Családi napok szeptemberben Százhalombattán a Régészeti Parkban. Régi korok divatja – „Viselettörténet" és Kutatók éjszakája szerepel a színes vasárnapi programok között.

 

Családi napok szeptemberben Százhalombattán a Régészeti Parkban. Régi korok divatja – „Viselettörténet" és Kutatók éjszakája szerepel a színes vasárnapi programok között.

 

2011. szeptember 18-án (vasárnap) 10-17 óráig, különleges utazáson vehetnek részt, akik ellátogatnak Százhalombattára. Az őskori környezetben ezen a napon különleges zenés divatbemutatón mutatják be évezredek viseleteit is a bronzkortól a középkorig! Régi korok divatja – „Viselettörténet". Egésznap kicsiknek, nagyoknak bemutatók, őskori kézműves foglalkozások, játékok szolgálják a szabadidő eltöltését! Délelőtt még „Őskori Meseház" is várja a mesét kedvelőket!

10 – 11 óráig a látogatók felfedezőlappal járhatják be és ismerhetik meg a Régészeti Parkot.

10-12.30 és 14-17 óra között a „Kézműves foglalkozáson" évezredes technikákat gyakorolhatnak. „Az én őskori babám címmel" délelőtt egy rongybaba bronzkori és római kori viseletét elkészíthetik, és fel is öltöztethetik. A délutáni foglalkozáson viszont őskori ékszerek titkaival ismerkedhetnek. A nap folyamán betekintést nyerhetnek a parkban folyó egyedülálló textilkísérletekbe.  Az őskori viselettel is foglalkozó kísérletek eredményeként a környéken ma is fellelhető őshonos növényekkel festik, a gyapjúfonalat. Így megtudhatják, hogy az őskorban hogyan állították elő az őskori viseletek gazdag színvilágát.

11.30 órakor az „Őskori Meseházban" Kovács Mariann mesemondó meséit hallgathatják meg kicsik és nagyok.

12.30 órától a „Korabeli ételkóstolón" korabeli recept alapján készülő ízletes ételt kínálnak. Mindehhez egész nap rekonstruált bronzkori kemencében sütött őskori lepényt kóstolhatnak.

13.30 órától Magyarországon egyedülállónak mondható különleges „VISELETTÖRTÉNETI BEMUTATÓRA" kerül sor. Az egyes régészeti korszakokra jellemző férfi és női viseleti darabokat mutatják be „zenés divatbemutatón" az adott kort illusztráló zene kíséretében. A ruhák puszta látványán kívül kis ismertető segít eligazodni az alapanyagok, szövetek, színek, szabások, ékszerek, és viselésük módja között.  A lelkes önkéntes manökenek őskori, római kori és középkori viseleteket fognak magukra ölteni. A részben a százhalombattai Sérültekért Alapítvány tagjai által szőtt alapanyagokból, hiteles bronzkori, vaskori ruhák és kellékek a múzeumi munkatársak keze alól kerültek ki. Az itt bemutatásra kerülő ruhadarabok ismert régészeti leletek alapján készültek, melyek kollekciója évről évre bővül egy-egy újabb, hitelesebb, nívósabb ruhadarabbal a szakma és a látogatók örömére.

Egésznap a településnek nevet adó 2700 éves „százhalmok" közül megtekinthetik az egyik rekonstruált 2700 éves feltárt halomsírt, ahol a kor temetkezési szertartását ismerhetik meg. Megtekinthetik még a „Levegő és föld csodái" című kiállítást is.

Igazi viselettörténeti kaland várja azokat, akik ellátogatnak a Régészeti Parkba!

Legközelebbi rendezvény:

Október 15. 10-17 óráig – Múzeumok Őszi fesztiválja – Szezonzáró családi nap

 

Szeptember 23-án 18-21 óráig – Kutatók éjszakája 2011. a százhalombattai Régészeti Parkban.

Mottó: „Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi." (Einstein)

Szeptember 23-án érdekes kísérletekkel, hihetetlen programokkal várják az érdeklődőket a hatodik alkalommal megrendezésre kerülő legnagyobb tudományos ismeretterjesztő fesztiválon! Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló egész napos fesztivál célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése közérthetően. A Tempus Közalapítvány egyre bővülő partnerséggel együttműködve szervezi ezt a tudományos és egyben szórakoztató fesztivált.

A Régészeti Parkban ezen a különleges éjszakán a Múzeum munkatársai segítségével bepillantást nyerhet a látogató a kutatók titokzatos világába. A régész, a biológus és a régészeti talaj-mikromorfológus kutatási területeivel ismerkedhet az, aki ellátogat Százhalombattára. Az idén másodszor csatlakozik a park az országos rendezvénysorozathoz. A Park hazai és nemzetközi szinten számos szakmai sikereket ért el és szerzett kiváló elismeréseket. A kísérleti régészet terén Magyarországon elsőként, de nemzetközi szinten is komoly szakmai eredményeket mondhat magáénak. A kutatások eredményeit rendezvényei, programjai kapcsán közvetíti a látogatók nyelvére lefordítva. A múzeumpedagógia segítségével élményszerű és a tanulást elősegítő interaktív programok segítik a látogatókat elkalauzolni az őskor világába. A kutatók éjszakáján a Múzeum kutatói teszik mindezt, így 18- 21 óráig a tudományé a főszerep, ahol a látogató átélheti a régészet rejtélyes világát. „Életre keltett őskor" – A parkban sétálhatnak a régésszel és ismerkedhetnek a bronzkori és vaskori faluval, a kísérleti régészettel és  környezetrekonstrukcióval. A „Mikroszkóp alatt a világ" – Ahol a növények pollenvadászatára indulhatnak pollencsapdával. A biológustól megtudhatják, hogy mi is az a pollencsapda, és hogyan működik. „Régészeti talaj- mikromorfológia" különleges tudományággal – a talaj-mikromorfológus segítségével fény derül arra, hogy mi is az a vékonycsiszolat és mi látható benne a mikroszkóp alatt?  Többet megtudhatnak milyen jelentősége van a talajtani kutatásoknak a Régészeti Parkban. A parkban megrendezett „Föld és Levegő csodái" című kiállítás is a kutatói életpálya és a kutatás népszerűsítését szolgálja. A kiállítás a palinológia (pollenvizsgálat) és a régészeti talaj-mikromorfológia témaköreit dolgozza fel és mutatja be a nagyközönség számára is érthető formában. A tavalyi évben is nagy sikerrel vettek részt az alkalmi kutatóknak felcsapott gyermek és felnőtt látogatók.

A szervezők az idén is sok szeretettel várnak kicsiket és nagyokat ezen az estén is a kutatók titokzatos világát bemutató utazásra!

Mindkét rendezvény helyszíne: Régészeti Park, Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u. 1.

www.matricamuzeum.hu

www.kutatokejszakaja.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük