A Magyar Telekom székházában tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy megalakult a 2021-es Úszó Világbajnokság, valamint a 2017-es Junior Világbajnokság szervezőbizottsága. Mindkettőnek elnöke Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, az alelnök Szentes Tamás, budapesti főpolgármester helyettes.

A Magyar Telekom székházában tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy megalakult a 2021-es Úszó Világbajnokság, valamint a 2017-es Junior Világbajnokság szervezőbizottsága. Mindkettőnek elnöke Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, az alelnök Szentes Tamás, budapesti főpolgármester helyettes.

A Magyar Telekom és a Magyar Úszószövetség együttműködése hosszú időre tekint vissza. A kapcsolat még 1993-ban kezdődött. A támogató számára is nagy büszkeség, ha olyan eredményes sportolók mellé állhat, mint a magyar úszóversenyzők – köszöntötte a résztvevőket magyarul a házigazda, Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Az eredmények felsorolása helyett elég csak annyit megemlíteni, hogy most a világbajnokságon a nemzetek rangsorában az ötödik lett a magyar csapat. Jó látni a fiatalok elkötelezettségét és azt, hogy a sikeres szereplés a világversenyeken évek óta töretlen. Ez garancia lehet arra, hogy 2021-ben Magyarország házigazdaként és a sportteljesítményekben is egyaránt kiemelkedő eredményeket mutat majd.

A Magyar Úszószövetség elnöke és a FINA alelnöke, Gyárfás Tamás véleménye szerint egyik siker hozta a másikat. Ragyogó győzelmek születtek a medencékben és nagyszerű eredményeket könyvelhetünk el a sportdiplomáciában is. Az a tény, hogy a felnőtt világbajnokság megrendezése mellett az ifjúsági úszó-világbajnokság megrendezésének jogát is megkaptuk, mutatja a rólunk kialakult nemzetközi véleményt, ugyanakkor komoly segítséget is jelent számunkra. Az ifjúsági verseny előgyakorlat lehet, felmérési lehetőség a szervezőknek, hogy az igazi nagy rendezvényen majd minden kifogástalanul működhessen.

Az első szó a gratuláció kell legyen, emelte ki Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Elismerés illeti a versenyzőket, de azokat is, akik azon fáradoztak, hogy ezt a két kiemelkedő világversenyt Magyarországra hozzák. Budapesten most az a feladat, hogy előkészítsük a várost. Képes legyen fogadni a két esemény résztvevőit. Nemcsak a versenyzőket, a szakvezetőket, de a szurkolókat is. Mindenkit, aki a világ bármely tájáról ellátogat hozzánk. A szervezőbizottság munkájában is részt vesz a város, a főpolgármester helyettes a bizottság alelnöke lesz. Budapest a kezdetektől támogatni fogja a rendezvényeket, hiszen itt olyan beruházások válnak szükségessé, melyekkel nem lehet nyolc évet várni. Első helyre került a Dagály fürdő és környékének alkalmassá tétele. A Dagály a főváros fürdője, a szükséges munkálatok ott hamar elkezdődhetnek.

Debrecen polgármestere, Kósa Lajos is egyetértett abban, hogy a kétszázhárom tagországot tömörítő Nemzetközi Úszószövetség véleményét nagyban befolyásolhatta a magyar sportolók sikersorozata. Elsősorban nekik köszönhető, hogy nálunk jóval nagyobb és gazdagabb országokkal szemben mi nyerni tudtunk. Debrecenben már rendeztünk két Európa Bajnokságot, sikerült tapasztalatokat szerezni ilyen téren. Ezért merünk arra vállalkozni, hogy a 127 oldalas előírás gyűjteménynek – amit a FINA megfogalmazott a rendezvényekre vonatkozóan – az első betűjétől az utolsóig pontosan eleget tegyünk.

Mindez csak a fővárossal szoros együttműködésben lehetséges, ugyanakkor viszont – a Dunára felfűzve – olyan arcát tudjuk Budapestnek bemutatni, ami nagyon vonzó lehet. A világ legfontosabb sporteseményeinek sorát – vitán felül – az Olimpia vezeti. A második helyen a Futball Világbajnokság áll, míg a harmadik helyet az úszó világbajnokságok foglalják el. A közvetítők adatai szerint három és félmilliárd néző figyeli. Ilyen világbajnokságot magyarok még nem rendeztek, ez nagy felelősség, ennek a bizalomnak meg kell felelni és 2021 nincs is olyan messze!

Nem kis dolgot vállalt Magyarország – állapította meg Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója. A sport-szakmai vezetők, más városok, a főváros és a kerületek vezetői kell, hogy összefogjanak a siker érdekében. Budapesten például azért, hogy a Dagály fürdő környékén egy ilyen eseményt meg tudjunk rendezni, egy sereg városrendezési kérdést kell átgondolni. Ebből például csak egy a közlekedés, hogy hányan járnak mostanában arra, és hányan fognak a versenyek idején? Az ifjúsági VB helyszíneivel 2016 végére készen kell lenni. Ugyanannyi medencére lesz szükség, mint a felnőtt VB-n, legfeljebb a nézőszám lesz ekkor még kevesebb.

A Balaton számára rendkívül fontos a 2021-es Világbajnokság – erősítette meg Balatonfüred polgármestere, Bóka István. A versenyek nyíltvízi részét és a szuper toronyugrást Tihanyban rendezik majd, a sziklaugró verseny pedig, mint sportág is újdonságnak számít nálunk. A térség, a régió és a város számára idegenforgalmi szempontból is igen jelentős a világbajnokság, az uniós pályázati programokban pedig a Balaton, mint kiemelt terület szerepel, elkülönített forrásokkal. Azon a tájékon rengetegen élnek a turizmusból és talán nem túlzó a reményük, ha sok-sok ezer vendégre számítanak, akiknek nagyon jó házigazdája kívánnak lenni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük