2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ragyogó kilátások az arany számára

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57367"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_137.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="68" /></a></span>A Londoni Nemesfémpiaci Szövetség (London Bullion Market Association, LBMA) kérésére január elején évről évre leporolja üveggömbjét 26 válogatott nemesfémpiaci szakértő szerte a világban, hogy megjósolja az arany árfolyamának alakulását az elkövetkezendő év folyamán. Ez alapján a piac meghatározó elemzői kivétel nélkül emelkedést jövendölnek a most következő 12 hónapban - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a>. </p> <p> 

A Londoni Nemesfémpiaci Szövetség (London Bullion Market Association, LBMA) kérésére január elején évről évre leporolja üveggömbjét 26 válogatott nemesfémpiaci szakértő szerte a világban, hogy megjósolja az arany árfolyamának alakulását az elkövetkezendő év folyamán. Ez alapján a piac meghatározó elemzői kivétel nélkül emelkedést jövendölnek a most következő 12 hónapban – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

 

A Londoni Nemesfémpiaci Szövetség (London Bullion Market Association, LBMA) kérésére január elején évről évre leporolja üveggömbjét 26 válogatott nemesfémpiaci szakértő szerte a világban, hogy megjósolja az arany árfolyamának alakulását az elkövetkezendő év folyamán. Ez alapján a piac meghatározó elemzői kivétel nélkül emelkedést jövendölnek a most következő 12 hónapban – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

 

A 2012-es piackutatás megkérdezettjei az év egészére nézve kivétel nélkül jócskán emelkedő árakat várnak az arany esetében a mostani árszintekhez képest. A 26 szakértőből 24-en nem csak hogy új árfolyamrekordra számítanak az idén, de 19-en úgy vélik, hogy ez az új csúcs akár 2.000 dollár felett is lehet. Ugyanakkor érdemes az elemzők véleménye szerint nagy kilengésekre is felkészülni, mivel a mostaninál jóval alacsonyabb árszinteket is tesztelhet a kurzus.

 

 

Aranyárfolyam előrejelzések 2012-re

 

 

A legoptimistább előrejelzéssel Edel Tully, a svájci UBS bank nemesfémpiaci stratégája állt elő, aki 2.500 dolláros ármaximumot jósol az idei évre. Amúgy az előző évi felmérésben éppen ő volt az az elemző, aki a legközelebbi találatot adta az árfolyam későbbi tényleges alakulására.

 

Tully tavaly felsorolt érvei mind a mai napig érvényben vannak, így az idén akár ismét beigazolódhat a magabiztos jóslata. Eszerint az európai adósságproblémákkal kapcsolatos aggodalmak, a monetáris mennyiségi lazítás hatásai és a folytatódó kockázatkerülési igény 2012-ben is magasan fogják tartani a befektetők arany iránti keresletét, és a jegybanki aranyvásárlásokban sem várható változás. Ugyanakkor az árfolyamra leselkedő veszélyek sem elhanyagolhatóak, hiszen a gazdasági válságból való lassú kilábalás, a vevők fokozatos visszatérése a részvénypiacokra és a csábítóan emelkedő kötvényhozamok idővel el is téríthetik a befektetőket az arany piacától. Az ingatag pénzügyi rendszer normalizálása azonban még odébb van, így az arany marad változatlanul az egyetlen adósságmentes deviza, amelyet nem képes felhígítani a gazdaságban növekvő likviditás.

 

A sárga nemesfém unciánkénti (31,1 g) árfolyamára várt éves átlagot 1.766 dollárra hozza ki az LBMA felmérése, ami az év nyitóáraira vetítve 10,2%-os növekedésnek felelne meg. A többi nemesfémre pedig még ennél is optimistább előrejelzések érkeztek a megkérdezett szakértőktől: eszerint az ezüst éves átlagára 17,3%-kal, a platináé 15%-kal, a palládiumé 12,3%-kal kerülhet feljebb az év eleji jegyzésekhez képest.

 

Nemesfémárfolyamok előrejelzése 2012-re

 

A 2011-es előrejelzésekre visszatekintve elmondható, hogy bár beigazolódtak az elemzői elvárások az árfolyamok emelkedő irányát illetően, de az aranynál és az ezüstnél bekövetkezett tényleges növekedést még így is alábecsülték a piaci megfigyelők. A platinánál és a palládiumnál pedig volt ugyan növekedés tavaly a 2010-es átlagárakhoz képest, de a 2011. januári első hét átlagától végül elmaradt a két nemesfém egész éves teljesítménye.

 

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.