2016-ban immáron 19. alkalommal rendezik meg a Tavaszi Szél Konferenciát,  melynek idén az Óbudai Egyetem a házigazdája. Hosszú idő után újra Budapesten kerülhet sor a fiatal kutatók ilyetén pártfogására, az egyetemi vezetés teljes körű támogatásában.

 

2016-ban immáron 19. alkalommal rendezik meg a Tavaszi Szél Konferenciát,  melynek idén az Óbudai Egyetem a házigazdája. Hosszú idő után újra Budapesten kerülhet sor a fiatal kutatók ilyetén pártfogására, az egyetemi vezetés teljes körű támogatásában.

 

A rendezvény április 15-i sajtókonferenciáján, ill. megnyitóján az Egyetem Tavaszmező utcai kampuszán megjelent  dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, dr. Maruzsa Zoltán miniszteri biztos, Dr. Csernoch László professzor, az Országos Doktori Tanács (ODT) elnöke,  Dr.Szendrő Péter professzor, az Országos Tudományos Diákköri Konferenciák (OTDT) elnöke,   Keresztes Gábor, a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) elnöke, Dr. Bódis József  professzor, MRK elnök, valamint Dr. Réger Mihály professzor, az Óbudai Egyetem tudományos rektor-helyettese. Házigazdaként Dr. Rajnai Zoltán professzor dékán moderálta a megnyitót.   

 

Az esemény fővédnöke Dr. Pálinkás József professzor, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke üdvözlő beszédében a rendezvény életútját áttekintve, annak diákköri rendezvényből tudományos rendezvénnyé válását méltatta. Az elkövetkezőkben, további fejlesztés révén, felzárkózhat a nemzetközi tudományos konferenciák szintjére. Az előadó a doktoranduszokat a magyar tudományos életben, elsősorban a kutatásban való aktív részvételre, aktív tudományos közéleti tevékenységre buzdította. Elsősorban a tudományos eredmények publikálását ambícionálják.  Most vannak abban a korban, amikor megvan bennük a kiemelkedésre való törekvés, kiemelkedjenek Magyarországon, Európában, a világon. Olyan tudományos eredmények létrehozására törekedjenek, amely megváltoztatja életünket, s amelyek Magyarországot továbbra is a tudományos nemzetek sorában tartják.

Heisenberg 27 éves volt a kvantum-mechanika elméletének megalkotásakor…   

https://hu.wikipedia.org/wiki/Werner_Heisenberg

A jövőbeni tudomány-fejlesztések révén a poszt-doktori tevékenység, a tudományos csoportok létrehozásának támogatása további segítséget kaphat.   

 dr. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, a hazai doktorandusz rendszer, szervezettsége folytán a Közép-Kelet-Európai régióban élenjáró helyen szerepel. A doktori képzés helyzetének elmúlt évbeli fejlesztése, különös tekintettel az ösztöndíjak megváltozott rendszerére, a doktori disszertáció elkészítési idejének kiterjesztésére, bizakodásra ad okot.   

 Dr. Réger Mihály professzor, az Óbudai Egyetem rektor-helyettese kreativitásra, a megfelelő tudományos téma kiválasztására hívta fel a figyelmet, hogy a tevékenység és az egyéni élet sikere egybecsengjen.  

 Dr. Csernoch László a járatlan utakra, a meggyökeresedett nézeteken való felülemelkedésre hívta fel a figyelmet, példaként Helmholtz áttörő, a korábbi tudományos meggyőződést felülíró példáját ajánlotta figyelembe.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hermann_Ludwig_von_Helmholtz  (A funkcionális elektromos áram terjedési sebessége az emberi testben.) „A doktoranduszok azok a kollégák, akik még nem tudják, hogy valamit nem lehet megcsinálni, jönnek és bizonyítják, hogy meg lehet csinálni azt a valamit, meg lehet oldani azt a tudományos problémát." 

Dr.Szendrő Péter az értékeket hordozó új nemzedék építését helyezte előtérbe a konferencia kapcsán; hangsúlyozva, a tudományosság és az ambíció lebontja a határokat.  

 Keresztes Gábor  DOSZ elnök a találkozó nemzetközi súlyát, egyediségét emelte ki, a legjobbak seregszemléjeként.

A DOSZ-nak a doktori képzésben résztvevők érdekvédelmén kívül a tudományszervezés és a kutatói-oktatói tevékenység összekapcsolásában nagy a jelentősége. További, elérendő terveik között szerepel pl., hogy a doktori képzés ideje számítson bele a nyugdíj-kiszámításba, ill. a témavezetők díjazása is elérhető legyen.

 A Tavaszi Szél Konferencia a tudományos utánpótlás, a doktorandusz társadalom legfontosabb országos szintű éves rendezvénye, melyet a DOSZ hívott életre, s az elmúlt évek során mindinkább kiteljesedett. Ebben az évben már több mint 600 jelentkező részvételével közel 470 tudományos előadást tartanak a multidiszciplináris találkozó idején, a témakör a teljes magyar tudományos spektrumot átfogja.  

 Az Óbudai Egyetem kiemelt helyen foglalkozik a doktorandusz tradíciók felkarolásával, támogatásával.

A konferencia jó alkalmat jelent az egyetem és a DOSZ számára, hogy megjelenítse és kifejezze elkötelezettségét olyan közösség és tudományos közeg ápolásában, mely a jövő oktatóinak, professzorainak utánpótlását biztosító doktoranduszok számára elősegíti a tudományos szocializációt egymással, a szponzorokkal, cégekkel és a társadalom képviselőivel.  Kiemelt cél, hogy a Tavaszi Szél a doktoranduszok tudományos életpályájának fontos és meghatározó eseményévé váljon.  

 A nagyszabású kétnapos rendezvény formális és tudományos része az Óbudai Egyetem Tavaszmező utcai kampuszában, 3 épület 25 helyszínén zajlik a két nap folyamán. A konferencián a legkülönbözőbb tudományterületekről érkező doktoranduszok, és az idén először a meghívott OTDK nyertes hallgatók 21 szekcióban, összesen 47 alszekcióban magyarul vagy angolul mutathatják be elért kutatási eredményeiket.

 Nemcsak Magyarországról érkeznek előadók, hiszen minden olyan határon túli magyar vagy más nemzetiségű doktorandusz hallgató, aki magyarul tanul, részt vehet a programon, így a Tavaszi Szél egy határokon átívelő rendezvényként jelenik meg.

 Az előadóknak lehetőségük nyílik a bemutatott munkájukkal kapcsolatos tanulmányaik publikálására, a szokásoknak megfelelően ezek a munkák online konferenciakötetben jelennek meg.

 

www.uni-obuda.hu   

www.facebook.com/ObudaiEgyetem  

www.dosz.hu  

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük