2022.december.08. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A nadrágszíj-meghúzás éve

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/36315"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/idvez.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Nem jó évet zártak és 2010-re nézve sem túl bizakodók a magyar idegenvezetők. A számok nem sok okot adnak a derűlátásra, bár az is kétségtelen, hogy néhány részterületen értek el eredményeket. A Magyar Idegenvezetők Szövetségének éves közgyűlésén mindezekről részletesen is szó esett.</p><p>

 

idvez.thumbnail Nem jó évet zártak és 2010-re nézve sem túl bizakodók a magyar idegenvezetők. A számok nem sok okot adnak a derűlátásra, bár az is kétségtelen, hogy néhány részterületen értek el eredményeket. A Magyar Idegenvezetők Szövetségének éves közgyűlésén mindezekről részletesen is szó esett.

 

idvez.thumbnail Nem jó évet zártak és 2010-re nézve sem túl bizakodók a magyar idegenvezetők. A számok nem sok okot adnak a derűlátásra, bár az is kétségtelen, hogy néhány részterületen értek el eredményeket. A Magyar Idegenvezetők Szövetségének éves közgyűlésén mindezekről részletesen is szó esett.

drkovacs 18.thumbnail Az Önkormányzati Minisztérium nevében dr. Kovács Miklós szakállamtitkár üdvözölte a résztvevőket. Megköszönte a turizmus összefoglaló szabályrendszerének változtatása során a Szövetség oldaláról tapasztalt együttműködést. Az EU jogharmonizáció miatt ugyanis több ponton „kaput kellett nyitni". Ezt igyekeztek úgy tenni, hogy lehetőség szerint minél kevésbé sérüljenek a hazai szolgáltatók érdekei. A legfontosabb változás: az engedélyezés helyett elegendő a bejelentés az idegenvezetéshez. Folytatódik az egyeztetés, hogy hatékonyabb legyen a jogosulatlan idegenvezetés büntetése, a birság várhatóan emelkedni fog. A Minisztérium jóvoltából a résztvevők ingyen megkapták a Turizmus Panoráma 2010-es Adó Különszámát, melyről már a közgyűlés ideje alatt bebizonyosodott, hogy nagyon hasznos ajándék.

balint z.thumbnail A gyűlés munkája valójában Bálint Zoltán elnök beszámolójával kezdődött meg. Összefoglalta a 2009. év történéseit és az idei tervekről is szólt. Tavaly sok idegenvezető munkahelye szűnt meg és gyakran fordult elő, hogy nem fizették ki az elvégzett munkájukat. A Szövetség tagjai számos fontos helyszínt szervezetten tekintetek meg, külföldi társszervezetek rendezvényein vettek részt. Mindez az idegenvezetők ismereteinek bővülése, szakmai színvonaluk emelése szempontjából volt lényeges. Erőteljes érdekvédelmi tevékenységet is végeztek. Mivel a jogosulatlan idegenvezetés nálunk még mindig nem büntetik elég hatékonyan, itt további lépéseket szorgalmaznak. Az idén is számos továbbképzést terveznek, a tárgyalások az egészségturizmusra vonatkozóan már meg is kezdődtek.

antaloczy.thumbnail Az előttünk álló év adózási rejtelmeinek sűrűjébe Antalóczy Györgyné adószakértő vezetett kalandtúrát. Ismertette az SZJA törvény változását és hasznos tanácsokat is adott. Ha egy hónapon belül öt esetnél nincs több, úgy a munka elvégezhető alkalmi munkavállalásként. Akinek viszont nincs cége, az adózáskor jobban jár, ha önálló szellemi szabadfoglalkozásnak tünteti fel az idegenvezetést. Beszélt az adóelőleg számítás módjairól, ennek nyilatkozata nem formalizált. Változott a társasági adó rendszere és – nemzetközi szolgáltatás keretében – az ÁFA is. Végül a MISZ 2009. évi gazdálkodásának mérlegét és a 2010-es – erősen redukált – tervszámokat ismertette. Ez a „nadrágszíj-meghúzás" éve lesz. A Szövetségnek sem tárgyi eszköze, sem alkalmazottja, de még irodája sincs! Az adminisztrációs munkát az elnök lakásán végzik. Ezért a cél a szigorú költségtakarékosság és a bevételek növelése. Érzékletesen foglalta össze az ellenőrzés tapasztalatait: tál zördülés nélkül, könyvelés hiba nélkül, házasság vita nélkül nem létezik!

drfarago.thumbnail Megváltozott a világ körülöttünk, mondta dr. Faragó Hilda, a Nemzeti Turisztikai Bizottság titkára. Elveszett az egyetlen utazási irodához tartozás biztonsága, az idegenvezető maga keres munkát és alkalmazkodnia kell a gazdasági változásokhoz. Változott az utazók átlagos életkora és ennek következtében a nyelv is, amin szólnunk kell hozzájuk. Másként beszélnek a fiatalok, másként az idősebbek. Mostanában a szenior – a 65 év feletti – korosztály kezdett el utazni, ne becsüljük le őket! Ez a csoport igazán érdeklődő, fogékony a kultúrára. Bizonyos dolgokban tehát specializálódni kell. Kettéválik az egészség- és az egészségügyi turizmus. Ez utóbbinál az utazó orvosi szolgáltatás igénybevétele miatt jön. Neki és a kísérő családtagoknak sok szabadideje lesz, tehát igényelni fognak egyéb szolgáltatásokat is.

zeisky.thumbnailZeisky Tamás a Fővárosi Közgyűlés tanácsadó testületében végzett érdekképviseleti munkáról számolt be. A MISz állandó tárgyaló partnere a Fővárosi Önkormányzatnak és a kormányzati szerveknek. Az idegenvezető közvetlenül találkozik a külföldi vendéggel, hallja véleményüket és ez fontos a döntések meghozatalánál. Számos kérdés – a hajléktalanok, a közlekedési anomáliák, a nyilvános WC-k hiánya – évek óta nem oldódott meg. Állandóak a parkolási gondok. Eredmény viszont, hogy a városnéző buszok használhatják a buszsávot, a külföldi turistabuszok viszont még nem – és ez hiba! A turistákat a kéregetők is nagyon zavarják és sokat ront az ország megítélésén a vendégeket becsapó, túlszámlázó éttermek sora. Ennek ellensúlyozására, létre fogják hozni a megbízható éttermek listáját.

A közgyűlés egyéni kérdésekkel, hozzászólásokkal folytatódott és a délutáni órákban ért véget.

http://www.idegenvezetes.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.