Révay András: A legjobbak a legjobban
7 perc olvasás
Magyarországon most elõször mutatja be piacvezetõ tengeren túli üzleti osztálya, a Club World fedélzeti kulináris kínálatát egy étteremben a British Airways. A légitársaság ezzel a szolgáltatással több nemzetközi díjat nyert, a Moccát pedig 2006-ban Magyarország legjobb éttermének választották.
Magyarországon most elõször mutatja be piacvezetõ tengeren túli üzleti osztálya, a Club World fedélzeti kulináris kínálatát egy étteremben a British Airways. A légitársaság ezzel a szolgáltatással több nemzetközi díjat nyert, a Moccát pedig 2006-ban Magyarország legjobb éttermének választották.
A British Airways a múlt év végén, egy 100 millió font (38 milliárd forint) értékû beruházási program részeként vezette be, piacvezetõ tengeren túli osztálya, a Club World új generációját – jelentette be szakemberek elõtt Darren Peek, a társaság regionális kereskedelmi igazgatója. A világon és a repülés történetében elsõként itt állítottak be teljesen vízszintes ággyá alakítható üléseket. A mostani fejlesztések eredményeként az ágy, az eddig csak a NASA által alkalmazott, ?Z" pozícióba is állítható. A világ 72 városába történõ utazásaik során az üzleti utasok összesen 5392 Club World ágy kényelmét élvezhetik majd .
A legfontosabb útvonalon, a London Heathrow és a New York JFK repülõterek között közlekedõ járatokon, egy hónap múlva már szinte minden gépen elérhetõ lesz az új generációs Club World. Az ülés 2005-ben elnyerte a Business Efficiency Award-ot (Üzleti Hatékonyság Díj), a Club World osztály pedig a Legjobb Tengerentúli Üzleti Osztály kitüntetõ címet kapta meg a 2006. évi World Airline Award odaítélésekor. Az új ülés kifejlesztése két évet vett igénybe. A 195 cm hosszú ágy szélessége most nemcsak hogy 25 százalékkal, 64 cm-re nõ, de egyedül álló módon az ún. ?Z" pozícióba, az emberi test által a súlytalanság során természetesen felvett testhelyzetbe is állítható.
Az egymással szembefordított párokban elhelyezett üléseket a légi közlekedésben most elõször alkalmazott Lumistry bevonatú, leengedhetõ térelválasztók különítik el egymástól, garantálva a saját, személyes tér tökéletes biztonságát. A Lumistry az egymás mellett ülõk számára homályos, opálszínû, de szabad átlátást enged a sorok között álló fedélzeti személyzet számára. Szakértõk bevonásával keresték meg a legmegfelelõbb színeket a kellemes hangulat megteremtéséhez. Az új generációs Club World ülések interaktív audio-vizuális szórakoztató rendszerrel vannak felszerelve, amely révén az utasok 100 film, 70 CD zenei kínálata valamint 20 játék közül választhatják ki a számukra leginkább megfelelõ programot, amelyet tetszésüknek megfelelõen indíthatnak el és állíthatnak meg bármikor.
A Club World osztály átfogó fejlesztésének részeként, a British Airways ?Kulináris Tanács" közremûködésével, a fedélzeti étrendet és annak kiszolgálását is átalakították. A Tanács soraiban vezetõ élelmiszeripari szakemberek, séfek, gasztronómiai szakemberek és borászok foglalnak helyet. Tagjai: Michel Roux a The Waterside Inn fõszakácsa és tulajdonosa; Mark Edwards a londoni Nobu étterem vezetõje; Richard Corrigan a Lindsay House szakembere; Shaun Hill a The Glasshouse in Worcester séfje és tulajdonosa; Nicholas Lander a The Financial Times éttermi tudósítója; Vineet Bhatia a londoni Rasoi étterem fõszakácsa; Paisarn Cheewinsiriwat a thaiföldi Chiva Som szállodalánc gasztronómia szakértõje; Claire Clark a kaliforniai The French Laundry étteremvezetõje; Liam Tomlin a fokvárosi Beyond Food tulajdonosa valamint Jancis Robinson nemzetközi bormester.
A British Airways vendéglátási és kiszolgálási stílusa immár eltávolodott a hagyományos légitársasági gyakorlattól és inkább egy nemzetközi stílusú étterem vendéglátási gyakorlatát követi. Filozófiájának középpontjában a legmagasabb minõségi követelményeknek megfelelõ friss élelmiszerek rugalmas idõben történõ, legigényesebb felszolgálása áll.
A legfontosabb változás a Club Étkezõ bevezetése a gépeken. Az utasok mostantól a hideg és meleg falatok, édességek, saláták, gyümölcsök, szendvicsek, sütemények, csokoládék még szélesebb választékát élvezhetik az üdítõitalok, sör, bor széles skálája mellett a fõétkezések közötti idõszakokban bármikor. A modern gasztronómia irányzatok legjavát képviselve, az új Club World menük igazi nemzetközi ízeket kínálnak, a világ különbözõ tájait idézõ ételkülönlegességekkel kényeztetve az utasokat. A légitársaság kulináris tanácsa által kialakított új ételsorok mellett az utasok a kiszolgálás terén is tapasztalnak majd változásokat: az ételeket keményített abroszon és a legjobb minõségû Royal Doulton porcelán étkészletben szolgálják fel. Lapunk kérdésére válaszolva az igazgató elmondta: bár a repülõtereken továbbra sem engedik meg az utasoknak a veszélyesnek minõsített tárgyak felvitelét a fedélzetre, a tálaláskor kapott fém evõeszközök nem növelik a biztonsági kockázatot. A Club osztályt nemcsak a személyzet kezeli különös figyelemmel, de a területét utazás közben kamerákkal is megfigyelik, így bármi is történne, kellõ idõben közbe tudnak avatkozni.
A Club World érdekessége a Sleeper Service és a ?Hálósapka szolgáltatás". A legfontosabb amerikai célállomásokról Londonba történõ utazások során, aki akar már a felszállás elõtt is étkezhet. Az utasok ínycsiklandó hideg és meleg ételekbõl választhatnak a felszállás elõtt annak érdekében, hogy a lehetõ leghosszabb idõt tölthessék alvással a fedélzeten. A felszállást megelõzõen már megvacsorázott utasok, a fedélzeten, a ?Hálósapka szolgáltatás" keretében egy forró vagy hideg italt és snack-eket, például meleg süteményt vagy melegszendvicset fogyaszthatnak. Az utasok egyharmada arról számol be, hogy így akár két órával többet tud aludni az út során. A kényelemnek ezzel még nincs vége. A landolás idõpontjához a lehetõ legközelebb a légiutas-kísérõk ?Ágyba hozott reggelit" szolgálnak fel azoknak az utasoknak, akik ébresztést kérnek. Azok számára, akik még tovább kívánnak aludni, a teljes reggelit a leszállás után, a Heathrow repülõtér 4. termináljának étkezõjében szervírozza a légitársaság.
A légitársaság a Mokka Café & Restaurant és a Bortársaság gasztronómiai szakembereivel karöltve, Magyarországon most elõször kínál ízelítõt a Club World osztály legízletesebb ételeibõl egy étteremben. Az étterem 2003 novembere óta mûködik jelenlegi stílusában – mondta el Boksay Rezsõ konyhafõnök. Jellemzõje a ?fúziós konyha", a nemzetek ízeinek ötvözése, akár három földrész ízei is találkozhatnak egy tányéron. Minden étel a rendelés után azonnal, frissen készül. Álláspontjuk, hogy nem szabad semmit túlfõzni, túlpárolni, a fûszerekkel is csínján bánnak. A húsokat ?medium" sütik, hogy megtarthassák eredeti illatukat, zamatukat. A legtöbb étel olíva, tökmag, dió vagy mogyoróolajjal készül, a lazacot is maguk füstölik házilag, hideg füstben.
A különlegességekre kíváncsi étteremlátogatók a British Airways tengeren túli járatainak legízletesebb ételei és fogásai közül választhatnak. A Club World menü március 22-tõl április végéig ?van terítéken" a Mokka Café & Restaurant-ban. A menüt kipróbáló vendégek között a légitársaság két New York-i repülõjegyet is kisorsol, így õk a most bemutatott fogásokba akár a fedélzeten is belekóstolhatnak.