Földanimáció

Az Európai Bizottság döntése értelmében egy évvel elhalasztják a repülõgépek fedélzetére felvihetõ kézipoggyászok méretének maximalizálásáról szóló szabályozás bevezetését, így az várhatóan csak jövõ májusban lép életbe.

  Földanimáció

Az Európai Bizottság döntése értelmében egy évvel elhalasztják a repülõgépek fedélzetére felvihetõ kézipoggyászok méretének maximalizálásáról szóló szabályozás bevezetését, így az várhatóan csak jövõ májusban lép életbe.

Miután a brit hatóságok tavaly augusztusban sikeresen meghiúsították azt a terrorcselekmény-kísérletet, melynek során több transzatlanti járatot felrobbantottak volna, az Európai Bizottság a légibiztonsági szabályok szigorítása mellett kötelezte el magát. Az EU végrehajtó testülete 2006. októberében döntött úgy, hogy korlátozza a fedélzetre felvihetõ folyadékok mennyiségét, és 56 cm x 45 cm x 25 cm-re csökkenti a kézicsomagok maximális méretét is (kivételt téve néhány tárggyal, például a hangszerekkel és a televíziós kamerákkal). Az Európai Bizottság azonban pénteken a rendelet végrehajtásának halasztása mellett döntött: a testület mindezt azzal magyarázta, hogy több idõre van szükség az új szabályozás elõnyeinek és hátrányainak felülvizsgálatához, fõként ami a légibiztonságot és az utasok kényelmét illeti.

Jacques Barrot közlekedési biztos közleményében utalt arra, hogy az ágazat képviselõi szorgalmazták a csomagokra vonatkozó szabályozás elhalasztását. Az Európai Légitársaságok Szövetsége, mely olyan társaságokat tömörít, mint az Air France-KLM csoport, a Lufthansa és a British Airways, közölte, hogy a halasztást a korlátozás szükségességének felülvizsgálatára fogja felhasználni. David Henderson, a szervezet szóvivõje a Bloombergnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a Bizottság döntése esélyt ad nekik arra, hogy megvizsgálják: biztonsági okokból mennyire tekinthetõ szükségesnek a korlátozás bevezetése. ?Nem vagyunk meggyõzõdve a szükségességérõl" – tette még hozzá.

Hasonló álláspontot vallott magáénak a Repülõterek Nemzetközi Tanácsa is. A négyszáz légikikötõ érdekeit képviselõ szervezet szóvivõje, Sarah Clarkson örömét hangoztatta a halasztás miatt, kiemelve, hogy õk maguk is a szabályozás érdemeinek alaposabb vizsgálatát tervezik. Az Európai Bizottság egyébként az Európai Polgári Légiközlekedési Konferenciát kérte fel a korlátozás biztonsági elõnyeinek értékelésére. A szervezet idén decemberben terjeszti elõ errõl szóló jelentését a Bizottságnak; a testület – szándékai szerint – további döntéseket az elemzés fényében fog meghozni. Michele Cercone bizottsági szóvivõ szerint a felkérés egyébként rutinnak számít, és a döntéshozóknak nem áll szándékukban a csomagokra vonatkozó rendelkezés eltörlése, s a halasztással csak az a céljuk, hogy egész Európában következetesen és hatékonyan lépjen életbe az új szabályozás.

BRUXINFO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük