Csalódottsággal és éles bírálatokkal reagáltak a katolikus segélyszervezetek világszerte a koppenhágai csúcstalálkozó eredményére.

Csalódottsággal és éles bírálatokkal reagáltak a katolikus segélyszervezetek világszerte a koppenhágai csúcstalálkozó eredményére.

A fejlődő országokban élőknek már most szembe kell nézniük a klímaváltozás hatásaival. Kevés eszköz van a kezünkben, hogy megakadályozzuk a még rosszabbat. A koppenhágai egyezmény nem felel meg a tudomány által elénk tárt követelményeknek. Emberek milliói küzdenek az árral már most, miközben a politikai vezetők hátradőlnek székükben – fogalmazott Niamh Garvey, az ír Trócaire karitászszervezet munkatársa. Az elmúlt évtizedben a politikai akarat hiánya megtorpedózta a helyzet kezelésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket, miközben a fejlődő országokban egyre súlyosabbak a klímaváltozás hatásai.

Felfoghatatlan, hogy több mint száz vezető gyűlt össze egy globális probléma megoldására, és nem tudtak megfelelő, kötelező érvényű döntést hozni – fogalmazott Bernd Nilles, a CIDSE főtitkára. Az eredményt lehet történelmi megegyezésnek, nyilatkozatnak vagy akárminek hívni, a valóság az, hogy a vezetők nem hoztak konkrét és hatékony döntést: elszalasztották a történelmi lehetőséget egy fenntartható jövő kialakítására.

Lesley Anne Knight, a Caritas Internationalis főtitkára úgy fogalmazott: a koppenhágai csúcs előtt az emberek elkötelezettsége egyértelműen megmutatta, hogy a közvélemény határozott klímaegyezményt akar. Határidőt kell szabni a világ vezetőinek, hogy a lehető leghamarabb átfogó és kötelező érvényű megegyezésre jussanak; a következő hónapokban minden lépésüket figyelni fogjuk.

Tim Aldred, a Progressio munkatársa azt mondta: a csúcstalálkozó eredménye a világ vezetőinek elfogadhatatlan kudarca. „Milliók kérték a világ vezetőit, hogy tegyék félre saját érdekeiket és cselekedjenek együtt bátran. A vezetők azt mondták, figyelnek ezekre a hangokra, mégsem hallották meg a felhívást. Nem cselekedtek megfelelően, annak ellenére, hogy teljes tudatában vannak annak, hogy tétlenségük milyen következményekkel jár bolygónk számára."

A Misereor szerint a tárgyalás kudarca a politika szegénységi bizonyítványa, az ipari államok szégyene és a fejlődő országok lakóinak katasztrófája. „Csalódott vagyok. Egy erős, jogilag kötelező érvényű megállapodásra lett volna szükség, valójában azonban semmi nem született. Felelőtlennek tartjuk e történelmi esély elszalasztását, s azt, hogy a klímaegyezményt feláldozták gazdasági érdekek miatt – fogalmazott a segélyszervezet munkájában részt vevő Werner Thissen hamburgi érsek.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük