2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rendhagyó kiállítás Rómában az acb Galéria mûvészével

2 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/853"><img class="image thumbnail" src="/files/images/pilatus02.thumbnail.jpg" border="0" alt="Pilátus elõtt" title="Pilátus elõtt" width="80" height="100" /></a></span>  <p>Június 18-ig látogatható Rómában Mátrai Erik Keresztút címû kiállítása, mely most nyílt a Galerie Piltzer és az acb Galéria együttmûködésében. A kortárs képzõmûvészeti alkotásokat felvonultató acb Galéria fõtámogatója a Pannon.</p><p>

pilátus elõtt 

Június 18-ig látogatható Rómában Mátrai Erik Keresztút címû kiállítása, mely most nyílt a Galerie Piltzer és az acb Galéria együttmûködésében. A kortárs képzõmûvészeti alkotásokat felvonultató acb Galéria fõtámogatója a Pannon.

pilátus elõtt 

Június 18-ig látogatható Rómában Mátrai Erik Keresztút címû kiállítása, mely most nyílt a Galerie Piltzer és az acb Galéria együttmûködésében. A kortárs képzõmûvészeti alkotásokat felvonultató acb Galéria fõtámogatója a Pannon.

A római székhelyû Piltzer Galéria a budapesti acb Galériával együttmûködve egy különleges helyszínen mutatja be Mátrai Erik rendhagyó mûalkotását Rómában. A Kormányzati Palota és találkozás máriávalMarcus Aurelius oszlopának közvetlen szomszédságában található Ss.Bartolomeo e Alessandro dei Bergamaschi templom ad otthont a mûvész Keresztút címet viselõ, tizennégy videoikonból álló sorozatának, amely Krisztus passiójának tizennégy állomását mutatja be.

jézus  a kereszttelA videoikon egy egyedi mûforma, amelyben Mátrai a legmodernebb digitális felvételi technikát a nagy hagyománnyal bíró képtípussal egyesíti. A mûvész az ikonok intim méretét és karakterét idézõ fadobozokba intelligens – belsõ memóriával rendelkezõ, ezért lejátszót nem igénylõ – LCD monitorokat illeszt. Ezeken a monitorokon a keresztút egy-egy stációját megjelenítõ digitális montázstechnikával készült képsorok peregnek. A könnyen leolvasható, kevésalakos jelenetek a keresztény ikonográfiából jól ismert kompozíciós sémákra épülnek, és nagyon kevés mozgásos elemet tartalmaznak. A lassított és ismétlõdõ apró mozdulatok hatására a szemlélõnek olyan érzése támad, mintha egy látomásban lenne része: a szeme láttára kelnek életre a templom félhomályában a passiót bemutató ikonok.

http://www.galerie-piltzer.fr/

http://www.acbgaleria.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.