2012. április 18-án nyílt meg az Országos Széchényi Könyvtár és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közös kiállítása a Budavári Palotában, a nemzeti könyvtárban.

 

2012. április 18-án nyílt meg az Országos Széchényi Könyvtár és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közös kiállítása a Budavári Palotában, a nemzeti könyvtárban.

 

Főúri készletek, egyedi mesterművek, eredeti kéziratok, levelek, és a Képes Krónika 19. századi nemes másolata is látható lesz többek között a gazdag kiállításon, amely felsorakoztatja a világhírű herendi porcelánok és a könyvtár egyedülálló gyűjteményében található művek legszebb, legkülönlegesebb darabjait.

 

A látogatók nem csak a gyönyörű porcelánokat és a ritka könyveket csodálhatják meg, hanem megismerkedhetnek a Herendi Porcelánmanufaktúra történetével, a porcelán gyártásának, festésének titkaival is a kiállított fotók, könyvek, öntőformák, filmek – és kiemelt alkalmakkor, a Varázslatos Napokon -, herendi szakemberek által vezetett kézműves foglalkozások, bemutatók segítségével.

 

Két kiállítótermükben étkészleteket, kiegészítőket, kisplasztikákat mutatnak be:

 Az elsőben egy főúri ebédlő enteriőrben az „arisztokraták porcelánjait", például a jubileumát ünneplő Apponyi-készletet tekinthetik meg a látogatók, illetve számos világhírű szervíz darabjait, közöttük az Erzsébet királyné – Sissi – számára tervezett készletet. A főurak, uralkodók számára készített darabok közül láthatják az érdeklődők a Viktória-mintás készletet, mely a gyár számára meghozta a világhírnevet (külön érdekesség, hogy megtekinthetik a látogatók ennek felújított változatát is, a Royal Gardent – ezzel ajándékozta meg a gyár tavaly Vilmos herceget és Kate Middletont esküvőjük alkalmából), és további gyönyörű készleteket,  mint például a Rotschild,  Windsor,  Andrássy, Apponyi, Héderváry, Siang Noire,  Wales dekorral díszítettet.

 A pazar kollekció kiemelkedő darabja a muzeális Királyi Készlet, melyet Ferenc József osztrák császár és magyar király használt egykor ugyanezen a helyen, a palotában, ahol a kiállítás látható. A készletet, amely összesen 4496 darabból állt, háromféle dekorral díszítették, külön a királyi asztal, a személyzet és a tisztikar számára. Mára az eredeti szervízből sajnos csak néhány darab maradt meg, de az udvari asztal számára tervezett készletet – azzal a változtatással, hogy a király monogramja helyett azon a magyar címer szerepel – jelenleg is készítik, kizárólag a magyar állam részére, s ezzel terítenek a legmagasabb rangú fogadásokon.

 A másik terem, amelyben étkészletet prezentálnak, nagypolgári szalon-enteriőrt idéz. Itt az a  széles körben elterjedt szervíz kerül középpontba, amelynek névadója a Liechtenstein hercegi család, akik több mint másfél évszázada használják családi címerükkel kiegészítve ezt a szépséges dekort.  Céljuk annak bemutatása, hogy a 19. század végétől miként válnak a porcelánból készült műremekek a polgári lét természetes kellékeivé, kikerülve az arisztokrácia monopóliumából. Ezért a vitrinekben dísztárgyak, kisplasztikák is kiállításra kerülnek.

A kiállítás harmadik, legkülönlegesebb része a középső terem, ahol azokat az egyedi porcelántárgyakat, illetve a megfestett motívumokhoz köthető, a nemzeti könyvtár tulajdonában lévő könyvritkaságokat csodálhatják meg a látogatók, amelyek a magyar történelem nagy pillanatait, emblematikus alakjait örökítik meg. A zömében tálakat, serlegeket tartalmazó összeállítás darabjai az 1848-as szabadságharc 150. évfordulójára, illetve a honfoglalás 1100. évfordulója tiszteletére készültek, és így együtt még soha sehol nem voltak láthatók. A kollekció kiemelt figyelmet érdemlő darabjai –  a Szent Korona porcelánból készített pontos mása, illetve a Képes Krónika egyik jelenetét ábrázoló díszváza – lenyűgözik a nézőt: elkészítésük művészi és technikai bravúr volt.

Melléjük helyezték a nemzeti könyvtár kincseiből a Képes Krónika 19. században készített nemesmásolatát, Révai Péter koronaőr visszaemlékezéseit, Decsy Sámuel és Ipolyi Arnold könyveinek eredeti kiadásait; valamint az ábrázolt személyekhez köthető egyéb relikviákat, többek között Széchenyi István és Kossuth Lajos által dedikált könyveket, leveleket.

 A kiállítás látogatói számára hat alkalommal különleges lehetőséget kínálnak: a Varázslatos Herendi Napokon a manufaktúra szakembereinek közreműködésével bemutatókat láthatnak, és saját maguk is kipróbálhatják a herendi porcelán készítését eredeti alapanyagokkal:

 

Április 28., május 26. Készítsen saját, hazavihető porcelánrózsát! – a formázás, áttörés, fonás technikái.

Május 12., szeptember 8. Próbálja ki herendi porcelántányéron, milyen ügyesen tud festeni! Készítsen magának könyvjelzőt herendi motívummal!

Június 16. Múzeumok Éjszakája, és szeptember 29., a kiállítás utolsó előtti napja: Test-és körömfestés csodálatos mintákkal.

 Az általános iskola felső tagozatos osztályait és a középiskolásokat múzeumpedagógia foglalkozásokkal várják 2012. május 2-től június 15-ig, illetve szeptemberben, minden kedden, szerdán és csütörtökön 10-15 óra között.

 Ezek a foglalkozások kiválóan színesíthetik a tanév végét, illetve kitűnően alkalmasak arra, hogy szeptemberben az új tanévet a tanárok és diákok egy ismeretgazdag, ugyanakkor szórakoztató tanórával kezdhessék meg.

 Kétféle, választható foglalkozást ajánlanak: az egyik a porcelán, illetve a herendi porcelángyár történetét, a formázás, festés technikáját mutatja be a gyerekeknek, háttérben a reformkor iparosodó Magyarországának művelődéstörténetével.

 Másik óratípusnuk középpontjában a történelem áll, melyet a herendi porcelánból készült Szent Korona és a vázán megfestett, illetve nemesmásolatban kiállított Képes Krónika, valamint történelmi jeleneteket, személyeket ábrázoló egyedi porcelántárgyak segítségével hoznak közel a diákokhoz. Megismerhetik a náluk őrzött, nemesmásolatban kiállított Képes Krónikát, amely elmeséli a magyarok történetét, kalandozásait, az eltűnt múltat, így a középkori történelem, kultúr-és művészettörténet páratlan értékű forrása.

 Mindkét óratípus szerves része a kiállítás megtekintése, illetve a kézműveskedés: rózsa készítése, herendi motívumokkal díszített könyvjelző festése.

A múzeumpedagógiai foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges!

 A kiállítás megtekinthető: hétfő és vasárnap kivételével 10-18 óráig

 A belépőjegy ára: 1000 Ft/fő

Csoportok számára 6 fő felett: 600 Ft/fő

www.oszk.hu

www.facebook.com/nemzetikonyvtar

www.twitter.com/nemzetikonyvtar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük