2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ház Jézus korából Názáretben

2 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/35462"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hazjh.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A tervezett nemzetközi Mária-központ helyszínén zajló régészeti ásatások során egy első századból származó lakóház maradványai kerültek elő.<br />

hazjh.thumbnailA tervezett nemzetközi Mária-központ helyszínén zajló régészeti ásatások során egy első századból származó lakóház maradványai kerültek elő.

hazjh.thumbnailA tervezett nemzetközi Mária-központ helyszínén zajló régészeti ásatások során egy első századból származó lakóház maradványai kerültek elő.

Az Angyali üdvözlet-bazilika közelében lévő helyszínen három hónapja folynak az ásatások. (Képek ezen a linken láthatók.) Kisméretű, szerény épületről van szó, két szobával, a belső udvaron esőcsatorna volt – fogalmazott a feltárás vezetője, Yardenna Alexandre. Ez az építkezési stílus a római uralom korai szakaszára volt jellemző Názáretben.

A cserépedények mellett mészkőedények maradványait is megtalálták, ami szintén a zsidó kultúrára utal. Ilyen edényeket zsidók használtak annak idején, mivel ezeket tisztának tartották. A régészek menedékhelyet is találtak, ide rejtőzhetett a család 67-ben, a rómaiak elleni lázadás idején.

a nazareth templomA Nazareth TemplomAz ásatások az Angyali üdvözlet-bazilika közvetlen közelében zajlanak. A mai templom, amelyet 1969-ben szenteltek fel, korábbi templomok romjain épült, a legrégibb közülük a késő római korból származik. A területen ciszternák és barlangok helyezkednek el, amelyeket a régészek szerint valószínűleg raktárhelyiségként használtak.

A bazilika alatti grottát évszázadok óta az Angyali Üdvözlet helyszíneként tisztelik, Jézus valószínűleg ezen a környéken nőtt fel. A templomtól nem messze található a sír, ahol feltételezések szerint Szent József teste nyugszik.

A Mária-központ részéről nyilatkozó Marc Hodara szerint a ház megtalálása végleg eloszlatja a tudományos kételyeket, hogy Jézus korában Názáret egyáltalán lakott volt-e. A kutatók szerint a faluban körülbelül ötven ház állhatott, ezért Jézus gyerekkorában biztosan ismerte a most feltárt házat – nyilatkozatt Hodara a KNA hírügynökségnek. Korábban már találtak néhány sírt, de ez az első lakóház Jézus korából, amelynek maradványait megtalálták Názáretben.

A központ megnyitását 2010 végére tervezik. Honlapja: www.mariadenazaret.com

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.