd vasárnapi ingyenes rendezvényen az Ófalu udvaraiban jókedv, táncház, népi koncert és gasztronómiai ínyencségek várják a falu lakóit és látogatóit.

 

Hollókő Ófalu

Egész napos programok 11.00-17.00:

 • Hollókői és kazári életképek a Csalogató Táncház udvarában (Petőfi út 32.) és az utcán
  • népviseletbemutató, néptánctanítás, népviseletbe öltözés, népzene, táncház
  • népviselet készítésének rejtelmei
   • Déskáné, Margit néni lajbit pitykéz (mellény gombvarrása)
   • Herczegné, Vali néni keresztszemes hímzés bemutatója
   • Nagy Ádám és Nagyné Márton Anikó: rakott- és vasalt szoknyakészítés
  • Salamon Eszter és Kovács Kincső: Gyimesi és Palóc népdalgyűjtések
  • Egész napos ingyenes népi játszóudvar a Palóc Játszóházban (Kossuth út 53.)

13.00-13.30:   Pünkösdi királylány felvonulása az Ófaluban

14.00-16.00:   Pünkösdi királyválasztás a Palóc Játszóházban (Kossuth út 53.)

15:00:              Táncház a Kazár Táncegyüttessel az alsó kútnál

15.30-16.00:   Pünkösdi királylány felvonulása az Ófaluban

17.00:              Táncház a Táncház udvarában

 

Pajtaárok Nagyszínpad – Ófalu bejárat

14.30:              Hollókői Néptánccsoport megnyitó műsora – kísér a Folt Zenekar

14.45:              Kazár Táncegyüttes előadása – kísér a Folt Zenekar

15.00:              FOLT zenekar népi koncert

 

 

Pünkösdi Várjáték (2018. május 21.)

 

A Pünkösdi Várjáték a végvári időszakot és a kuruc-labanc korszakot idézi fel Hollókő egyedülálló középkori várában, a vár előtti téren és a portyázó csapatoknak köszönhetően az Ófaluban is. A nap folyamán a várban az Egri Vitézlő Oskola tagjai fegyveres bemutatót tartanak, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a várban. A Balassi Bandérium vár előtti táborában sátrakkal, ágyúkkal, puskákkal, fegyverállványokkal várják az érdeklődőket. Tábori életbe mindenki be is kapcsolódhat, lehetősége lesz fegyverekkel gyakorolni, beöltözködni. A Szent László Vitézei a faluban portyáznak labancokként, akiket aztán kuruc vitézek veszik üldözőbe, majd a várnál csapnak össze, melyet számos ágyúdörrenés fog kísérni. A nap folyamán a várban a Jász Múzeumért Kulturális Alapítvány  tagjai kézműves foglalkozásokat tartanak. A nap végén az összes résztvevő segítségével ostromjátékban vehetnek részt a látogatók, melyet a győztesek lakomája követ.

Hollókői Vár Program:

11.00:              Ünnepélyes megnyitó a szereplők felvonulásával korabeli muzsika kíséretében

11.30:                         Szent zent László Vitézeinek kuruc-labanc bemutatója a Jász Múzeumért Kulturális Alapítvány tagjaival és a Sipeki Tüzérdandárral

12.30:              Tabulatúra vidám középkori muzsika és táncház

13.00:              Debreceni Dósa Gyalogos Bandérium harci bemutatója

14.00:              Egri Vitézlő Oskola fegyveres bemutatója

15.00:              Ostromjáték az összes szereplő és a helyben toborzott állomány bevonásával

16.00:              Győztesek lakomája és közös tánc, muzsikál a Tabulatúra

 

Ófalu Program:

11.30:              Debreceni Dósa Gyalogos Bandérium szemlézik a faluban

12.20:              Szent László Vitézei mint labancok sarcolnak a faluban

13.00:                         Egri Vitézlő Oskola katonái a falu utcáin a környéken lappangó törököket keresik

14.00:              Zenészek muzsikálnak a templom előtt, és a Babamúzeum előtti téren

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.