A KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt.  2016. április 27-én sajtóbeszélgetés keretében ismertette az üzleti modelljét érintő változásokat. Ezek lényege;terjeszkedés a Távol-Keleten, Kínában, Vietnámban és Burmában (Mianmar), a világszerte elismert adatmentési készségek további hasznosítása, új telephely, korszerűbb, előnyösebb belső elrendezéssel.

 

A KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt.  2016. április 27-én sajtóbeszélgetés keretében ismertette az üzleti modelljét érintő változásokat. Ezek lényege;terjeszkedés a Távol-Keleten, Kínában, Vietnámban és Burmában (Mianmar), a világszerte elismert adatmentési készségek további hasznosítása, új telephely, korszerűbb, előnyösebb belső elrendezéssel.

 

Kürti Sándor, https://hu.wikipedia.org/wiki/Kürti_Sándor  a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cégének elnöke fogadta a megjelenteket és elmondta, fejlesztői műhelyükben olyan technológiák és termékek születtek, melyek eredményes megjelenést tettek lehetővé olyan nemzetközi piacokon is mint az Egyesült Államok, vagy Kína. A cég négy világszínvonalú termékkel egyedi megoldásokat kínál aktuális informatikai, információbiztonsági problémákra; kezeli a Big Data problémakört, ill. a pénzintézetek pénzügyi kockázatait, miközben megfelel az érvényes információbiztonsági törvénynek és az ISO/IEC 27001 szabvány követelményeinek. 

A KÜRT hosszú távú stratégiájában jelentős szerepet szánnak a cég üzleti modelljének átalakításának.

Ennek részeként költöztek 2016. januárban ismét Budapest közigazgatási határán belülre, a XI. kerületbe, ahol a korábbinál szigorúbb adatmentési követelményeknek megfelelő, azt lehetővé tevő, un. „tiszta-terű laboratóriumot" alakítottak ki.  

A KÜRT-öt legtöbben az adatmentés terén elért sikerei miatt ismerik, ám a vállalat már több mint 15 éve jelentős, piacformáló szereplője hazánkban az információbiztonságnak is.

A KÜRT-nél zajló üzleti modellváltás egyik eleme az új üzleti lehetőségek keresése itthon és külföldön.  

A cégvezetés régóta dédelgetett gondolata öltött testet, amikor az információbiztonsági üzletágában kifejlesztett, úttörő módszertanokat és know-how-jának erre alkalmas elemeit szoftvertermékekbe integrálták.  

Szoftveres támogatással a komplex információbiztonsági feladatok egyszerűbben, gyorsabban végezhetők el, esetenként automatizálhatók, így kevesebb emberi erőforrást igényelnek. A megoldás további előnye, hogy ilyen termékekkel a külföldi piacokra történő kilépés lényegesen egyszerűbben valósítható meg, mint tanácsadás-jellegű szolgáltatásokkal.

Az új üzleti modell új céges telephely igényét is felvetette. A KÜRT információbiztonsági üzletágának ügyfelei  jelentős részben budapesti székhelyűek, így a tanácsadók és szakértők Budaörsről való ingázása jelentős időtöbblettel járt, emellett a KÜRT Adatmentés hazai forgalma is könnyebb, Budapestről történő kezelést kívánt.

A vonatkozó tényezők mérlegelése után a KÜRT 2016. január elsejétől, nyolc év után ismét Budapestre, a XI. kerületbe költözött.  

Márton Miklós üzleti vezérigazgató-helyettes szerint, a Székház eladása jól illeszkedik a cég üzleti modellváltási folyamatába, és plusz erőforrást jelent a KÜRT-nek, ami a saját fejlesztésű termékek külföldi piacra viteléhez nagy lehetőséget és könnyebbséget ad. Az új céges stratégia; felhalmozott tudásukat „belefejlesztik" eszközökbe, s azt idehaza, de külföldön is értékesíteni  törekednek, másrészt, klasszikus adatmentő technológiájukkal a külföldi piacra mennek.

Irány a Távol-Kelet

A kínai Invest Shenzhen vállalattal 2015-ben aláírt stratégiai együttműködési megállapodás keretében, az elmúlt hetekben már második alkalommal járt a KÜRT delegációja Kínában. Ezúttal konkrét projektek mentén folytatódtak a tárgyalások, információbiztonságról, a SeCube-ról és más, olyan KÜRT fejlesztésű szoftverekről, megoldásokról, mint a LogDrill, a PetaPylon vagy az EWS (Early Warning System).  Shenzhen a kínai Szilícium-völgynek számít, az ország legfejlettebb ipari térsége, minden külföldi cég itt szeretne piacot szerezni, ezért óriási a verseny a bejutásért.   

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sencsen

http://www.china.doingbusinessguide.co.uk/market-experts/invest-shenzhen

www.secube.com 

https://www.logdrill.hu/Termekek 

http://petapylon.com/about   

https://en.wikipedia.org/wiki/Early_warning_system

Kína legnagyobb hardver gyártói, a Lenovo és a ZTE számára a KÜRT új üzleti ajánlatot dolgozott ki, egyik legkelendőbb exportcikkére, az adatmentés know-how-ra alapozva. A – kissé leegyszerűsítve – adatgaranciának nevezhető üzleti modell a hardvergyártóknak komoly versenyelőnyt kínál az őket a versenytársaiktól szignifikánsan megkülönböztető szolgáltatáscsomag révén. A KÜRT nyerő üzleti ötlete a cégek felé; gyártmányukon szerepeljen; meghibásodás esetén nem csak a készüléket javítják meg, de a rajta lévő adatokat is visszaállítják…

A KÜRT számára az együttműködés elképzelhetetlen nagyságú adatmentési piaci potenciált nyit. Óvatos számítások alapján is, a jelenlegi, adatmentésből származó bevétel 5-6-szorosa érhető el egy viszonylag rövid, fél éves felfutási időszak után. A lehetőségek között van közös vállalat alapítása, vagy technológia-transzfer is, ezek megvalósulása 2016/2017 fordulóján várható.

Két másik projekt a KÜRT Big Data megoldásaira épül, a kapcsolódó szakmai háttérre és tudásra óriási igény mutatkozik a világ legnépesebb országában. A magyar piac méreteihez képest, szinte felfoghatatlanok a Kínával, de akár csak az egyes régióival kapcsolatban is felmerülő népességi, gazdasági, pénzügyi mutatók.  

A legnagyobb figyelmet a biztonsági forensics, azaz biztonsági nyomozati tevékenység váltotta ki, amely több technológia együttműködésével képes felderíteni kiberbűnözési esetek hátterét.  

https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_forensics  Ehhez nagyrészt az informatikai rendszerek által óriási mennyiségben generált naplóadatokat kell elemezni, de esetenként szükség van az adatmentési technológia egyes elemeire is. A KÜRT által kínált komplex forensics megoldáscsomag nemcsak a piaci szereplőknél váltott ki óriási érdeklődést, hanem a kormányzati intézmények körében is. 

Ugyancsak nagy lehetőségekkel kecsegtető projekt a shenzheni „OEP" egészségügyi adatbázisának feldolgozása, elemzése. Shenzhen vonzáskörzetében Németországnyi népesség él, egészségügyi adataik elemzése felbecsülhetetlen jelentőségű, elég, ha a gyógyszergyárakra, vagy a Kínában is szárnyaló egészségiparra gondolunk. Ebben a projektben is a KÜRT Big Data megoldásai, illetve az ezekben alkalmazott speciális algoritmusok és know-how jelenti az együttműködés alapját. Következő lépésként a KÜRT szakértői kapnak egy minta-adatbázist Kínából, ennek elemzése, az adatok feltérképezése szabja majd meg a potenciális üzleti irányokat. 

A KÜRT delegáció Vietnámba és Burmába is ellátogatott

Vietnam ismerős vidék a KÜRT számára, hiszen több mint 10 éve a Vietnami Honvédelmi Minisztérium már megvásárolta a cég adatmentés technológia know-how-ját. Most más szervezetekkel folytat előrehaladott tárgyalásokat a KÜRT, a projekt tárgya szintén az adatmentés know-how, de ezúttal hosszú távú együttműködési keretek között és – a megváltozott informatikai, kiberbűnözési állapotoknak megfelelően – kiegészítve forensics technológiával és módszertannal.   

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vietnam

Burma hosszú, több évtizedes bezártság és diktatúra után, a közelmúltban lépett a demokratizálódás és a nyitás útjára. Az országnak különféle közigazgatási és gazdasági rendszereket kell létrehoznia, megreformálnia, működőképessé tennie, és ez egy sor üzleti lehetőséget jelent az ilyen szakértelemmel rendelkező cégek számára. A KÜRT Magyarországon az elmúlt csaknem 10 évben számos közigazgatási rendszer kialakításában vett részt, így rendelkezik a szükséges kompetenciákkal és tapasztalattal. A KÜRT delegációja ilyen jellegű projektek indításáról, ill. ilyen projektekben való részvételről tárgyalt a burmai illetékesekkel.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mianmar

USA

A KÜRT termékfejlesztésének egyik sikertörténete a SeCube, amely a kockázatmenedzsmentet támogató szoftverből komplex IT GRC (Governance/Risk/Compliance, Irányítás, Kockázatmenedzsment, Jogszabályi megfelelés) megoldássá nőtte ki magát. A külföldi terjeszkedés jegyében nemrég megállapodás született az amerikai IT biztonsági céggel, a Nuveric LLC-vel, amely az USA egész területén fog felhő alapú szolgáltatást nyújtani a SeCube-al.   

www.secube.com  

http://users.nik.uni-obuda.hu/szenes/ICASA-ECACS2010konfSzenesGovernanceRiskCompliance.pdf  

www.nuveric.com

A KÜRT és az Információbiztonsági törvény (Ibtv.)

Az új nemzetközi lehetőségek mellett hazai sikereket is elkönyvelhet a KÜRT.

Az Ibtv. hatálya alá tartozó szervezeteknek számos követelményt kell teljesíteniük, ezek egyike a kockázatarányos védelmi rendszer kialakítása. Ehhez számos speciális szakértelmet igénylő, és egyben nagy bizalmasságú feladatot (sérülékenység-vizsgálat, audit, kockázatelemzés) kell elvégeztetniük külső szervezetekkel, amelyek köre erősen behatárolt. A KÜRT, vezető hazai információbiztonsági vállalatként, nemrég bekerült ebbe a körbe, olyan jogosítványt szerezve ezekhez a tevékenységekhez, amivel az országban csak másodmagával rendelkezik.

Olyan piacképes termékeket fejlesztettek ki az elmúlt években, amelyek törvényi kötelezettségek megfeleltetésére alkalmasak. Kifejlesztett szoftvereszközük, a KÜRT SeCube támogatja a 2013/50-es „infobiztonsági" törvényt, az Ibtv.-t, és végrehajtási rendeletei-t, s automatikusan ki tudja bocsátani azokat az információkat, amelyekre a törvény hatálya alá eső, kritikus infrastruktúrát működtető vállalatoknak (pl. SPAR) szükségük van. 

Az alkalmazással hatékony módon megvalósíthatóak és folyamatosan karbantarthatóak a hivatkozott BM rendelet által előírt feladatok, továbbá a hatóság által elvárt, XML formátumú jelentések is előállíthatóak.  

A KÜRT NATO biztonsági partner is, számos olyan tanúsítvánnyal rendelkezik, amellyel a legmagasabb (biztonsági) szintű kormányzati, ill. piaci adatokat is kezelheti, jelenleg folyamatban van a hivatalos eljárás, amely lehetővé teszi, hogy a KÜRT új székhelye un. telephely-biztonsági tanúsítványt kapjon. Ennek révén, a Kibervédelmi Központ partnereként, a KÜRT egy rendkívül szűk céglistán szerepelhet, s vizsgálatokat végezhet az „50-es" törvény hatálya alá eső cégeknél. A cég ebben a tevékenységben „mutatja magát" és segít ezen rendszerek megerősítésében.

A KÜRT jellemzője a lassú, egyenletes növekedés, az elmúlt három évben nem bocsátottak el munkatársat.

A KÜRT üzleti megoldásának stabilitását az jelenti, hogy nem valamifajta (fizikailag létező) terméket, hanem megoldást adnak el a fogyasztónak.

Kertész Zoltán, a KÜRT adatmentési vezetője elmondta, az új laboratórium minden paraméterében túlszárnyalja a korábbi, budaörsi székházban megszokott értékeket. Adatmentési technológiájukat megújítják és egy „kvázi virtuális" környezetben való működésre is felkészítik, ahol minden egyes mentést külön tudnak kezelni.  

Az adatmentési technológia is folyamatosan fejlődik az eszközök (SSD, memóriakártya, stb.) fejlődésével.

A korábbi vietnámi együttműködést felújítva, most újabb, szélesebb spektrumú know-how adatmentési csomagot biztosítanak az ázsiai országban, előtérben a forensic-el. Az együttműködés új vonása, hogy nem csak átadják a tudást egy „dobozban", hanem a projekt bezárása után is kísérik a partnert, így a technológiai fejlődéssel ők is lépést tarthatnak.

A megjelent újságírókat a KÜRT új laboratóriumában kalauzolva a vezető elmondta, a háromlépcsős tiszta-tér laboratórium egy öltöző zsilippel kezdődik, majd egy még tisztább munkatér, s végül két, még tisztább „lamináris box" következik. Ezekben a mikron nagyságú lebegő részecskék is ki vannak küszöbölve a merevlemez belsejében végzett munka közben. A bent áramló tiszta, túlnyomásos levegő elfújja a szennyeződéseket, a javító személy védőruhája is a lemezt védi az állandóan termelődő „humán" szennyeződésektől.  

A hatezer féle merevlemez egyikét sem „javítják", ez mechanikusan nem is lehetne soha olyan, mint újkorában, ezek felélesztése csak adatmentésre lehetséges. A labor rendelkezik speciális hardver és szoftver eszközökkel, amelyek ezeket a lemezeket hibásan is kezelni képesek. Ezen eszközök fele saját fejlesztésű.   

http://www.escoglobal.com/laminar-flow-hoods.php

A jövőben a mechanikai adatmentés fog megváltozni, a logikai része nem változik, mondta a vezető. Az elkövetett emberi hibák 50 éve ugyanazok a számítástechnikában; véletlenül törlünk, felülírunk, stb.  

A németországi leányvállalat elsősorban az adatmentési partnerépítésben érdekelt az összes német nyelvterületen, maga adatmentést nem végez, jelenleg nyitnak Franciaország és Lengyelország felé. A KÜRT Norvégiában is jelen van.  

www.kurt.hu

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük