2010-től több mint ötszörösére nő a rehabilitációs járulék, a Work Force személyzeti tanácsadó tapasztalatai szerint az érintett cégek jelentős része azonban még csak nem is tud a változásról, sokan pedig a felkészülési fázisban topognak, mert nem jutnak el a megfelelő munkavállalókhoz.

 

 

2010-től több mint ötszörösére nő a rehabilitációs járulék, a Work Force személyzeti tanácsadó tapasztalatai szerint az érintett cégek jelentős része azonban még csak nem is tud a változásról, sokan pedig a felkészülési fázisban topognak, mert nem jutnak el a megfelelő munkavállalókhoz.

 

 A Work Force az állam és civil szervezetek részvételével olyan átfogó program kialakítását kezdte el, amely a megfelelő partnerek összehozásával a megváltozott munkaképességűeket képes visszavezetni a munkaerőpiacra.

Akár több tízmillió forintos kiadást is megtakaríthat az a 20 főnél több alkalmazottat foglalkoztató munkáltató, amely 2010. január 1-jétől a létszámának öt százalékában munkát ad megváltozott munkaképességűeknek. A járulék ugyanis az idei 177 600 Ft/20 fő/év összegről 2010. január 1-jétől 964 500 Ft/20 fő/évre változik, ami közel 60 000 munkavállalót és mintegy 23 000 olyan céget érint, amelyek együttesen meghatározók a hazai gazdaság teljesítményében. 

A civil szervezetek és a munkaadók sokféle véleményt fogalmaztak meg, abban azonban egyetértés látszik, hogy szükség van a megváltozott munkaképességűek álláshoz juttatására. A fejlett országokban 30-40 százalékuk dolgozik, Magyarországon ez az érték jóval 10% alatt van. A Work Force személyzeti tanácsadóként már hat éve közvetít munkavállalókat a hazai és multinacionális vállalatoknak, ezért tapasztalatai alapján megkezdte egy átfogó program kialakítását a speciális munkavállalói csoport és a cégek közötti szakadék áthidalására.

„Nem csupán szemlélet és törvényi változás kérdése, hogy több tízezer honfitársunk előtt megnyíljék a teljes élet lehetősége. A sikerhez ezeknek a speciális munkavállalóknak a beilleszkedést, a vállalatoknak és az ott dolgozóknak pedig az elfogadást kell megtanulniuk. Ezért döntöttünk a program kialakítása mellett, amely a kiközvetítésen túl a teljes beilleszkedésig folyamatosan nyomon követi és támogatja ezeket az új munkavállalókat." –  fogalmazott Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: a program segítségével csak nyertesek lesznek, hiszen a megváltozott munkaképességűek teljes élethez, a munkaadók pedig egy pozitívabb szemléletmódhoz és megtakarításhoz  is jutnak.

A program során először felmérik az adott vállalkozás munkaköreit, létszámösszetételét, majd kiközvetítik a megfelelő megváltozott munkaképességű munkavállalót, akit egy speciálisan kiképzett szakember, úgynevezett rementor támogat a beilleszkedésben. A megváltozott munkaképesség sokaknak még ma is egyet jelent a kerekesszékkel élőkkel, miközben a súlyos cukorbetegek, az asztmások, vagy éppen a szívproblémákkal rendelkezők egy része is ebbe a kategóriába tartozik.

A programban való közreműködés során a Work Force nyitott minden, magát érintve érző cilvil szervezet és elhivatott foglalkoztató részvételére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük