2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Reneszánsz maskarás mulatság – Családi hétvége Magyarország egyetlen reneszánsz pincemúzeumában: 2009. február 21-22.-én

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/23249"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/mappa%20kep_kicsi.thumbnail.jpg" border="0" width="62" height="100" /></a></span>Egyedülálló múzeum nyitotta meg kaput 2008 augusztusában: a Királyi Borház és Pincemúzeum. Varázsa múltjában, történetiségében rejlik, hiszen termeit a középkortól a XIX. század közepéig működő borospincék folyosói, kazamatái alkotják. <p>

 mappa%20kep kicsi.thumbnailEgyedülálló múzeum nyitotta meg kaput 2008 augusztusában: a Királyi Borház és Pincemúzeum. Varázsa múltjában, történetiségében rejlik, hiszen termeit a középkortól a XIX. század közepéig működő borospincék folyosói, kazamatái alkotják.

 mappa%20kep kicsi.thumbnailEgyedülálló múzeum nyitotta meg kaput 2008 augusztusában: a Királyi Borház és Pincemúzeum. Varázsa múltjában, történetiségében rejlik, hiszen termeit a középkortól a XIX. század közepéig működő borospincék folyosói, kazamatái alkotják.

A földalatti folyosók borforgalma Zsigmond és Mátyás király idejében élte valódi virágkorát, ma pedig Magyarország egyetlen reneszánsz pincemúzeumának adnak otthont. Legrégebbi pinceágát a XIV. században vájták a földbe. Pattintott kőzetből, kezdetleges oltási technikával épített boltíves falai még ma is alkalmassá tennék a különlegesebbnél különlegesebb, királyi borok érlelésére. Minderre ma, a műemlék állagának megóvása miatt, nincs mód, a magyar ital- és borkultúra történetének bemutatására viszont annál inkább, ezért e szakma legjobb és legkülönlegesebb képviselői is helyet kaptak a múzeumban.

Az évekig elzárt, feltárás alatt álló tér, mintegy 1400 négyzetméternyi folyosórendszer, ma már nyitott, és nem csupán a vincellérek, pincemesterek, régészek és kiváltságosak számára nyújthat felejthetetlen élményt. Végigjárva mindannyian izgalmas időutazás, valódi kultúrtörténeti túra résztvevőivé válunk, hiszen az út hétszáz éves falak, földalatti kutak, női rituális fürdő, a zsidó negyed emlékei és számtalan történelmi enteriőr – régi budai présházak és kiskocsmák – között vezet végig.  

A séta során Magyarország borkultúrájával, annak történetével, borrégióival, kézműves hagyományaival és eszközeivel, valamint mai képviselőivel is megismerkedhetünk. Mindemellett a magyar pálinka- és pezsgőkultúra is teret kap a kiállításban, hiszen a pincemúzeum feladatának tekinti a teljes magyar bor- és italkultúra a kezdetektől napjainkig ívelő, átfogó történeti bemutatását.

A pincemúzeum folyosóit érdemes többször is végigjárni, hiszen az ódon falak, a magyar italkultúrát bemutató kiállítás, valamint a hazai, kiváló minőségű borok, pezsgők és pálinkák mellett gazdag programkínálata is számtalan felfedezni valót tartogat. (H. A.)

Reneszánsz maskarás mulatság
Családi hétvége Magyarország egyetlen reneszánsz pincemúzeumában

2009. február 21-22.

Farsang idején a főúri udvarokban, a városokban és a falvakban is megünnepelték a tavaszvárás ősi, pogány szokásokból táplálkozó ünnepét.  A húsvét előtti negyvennapos böjt féktelen mulatozások, evés, ivás, lakodalmak, disznótorok időszaka volt, amely az egyház tiltásai ellenére is túlélte az elmúlt századok viharait, és megélte a 21. század elejét is. Napjainkban ismét reneszánszát élik a hagyományőrző programok,  hiszen a múlt szokásainak felidézése a tartalmas és élményszerű szórakozás biztosítéka. Magyarország számtalan történelmi helyszínén megünneplik a tél végét és a tavasz közeledtét jelző farsangot, természetes hát, hogy ebben az időszakban hazánk egyetlen reneszánsz pincemúzeumában is számos programmal várják az érdeklődő családokat: mese, játék, a múzeum izgalmas földalatti pincerendszere és Magyarország legkiválóbb borai szerepelnek az ünnepi programkínálatban.

Programok

Szombat
14-16 ó: Reneszánsz farsang Mátyás udvarában
(Jelmezes történelmi játék gyerekeknek)
A Budapesti Történeti Múzeum kihelyezett programja
14 – 19 ó: Farsangi maszkok készítése
14 és 17 ó: Borkóstoló – három féle bor kóstolása sommelier közreműködésével
15-16 ó: „Farsangoló" – farsangi köszöntők, népdalok
16.30 ó: „Farsangi mese" – a Görömbő Kompánia zenés-mesés-táncos, interaktív előadása

Vasárnap
14 – 19 ó: Farsangi maszkok készítése
14 és 17 ó: Borkóstoló – három féle bor kóstolása sommelier közreműködésével
14 ó: „Farsangoló" – farsangi köszöntők, népdalok
15 ó: „Farsangi mese" – a Görömbő Kompánia zenés-mesés-táncos, interaktív előadása

További programok
Mai reneszánszkori játékok: malom, sakk, kockajátékok, ördöglakat,stb.
Borfelismerő verseny
Tárlatvezetés a reneszánsz pincemúzeumban, közben ismerkedés régi szőlészettel, kapcsolatos eszközökkel: csobolyó, mericske, fickó, tőtike, akona, nyitókapa, vasköröm, fokoló, kacor, metszőkés (Csoportok indulása óránként, egészkor.)

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Gyermekeknek (14 éves korig) a belépés díjtalan!
Jegyárak: Felnőtt belépőjegy: 900 Ft, diák és nyugdíjas: 500 Ft
A borok kóstolásához és a borkóstolón való részvételhez külön jegy váltása szükséges.
Egy kis számmisztika: a belépésnél dobjon két hatost, és vendégünk egy pohár borra!

A Királyi Borház és Pincemúzeum programkínálata és szolgáltatásai:

– tárlatvezetések magyar, angol, német nyelven

– bor, pálinka és pezsgő-kóstolók

– hagyományőrző családi hétvégék („Bor és Hagyomány" sorozat)

– zenés borestek ismert előadók társaságában („Bor és Zene" sorozat)

– vacsorák, rendezvények lebonyolítása

Királyi Borház és Pincemúzeum

Budapest, I. kerület, Budai Vár, Szent György tér, Nyugati sétány

Tel: 06-1-267-11-00

http://www.kiralyiborok.com/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.