A Dél-balatoni Borút Egyesület április 26-án rendezte meg a Balatonboglári Borvidéki Borversenyt. A rendezvénynek ezúttal is a Rádpuszta Gasztro- és Élménybirtok adott otthont. A borversenyen Magyarország borvidékei közül elsőként a Dél-balatoni Borút Egyesület vonta be a média képviselőit is a borok bírálatába, így idén első alkalommal kiosztották a Borvidéki Borverseny médiadíját is.

A Dél-balatoni Borút Egyesület április 26-án rendezte meg a Balatonboglári Borvidéki Borversenyt. A rendezvénynek ezúttal is a Rádpuszta Gasztro- és Élménybirtok adott otthont. A borversenyen Magyarország borvidékei közül elsőként a Dél-balatoni Borút Egyesület vonta be a média képviselőit is a borok bírálatába, így idén első alkalommal kiosztották a Borvidéki Borverseny médiadíját is.

A borversenyt Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója elnökletével tartották meg. A verseny négy lépésben zajlott. A borvidékről – már egy előzetes bírálat után – összesen 144 tételt, köztük 83 fehérbort, 25 rosét, 27 vörösbort, 9 gyöngyözőbort és pezsgőt neveztek be, ezeket négy szakmai bizottság bírálta. A bizottságokban helyet foglalt három olyan „Az év bortermelője" címmel büszkélkedő borász, aki a régió borászati hírnevét öregbíti: Garamvári Vencel (2006), Konyári János (2008) és Légli Ottó (2010). Ők a kategória-győztes borok (ún. csúcsborok) bírálatát végezték. A „csúcs-zsűri" hét kategóriában állította fel a rangsort, az eredmények a következők:

Olaszrizling – Várszegi Pincészet: Olaszrizling '15

Chardonnay – Pócz Pincészet: Chardonnay '15

Irsai Olivér – Garamvári Szőlőbirtok: Irsai Olivér '15

Gyöngyöző – Hujber Pince: Frizzante '15

Rosé – IKON: Rosé cuvée '15

Cabernet franc – IKON: Cabernet franc '11

Vörös cuvée – IKON: Tulipán '11

 

A borverseny menetéről és jelentőségéről Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke elmondta: miután a négy kiváló borász, tehát az elnök és a három „Év bortermelője" megállapította a rangsort, ezt a hét legjobb bort kínálják a sajtó szakértő képviselőinek. Ők ebből vakkóstolás alapján – a borversenyek szigorú szabályaihoz igazodva – pontozással választják ki „A média bora" cím birtokosát. Idén ez az IKON Borászat, Tulipán elnevezésű 2011-es vörös cuvée-je lett. Bár az eredményeket már most megállapította a hivatásos és a média-zsűri is, azok hivatalos kihirdetésére és a díjak átadására csak augusztus első hetében, a Lellei Borhét keretében kerül majd sor.

A borértő újságírókból álló csapatra ezen a napon még egy feladat várt. A versenyre benevezett, közel százötven palack megszemlélése után kiválasztották a három legszebb címkét. A döntés itt sem egyszerű. A mondással ellentétben a jó bornak is szüksége van – ha nem is cégérre, de címkére feltétlenül. Tervezése igen összetett feladat. Nem csak esztétikai élményt kell jelentsen, de tükrözi a bor és a borász kapcsolatát is. Fel kell hívnia magára a figyelmet, de nem lehet ízléstelen „rikoltó". Tájékoztatnia kell a fogyasztót a bor legfontosabb ismérveiről. Tehát milyen fajta – vagy esetleg cuvée – van a palackban, melyik évjáratból. Mindezek figyelembe vételével a címkeverseny győztesei:

1. Kristinus Borbirtok: Rosé cuvée '15

2. Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet: Kapitány '15

3. Gutman Borpince: Star rosé cuvée '15

 

A „Dél-Balatoni Bor" a Balatonboglári Borvidék és a Dél-balatoni Borút Egyesület hivatalos közösségi szervezete. Az összefogás két éve jött létre azzal a céllal, hogy a dél-balatoni bor- és gasztrokultúrát, a régióban rejlő turisztikai és kulturális lehetőségeket népszerűsítse. A borúti tagok ennek érdekében számos programmal várják a Dél-Balatonra látogatókat 2016-ban is. Ezen programok tervezéséhez nyújt segítséget együttműködésük legújabb eredménye, a hamarosan megjelenő Dél-Balatoni Iránytű, amely a borászok által ajánlott éttermeken, pincészeteken túl azokat a látnivalókat és helyeket is megjeleníti, ahová mindenképp érdemes ellátogatni. Mérete megengedi, hogy egy zsebbe is beleférjen, így ott lehet minden látogatónál.

„Nagy öröm számunkra, hogy egyre nagyobb érdeklődés kíséri mindazt, ami a dél-balatoni régióban zajlik, hogy nemcsak boraink létéről, hanem azok kimagasló minőségéről is tudnak az emberek" – tette hozzá Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút egyesület elnöke. Az egyesület jelszava a „gyöngyözés és pezsgés". Keresték, miben más ez a borvidék, mint a többi. Bátran nézhetnek vissza a múltba is, mert az itteni állami gazdaság már a hatvanas évek elején elkezdte a gyöngyözőborokat készíteni. Nagyon népszerűek voltak idehaza és aranyérmeket hoztak el a nemzetközi versenyekről is. Még 2014-ben létrejött egy másik csoportosulás is, a tó közepén, a Helka motoros hajón: a Balaton Kör. Egy önszerveződő társaság, akik közé a tó körül, az északi és a déli parton tevékenykedő borászok és vendéglátók közül, meghívásos alapon lehet bekerülni. Legfőbb szempont a Balaton szeretete. A kör eldöntötte, hogy megalkotja a „Balaton borát". Szavazatuk alapján ez Olaszrizling lesz. Öttagú – külső – bíráló bizottság minősíti a borokat, és az általuk engedélyezett borok a címkéjükön használhatják a „Balaton bora" megjelölést! Bujdosó Ferenc ezt még azzal egészítette ki, hogy a bírálatnál még a készítési előírások is szigorúak. Fiatalos, friss, gyümölcsös bornak kell lennie, ezért meghatározták, mennyi lehet benne az acéltartályos és mennyi a fahordós érlelésű. Mennyi lehet az érlelési idő és a maximális alkoholtartalom. Az ilyen borok címkéi egységesek lesznek, a közönség először májusban a budai Gourmet Fesztiválon találkozhat ilyen borokkal. A Balaton Kör az egyik kezdeményezője annak a javaslatnak is, mely az Olaszrizling nevének megváltoztatását célozza. Neve miatt ezt a bort idehaza és külföldön is elsősorban a Rajnai Rizlinghez hasonlítják – pedig nem olyan. Szerencsésebb lenne valami jól megkülönböztető, magyar nevet adni neki.

http://www.delbalatonibor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük