2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

PYSCHART 24

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/43035"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_261.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="72" /></a></span>  <p>Több mint 150 hivatásos és amatőr művész valamint pszichiátriai betegségben érintett (art brut) alkotó ragad ecsetet, ceruzát a következő 24 órában, hogy a PsychArt 24 - művészeti maraton keretében képekben fogalmazzák meg, hogyan látják az emberi psziché  rejtelmeit. 50 festőállvány, 25 kiló festék, 400 ecset és 200 ív festő karton segíti az alkotást.  </p><p>

image1 261.thumbnail 

Több mint 150 hivatásos és amatőr művész valamint pszichiátriai betegségben érintett (art brut) alkotó ragad ecsetet, ceruzát a következő 24 órában, hogy a PsychArt 24 – művészeti maraton keretében képekben fogalmazzák meg, hogyan látják az emberi psziché  rejtelmeit. 50 festőállvány, 25 kiló festék, 400 ecset és 200 ív festő karton segíti az alkotást.  

image1 261.thumbnail 

Több mint 150 hivatásos és amatőr művész valamint pszichiátriai betegségben érintett (art brut) alkotó ragad ecsetet, ceruzát a következő 24 órában, hogy a PsychArt 24 – művészeti maraton keretében képekben fogalmazzák meg, hogyan látják az emberi psziché  rejtelmeit. 50 festőállvány, 25 kiló festék, 400 ecset és 200 ív festő karton segíti az alkotást.  

 

A Budapest Art Brut (BAB) Galéria alkotóközössége, munkatársai, valamint támogatója, a Lilly Hungária gyógyszergyártó vállalat azért döntött a Magyarországon egyedülálló rendezvény megszervezése mellett, hogy a művészet kifejező erejét felhasználva hozzájáruljon a pszichiátriai ellátásában részesülők ellen irányuló előítéletek és diszkrimináció csökkentéséhez.

A kezdeményezéshez ismert művészek is csatlakoznak, Koós Réka színművésznő és Forgács Péter médiaművész, akik személyes, kreatív jelenlétükkel vesznek részt a PsychArt 24 rendezvényen és közösen fognak alkotni a résztvevőkkel. Az esemény további különlegessége, hogy a pszichiátriai betegek nemcsak mint art brut alkotók, hanem mint az esemény szervezői, lebonyolítói is részt vesznek a programban, valamint a Budapest Art Brut Galéria alkotóközösségének tagjai – szükség esetén – segítik az outsider alkotók művészeti munkáját. A szervezők tervei szerint, legalább 180-200 alkotás születik a rendezvény 24 órája alatt, amelyeket az esemény után, szeptember 4-én, 12.00-13.00 óra között lehet megtekinteni a helyszínen, a Vista Rendezvényközpontban (1061 Budapest, Paulay Ede utca 9.). A BAB Galéria Művészeti Tanácsa által legjobbnak ítélt alkotásokat a Budapest Art Brut Galériában (1087 Budapest, Kőbányai út 22.) szeptember 21-én nyíló kiállításon mutatják be a nagyközönség részére. A PsychArt 24 – művészeti maratonon készült képek, nemcsak megtekinthetők, de megvásárolhatók is lesznek idén decemberben egy nagyszabású művészeti árverés során, melynek bevétele a Budapest Art Brut Galéria alkotóinak művészetterápiás foglalkozásait, az alkotáshoz szükséges alapanyagok beszerezését segíti.   

A művészet gyógyító ereje

 Már az ókorban is hittek a művészet megtisztító és megnyugtató erejében, de a művészetterápia csupán csak a második világháború után került be pszichiátria és a pszichoterápia eszköztárába. Hazánkban, az Angyalföldi Elmegyógyintézetben Selig Árpád 1910-től kezdte gyűjteni az elmebetegek alkotásait. A gyűjteményt 1940-ben áttelepítették Lipótmezőre, ahol 1988-ban nyitották meg a Pszichiátriai Múzeumot. Az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben működött a szintén a Lilly Hungária támogatásával létrehozott Tárt Kapu Galéria, amely működésének 3 éve alatt 15 kiállításon 800 alkotásnak adott otthont és több mint 15 ezer látogatót vonzott. A Budapest Art Brut Galéria létrehozásának célja egyrészt a pszichiátriai ellátásában részesülők ellen irányuló előítéletek csökkentése azzal, hogy nagy nyilvánosság előtt jelennek meg az általuk elkészített művészeti alkotások, másrészt az art brut művészeket és művészetüket megismertetni, elfogadtatni a műértő nagyközönséggel, a művész társadalommal és a művészeti élet véleményformáló képviselőivel. A BAB Galéria 2009 novemberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Alkotóközösségébe jelenleg 20 pszichiátria betegségben érintett ember tartozik, akiknek alkotásaik rendszeresen vesznek részt kiállításokon, művészeti programokon. A Budapest Art Brut Galéria kiállításai az elmúlt 9 hónapban több száz látogatót vonzottak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.