A Borháló vállalkozás mindinkább arról ismerszik meg a borkedvelők körében, hogy kiváló minőségű borokat árul – szinte mindenki által elérhető áron. Üzletpolitikájukhoz tartozik, hogy igyekeznek közvetlen kapcsolatot teremteni a termelők és a fogyasztók között. Nemrégiben Villány egyik leghíresebb borásza Polgár Zoltán tartott angyalföldi üzletükben bemutatót.

A Borháló vállalkozás mindinkább arról ismerszik meg a borkedvelők körében, hogy kiváló minőségű borokat árul – szinte mindenki által elérhető áron. Üzletpolitikájukhoz tartozik, hogy igyekeznek közvetlen kapcsolatot teremteni a termelők és a fogyasztók között. Nemrégiben Villány egyik leghíresebb borásza Polgár Zoltán tartott angyalföldi üzletükben bemutatót.

Polgár Zoltán családjában már a dédszülőknek is volt szőlőjük, pincéjük, boruk. Ő maga borászati szakközépiskolában érettségizett, kertészmérnöki diplomáját szőlőtermesztésből szerezte. Első saját ültetvényét 1975-ben, még diákként telepítette, azóta folyamatosan bővített, fejlesztett. A sikerek sem maradtak el. Bora nemzetközi díjat először 1993-ban kapott, ő pedig 1996-ban, idehaza „Az Év Bortermelője" rangos elismerést nyerte el. Ma a Polgár Pincészet az ország legjobb gazdaságai közé tartozik. Ültetvényeiken igen sok fajtával foglalkoznak és ez jól lemérhető arról is, hogy az angyalföldi bemutatón kilenc különböző bort kóstolhatott meg a közönség. Az érdeklődésre jellemző, hogy ezen az estén nem csak a bolt előtere, a bemutatótér telt meg. Több sorban székekkel töltötték meg a pult mögötti raktárrészt – és minden szék gazdára talált!

Villányról manapság azt gondolják, hogy vörösboros vidék, de ez nem mindig volt így. Korábban nagy terülten termeltek ott Olaszrizlinget és a hagyományt a Polgár Pincészet ma sem töri meg. Szerintük az Olaszrizling a magyar emberek bora! Sokféle módon fogyasztjuk. Jó tisztán, de szódával is finom, ha pedig túléretten szüretelték, akkor remek csemegebor lehet belőle. Szőlője a tufán karakteresebb, de Villányban, löszön termelve is mutatja a fajta szépségeit, különösen a kellemes, enyhe keserűmandula íz érezhető benne. Márai erről a borról így írt: „Fröccsöt csak öreg csapossal készíttess, aki tudja, hogy nem ásványvízzel, hanem szódával kell csinálni, csak Olaszrizlingből kérd, és ha már nem lesz Olaszrizling, valószínűleg élni sem lesz érdemes."

Magyarországon nagyon sok helyen lehet kitűnő fehérbort készíteni, de a vörösborok termőhelyében ennyire nem dúskálunk. Villány, Szekszárd és Eger néhány területe jöhet számításba. A Polgár Pincészetben ezért meggondolják, hogy „feláldozzanak-e" kékszőlőt rosé készítésére? Villányban a 2600 hektár kitűnő, „ikonboroknak" alkalmas terület, ám augusztus közepén már le kell szedni bizonyos mennyiségű szőlőt, ha rosét akarunk belőle. Ugyanakkor a rosé – főleg a fiatalok körében egyre népszerűbbé válik. Igaz, ők még nem étkezéshez isszák, hanem a társas összejövetelek alkalmával. Számukra ez a bevezetés a borok világába, hiszen „komoly" vörösborral nem is lehet hajnalig elborozgatni. A borászok nyitott emberek, figyelnek a fogyasztók igényeire és igyekeznek azt a lehető legmagasabb színvonalon kiszolgálni. A Polgár pincénél roséhoz Kékfrankost szüretelnek és egy kis Pinot Noir, egy kis Merlot kerül még bele. Ugyanakkor azt is ismerni kell, hogy milyen étkezéshez milyen bort érdemes választani és a siller már étkezéshez is alkalmas. A siller színében átmenet a rosé és a vörösbor között, a franciáknak nincs is külön szavuk az ilyen borra. Rosénál a lé a bogyóval alig másfél órát tölt együtt, sillernél viszont 18-25 órát állhat együtt a présben, miközben vigyáznak, hogy az erjedés ne induljon el. A Kadarka siller selymes, telt, fűszeres ízű, friss, akár két évig is tárolható, nem kell a palackozás után gyorsan meginni. Fogyasztható nap közben fröccsnek, este már tisztán is, jól lehűtve, főleg magyaros, paprikás ételek mellé.

A törökök kiűzése után Baden-Württembergből, Stuttgart környékéről telepítettek földművelőket Magyarországra. Ők hozták magukkal a Portugieser szőlőfajtát. Portugál eredetű, ott Oportónak hívják. Villányban kifejezetten jól érzi magát és bora már a tél közepén fogyasztható. Egyszerű bor, de a helyi sajátosságokat jól mutatja. Pont ez utóbbi, a hely jellegzetességének, hírnevének megőrzése érdekében a villányi borászok néhány éve összefogtak. Egy bort prémium minőségűnek csak akkor nevezhetnek, ha 5000 tőkénél több van egy hektáron és 50 hektoliternél kevesebbet szüretelnek róla. Külön bizottság minősíti. Védjegyük is van, a Magyar kikerics, ami a világon sehol máshol nem él, csak a Szársomlyó hegyen. A jelzés: Districtus Hungaricus Controllatus Villány, a védett eredetet mutatja.

Letisztult, elegáns címkéjével hívja fel magára a figyelmet a Therápia – és a névválasztás nem véletlen. Mintegy 12 évvel ezelőtt egy magyar orvosprofesszor Amerikában kutatta a borok élettanilag hasznos anyagait. A vizsgálatait idehaza is folytatta és megállapította: a Polgár pince Merlotjában szenzációsan magas a szőlő héjából kioldódó rezveratrol tartalom. A szakirodalmi adatok hétszeresét mérte ebből a vérkeringést segítő, a trombociták lerakódását gátló, antioxidáns hatású különleges anyagból. A mérést más laboratóriumok is igazolták. A Therápiát jó francia fajták, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot alkotják, rendkívül üde, gyümölcsös, kitűnő aromavilágú, bársonyos, meleg tannintartalommal kényezteti a fogyasztót. Önállóan is kapható belőle a Magyarországon nem túl régóta termelt Syrah, bár a legjobb helye mégis inkább a Cuvée-kben van. Tartalmazza az igazán különleges Credo is. A címkén olvasható „családi válogatás" felirat pedig azt jelzi, hogy a család tagjai által egyöntetűen magasabbra értékelt, prémium kategóriájú borról van szó. Az valószínűleg nem meglepő, hogy a család minden tagja szakember, így ítéletükben bátran megbízhatunk! Ezt látjuk a 2012-es Cabernet Franc címkéjén is.

Igazi különlegességnek számít az Aranyhárs néven palackozott fehérbor. Valóban gyönyörű, aranyló sárga színe van és beváltva a név sugallta reményeket eddig még minden borversenyen aranyérmet kapott. Töppedt, Botrytises bogyókból készül. Ugyanaz a hatás érvényesül, mint Tokajban az aszú készítésénél. Esős napokon ez a nagyon vízigényes a gomba elszaporodik, átszövi a bogyót, és ha utána száraz, napos idő következik – másként vízhez nem jut – kiszívja, föléli a bogyóból a vizet. Ilyenkor kapjuk a mazsolás szemeket. Villányban is különválogatják ezeket a szemeket. Hárslevelű és Zengő kerül a válogatásba. A Zengő magyar nemesítésű fajta, csakúgy, mint a Zenit és a Zeus is. A szemek jól aszúsodnak és Hárslevelűben áztatva kitűnő édes, 78 g cukortartalmú, mediterrán hangulatú, kajszi-lekváros illatú desszertbor lesz belőle. Valamennyi bemutatott bor megkóstolható Villányban, a Polgár Panzióban és az étteremben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük