2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Reflektorfényben az arany

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51223"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Sajt__k__zlem__ny20110620_1[1].thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="60" /></a></span>A piacok negatív hangulata továbbra is az arany malmára hajtja a vizet. A grafikai elemzésből jelenleg kiolvasható átmeneti felhősödés ellenére nem látszik még középtávon sem olyan veszélyforrás, amely tartósan 1.500 dollár alá szoríthatná a sárga nemesfém árfolyamát. A körülmények sokkal inkább egy újabb vásárlási hullámot valószínűsítenek a befektetők részéről, amely a pénzügyi krízis 2008-as kirobbanása óta már a harmadik lehet a sorban - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p>

sajt k zlem ny20110620 1[1].thumbnailA piacok negatív hangulata továbbra is az arany malmára hajtja a vizet. A grafikai elemzésből jelenleg kiolvasható átmeneti felhősödés ellenére nem látszik még középtávon sem olyan veszélyforrás, amely tartósan 1.500 dollár alá szoríthatná a sárga nemesfém árfolyamát. A körülmények sokkal inkább egy újabb vásárlási hullámot valószínűsítenek a befektetők részéről, amely a pénzügyi krízis 2008-as kirobbanása óta már a harmadik lehet a sorban – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

sajt k zlem ny20110620 1[1].thumbnailA piacok negatív hangulata továbbra is az arany malmára hajtja a vizet. A grafikai elemzésből jelenleg kiolvasható átmeneti felhősödés ellenére nem látszik még középtávon sem olyan veszélyforrás, amely tartósan 1.500 dollár alá szoríthatná a sárga nemesfém árfolyamát. A körülmények sokkal inkább egy újabb vásárlási hullámot valószínűsítenek a befektetők részéről, amely a pénzügyi krízis 2008-as kirobbanása óta már a harmadik lehet a sorban – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

A befektetői piacokon az utóbbi hónapokban uralkodó légköri viszonyok már eddig is többnyire az aranynak kedveztek, és a helyzet az elmúlt hetekben csak éleződött tovább. Az USA-ban meglehetősen rossz adatok láttak napvilágot a gazdaság alakulásáról, de Európának sincs oka ujjal mutogatni a tengeren túlra. Görögország gyakorlatilag csődben van miután az S&P hitelminősítő egyszerre három fokozattal sorolta visszább Athént, a létező legrosszabb „CCC" kategóriába. Mindez egyelőre beláthatatlan következményekkel lehet az euró számára. Az USA és Európa után a világ harmadik meghatározó gazdasági övezete Kína, ahol szintén sokasodni látszanak a problémák. A hatalmas távol-keleti országban csökkenőben vannak az autóeladások, ugyanakkor a rekordszintre emelkedő infláció és a felértékelődő jüan növekvő kamatokkal jár együtt, ami méregként hathat a túlfűtött kínai ingatlanpiacra. Ilyen negatív hírek hallatán már a legnagyobb optimistákat is kételyek gyötrik. Bármerre tekint ugyanis az ember, problémák tűnnek fel a színen, amelyek megspékelve az év második felében hagyományosan erős ékszeripari kereslettel, az arany árfolyamának újabb erőt kölcsönözhetnek.

sajt k zlem ny20110620 2[1].thumbnail

A problémák sokasága a befektetők arany iránti keresletében a következő nagy vásárlási hullám közeledtét vetíti előre, amely már a harmadikként érkezhet a 2008-as Lehmann-csőd után. Az első egy fél éven át tartott, és 2008 végén olyan váratlanul öntötte el a piacot, hogy az érmék és rudak gyártói nem győzték kapacitással, ezért a vevők hosszabb szállítási határidőket is kénytelenek voltak elviselni. A második hullám 2010 második felében söpört végig a piacokon a görög adósságproblémák nyilvánosságra kerülését követően. A pillanatnyi helyzetben egyedül a májusban megtapasztalt hirtelen korrekció hűti még vissza a túlhevülőben lévő kazánt, amely sokakat figyelmeztetett arra, hogy az aranypiac sem egyirányú utca, és nem árt a józan mértéktartás a növekedésben.

A technikai elemzés aktuális grafikonján látszik, hogy az arany kurzusa az utóbbi időkben oldalazó irányban tudott csak fejlődni. Erős támasza képződött az árfolyamnak 1513,50 dollárnál, de egy kemény ellenállásba ütközik 1.540 dollár felett. A nyári kánikula okozta gyengeséggel feltétlen szükséges a továbbiakban is számolni. Amennyiben ennek során megtörik a január vége óta épülő emelkedő trend, úgy technikailag akár egy a tavaly nyáron tapasztalthoz hasonló, 10%-os konszolidációval is számolni kell. Rövidtávon azonban a jelenlegi helyzetkép továbbra is semlegesként értelmezhető.

 sajt k zlem ny20110620 3[1].thumbnail

 Az ezüst árfolyama továbbra is heti ritmusban váltogatja sajátos fel-le hullámzását. A relatív kilengések változatlanul jóval erőteljesebben alakulnak az aranynál tapasztaltakhoz képest. Mindazonáltal a technikai elemzésében rövidtávon a szürkésfehér nemesfémnél sem rajzolódik még ki egyértelmű irányvonal. Az árfolyam az 50-napos mozgóátlag alatt helyezkedik el, amely egyre inkább erőteljes ellenállási szintté alakul. A kurzus enyhén csökkenő tendenciával ugyan, de mégis leginkább oldalirányban fejlődik egy úgynevezett csökkenő ék formáción belül. Nem lenne meglepő, ha a májusi korrektúra során elért 32,54 dolláros mélypont ismét napirendre kerülne, bár ez a szint egy meglehetősen terhelhető támaszt kéne, hogy biztosítson. Pozitív kimenetele lenne ugyanakkor egy felfelé történő kitörésnek a csökkenő ék formációból. Ebben az esetben jócskán megnövekedne az árfolyam erőteljes felívelésének valószínűsége.

 © www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.