Tizenhárom családnak juttat tüzelőt az Erzsébet téri adományfából az Ökumenikus Segélyszervezet.

 

Tizenhárom családnak juttat tüzelőt az Erzsébet téri adományfából az Ökumenikus Segélyszervezet.

 

A Hello Wood csapata a Design Terminállal és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel összefogva 2014 adventjén különleges karácsonyfát épített a budapesti Erzsébet téren. Ahogy a legtöbb családnál ezekben a napokban bontják a feldíszített fákat, megkezdődött az elmúlt hetek egyik legnagyobb feltűnést keltő fájának bontása is.

 

A 4,5 méter széles, 11 méter magas installáció 5000 db, több mint 150 mázsányi tűzifából épült meg. Az eseményen jelen volt Böszörményi-Nagy Gergely a Design Terminál főigazgatója, az építők részéről, azaz a Hello Wood csapatából Huszár András és Pozsár Péter, az Ökumenikus Segélyszervezet részéről pedig Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató.

 

A rendezvényen elhangzott, hogy eredményesen valósult meg a kitűzött kettős cél.

Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint a tervezők szándéka egyrészt az volt, hogy olyan karácsonyfát állítsanak a budapesti közösségnek, amely nem csupán látványos, de az egymásra figyelést és a szolidaritás fontosságát is szimbolizálja. Másrészt pedig az, hogy az ünnepek után a lebontott installációhoz használt faanyag a gyakorlatban is segítse a rászoruló családokat.

 

A nemzetközi hírű építményt személyesen is felkeresők, az építésről készült videót vagy a közösségi oldalakon posztolt képeket megosztók, lájkolók magas száma is azt igazolja, hogy sokakhoz eljutott az üzenet. Nemcsak hazai, de nemzetközi körökben is osztatlan sikert aratott a különleges karácsonyfa.

 

– Közel 200 helyen jelent meg az Adományfáról cikk a külföldi művészeti és építészeti szaksajtóban, ezek közül csak néhány fontosabbat említve a teljesség igénye nélkül: Archdaily, The Creators Project (9 Artists Take On the Future of Christmas Trees), Ausztrál Design Intézet, Yahoo News, My modern met, Archinect, Inhabitat, Feel Desain, URDesign.

 

– A felsorolást kezdő Archdaily posztja több mint 8600 lájknál és több mint 1100 megosztásnál jár. (Összehasonlításképpen a "Top 50 Houses of 2014" poszt 6000, az Apple építészeknek készült applikációja 7000 lájkot kapott.)

 

– Számos országban illetve nyelven tudósítottak a különleges alkotásról, így orosz, ukrán, portugál és indonéz nyelven, valamint koreaiul, kínaiul, olaszul, spanyolul, törökül és csehül is. Továbbá, hírt adtak róla bosnyák makedón, holland, francia, lengyel és dél-afrikai oldalakon.

 

– Az angol Architects Journal mellékletében illetve az indiai művészeti magazinban, az Arts Illustrated Indiaban is tudósítanak az akcióról.

 

A szervezők elmondása szerint, a figyelemfelhívás mellett kitűzött második cél is megvalósult. Az installációról megjelent cikkek és tudósítások középpontjában az egymásra figyelés fontossága állt. A mai napon több budapesti rászoruló család számára kézzelfoghatóvá is vált a szolidaritás. Az építőanyagnak használt fahasábok lebontásuk után az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével első körben 3 rászoruló családhoz kerültek, a későbbiekben pedig további 10 család részesül a jelentős, a tél végéig kitartó adományból.

 

http://vimeo.com/114684357

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük