2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A háromlábú szék

5 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/5629"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Ayurveda.thumbnail.jpg" border="0" alt="Plakát" title="Plakát" width="71" height="100" /></a></span> </strong>Egész Európában még soha, sehol nem volt hasonló esemény, mint amire 2007. szeptember 29-én, szombaton kerül sor Budapesten, a Stefánia Palotában. India ötezer éves gyógyászata mutatkozik be egy konferencia és egy szakkiállítás keretében.</p><p>

plakát Egész Európában még soha, sehol nem volt hasonló esemény, mint amire 2007. szeptember 29-én, szombaton kerül sor Budapesten, a Stefánia Palotában. India ötezer éves gyógyászata mutatkozik be egy konferencia és egy szakkiállítás keretében.

plakát Egész Európában még soha, sehol nem volt hasonló esemény, mint amire 2007. szeptember 29-én, szombaton kerül sor Budapesten, a Stefánia Palotában. India ötezer éves gyógyászata mutatkozik be egy konferencia és egy szakkiállítás keretében.

manesh Az Indiai Nagykövetség, a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány és a Debreceni Tudományegyetem közös szervezésében 2007. szeptember 29-én Európai Ayurveda Konferencia és Kiállítás nyílik Budapesten a Stefánia Palotában. A konferencián a szakterület több, mint harminc indiai és európai szakembere vesz részt, öt indiai és magyar cég képviselteti magát a konferenciával egy időben tartott kiállításon. Mr. Manesh, India prágai Nagykövetségének első tanácsosa az eseménnyel kapcsolatban hangsúlyozta: Hasonló rendezvényre korábban még egyáltalán nem került sor. Megrendezését az AYUSH, az indiai kormány Ajurvéda, Jóga, Természetgyógyászati, Unani, Sziddha és Homeopátiás Osztálya támogatja. A konferenciát Panabaka Lakshmi, az indiai Egészségügyi Minisztérium miniszterhelyettese, és Rapi Katalin, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára nyitja meg.

h. e. mr. ranjit rae india budapesti nagykövete India budapesti nagykövete, H. E. Mr. Ranjit Rae először arról beszélt, hogy sok oka van, amiért az első ilyen konferenciát éppen Magyarországon rendezik meg. A két ország között igen hosszú ideje nagyon jó a viszony és a magyarok nyitottak az indiai kultúra iránt. Az országban évszázados hagyományai vannak a fürdőkultúrának, ami viszont az Ayurvedának is szerves része. Az Ayurveda szó jelentése: „Az Élet Tudománya" – pontosan, mint a görög „biosz logosz", vagyis a biológia. Az Ayurveda gyógyászat részletesen kidolgozott egészségmegőrző módszereket tartalmaz, amelyek végigkísérik az emberi élet egészét, és annak minden fő ciklusát. Az egészségmegőrzés mellett a legkülönfélébb betegségek legyőzésére is a gyógyászati eljárások széles tárházát vonultatja fel. Ezek a módszerek egytől-egyig az egyén fizikai, szellemi, szociális és lelki egészségének megőrzését és helyreállítását szolgálják. Az Ayurveda tehát a világ legősibb olyan gyógyászati rendszere, amely mind a megelőzés, mind a gyógyítás szempontjából igen átfogó módszereket használ, és amely ezáltal tökéletesen megfelel a WHO által képviselt modern kori egészségfelfogásnak.

India nagy hangsúlyt fektet az Ayurveda gyógyászat széleskörű nemzetközi megismertetésére, annál is inkább, mivel az utóbbi időben növekvő érdeklődés mutatkozik szerte a világon – és főként Európában – az alternatív és a komplementer gyógyászati rendszere iránt. Ennek a folyamatnak a következményeként számos ország fordult India felé, hogy megismerje az Ayurvedát, és beillessze azt oktatási, kutatási és gyógyászati gyakorlatába. Magyarországon sem számít teljesen újdonságnak, már 1996-ban Létrejött az alapítvány és lehetett ayurvedikus gyógyhatású termékeket kapni. A rendszer bizonyos részei a Debreceni Egyetemen már tanulhatók is.

riesz istván a magyar ayurveda gyógyászati alapítvány kuratóriumának elnöke A Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány kuratóriumának elnöke, Riesz István is igen fontos eredménynek tartja, hogy tizenhét évi előkészület után megrendezhetik ezt a konferenciát, ahová a tudományág leghíresebb indiai és európai professzorai jönnek el. Magyarország és India között nagy múltra visszatekintő együttműködés zajlik az egészségügy területén. Ez magában foglalja mind a nyugati (allopatikus), mind a tradicionális indiai gyógyászat területén létrejövő tevékenységeket. A Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. Magyarországon elsőként vállalta fel az Ayurveda gyógyászat megismertetésének, gyógytermékei hazai bevezetésének úttörő munkáját. Az Ayurveda ugyanis cseppet sem új keletű dolog. Alapjait Indiában ötezer évvel ezelőtt fektették le, volt tehát kellő idő arra, hogy kiderüljön, melyek a leginkább hasznosítható eljárások. Európában valahogy feledésbe merült, pedig a leghíresebb gyógyítók évszázadok óta ismerték. Paracelsus például sokat tanult Hippokratesztől, aki viszont Indiában szélesítette tudományát. A világon napjainkra három nagy gyógyászati rendszer alakult ki. Az egyik az európai-amerikai allopathia, amely gyógyszerekkel küzd a betegségek, elsősorban azok tünetei ellen. Ha fáj a fejünk, beveszünk egy tablettát. A másik a kínai, aminek a legismertebb területe – nálunk – az akupunktúra. A harmadik az Ayurveda, ami a szellem és a test harmóniájára törekszik és kizárólag természetes anyagokat, közöttük 7300 gyógynövényt használ. Alkalmazásukra mintegy huszonháromezer recept maradt fenn, szinte valamennyi belgyógyászati megbetegedésre lehet belőlük gyógyszert készíteni. Világszerte mind több orvos jut arra a felismerésre, hogy a három rendszer -önmagában – lehet bármilyen jó, együttes használatukkal többre mennénk. Mint a háromlábú szék, három szilárd alátámasztással stabil helyzetet hoz létre.

A konferencia fő célja, hogy az ajurvédával foglalkozó szakemberek közösen gondolkodjanak, miként lehet a közönség figyelmét felkelteni az ajurvéda iránt, mely akadályokkal kell szembenézniük hosszútávon és, hogy megoldást találjanak a felmerülő problémákra. Annak érdekében, hogy minél többen ismerkedhessenek meg ezzel az ősi, de hatásos rendszerrel, a konferencián a részvétel ingyenes. További részletek a Nagykövetség honlapján: www.indianembassybudapest.org/html/AC_program.htm oldalon találhatók.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.