2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„OLYAN KÖNYVET KELL KÉSZÍTENI,AMELYBE BELESZERET A GYERMEK!” – Jubileumi beszámoló az Apáczai Kiadó 20. születésnapjáról –

8 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/36311"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Apáczai%20Kiadó%20Budapesti%20Központja.thumbnail.jpg" border="0" width="98" height="100" /></a></span> <p>Éppen két évtizede annak, hogy Esztergályos Jenő - „A" Tanár úr - életre keltette tankönyvkiadóját, amely mára azzal büszkélkedhet, hogy minden második kisdiák az ő könyveiből tanult meg olvasni. </p><p> 

 apáczai%20kiadó%20budapesti%20központja.thumbnail

Éppen két évtizede annak, hogy Esztergályos Jenő – „A" Tanár úr – életre keltette tankönyvkiadóját, amely mára azzal büszkélkedhet, hogy minden második kisdiák az ő könyveiből tanult meg olvasni.

 

 apáczai%20kiadó%20budapesti%20központja.thumbnail

Éppen két évtizede annak, hogy Esztergályos Jenő – „A" Tanár úr – életre keltette tankönyvkiadóját, amely mára azzal büszkélkedhet, hogy minden második kisdiák az ő könyveiből tanult meg olvasni.

 

A ma is energikus pedagógus-szakfelügyelő, aki tanyasi tanítóként kezdte pályáját, – idejekorán ismerte fel, miként lehet megfogni a kíváncsi gyermektekinteteket és milyen módon lehet a tudásvágyat az apró emberkékben felébreszteni, a tudást játszva, örömmel megszerettetni. S bár sokak próbáltak az ígéretes üzlet kecsegtető reményében a nyomaiban haladni,  – azzal a szakmaszeretettel, lelkesedéssel és kitartó elszántsággal, amellyel Esztergályos Jenő a piacvezető kiadók sorába emelte teljes egészében magyar tulajdonú családi vállalkozását, – nem tudták felvenni a versenyt.

apáczai%20kiadó%20budapesti%20központj %20könyvesbolt.thumbnailAz Apáczai Kiadó alapítása stratégiai szempontból kiváló időpontban történt. Az addig gyakorlatilag monopol piacként működő tankönyvpiacon a rendszerváltozás piacosodást hozott létre, s vele együtt tartalmi változásokat is eredményezett. A pedagógusok részéről megfogalmazódott új igények – a szakmailag jobb és kivitelében szebb tankönyvek készítésére – kiváló üzleti lehetőséget eredményeztek a tankönyvpiacon, ahol az Apáczai Kiadó 1990-ben az első magánvállalkozások között jelent meg.

A mára 2,5 milliárdot meghaladó éves árbevételből mindig juttatnak pályázati és jótékony célokra, s a válság ellenére idén is több millió forintot jut pedagógusoknak, iskoláknak és hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az Apáczai Kiadó az eltelt két évtized alatt több mint 55 millió tankönyvet készített a diákoknak és a pedagógusoknak. Érzékletes példaként a Tanár úr megjegyezte, hogy az eddig eladott tankönyveikkel több mint 2000 tehervagont lehetne megtölteni! A kiadó rendkívül büszke rá, hogy könyvei több millió kisdiáknak segíthettek megismerni a világot, megérteni a tudományokat.

apaczai12.thumbnailAz Apáczai Kiadó számára a tankönyvkészítés jóval többet jelent pusztán üzleti vállalkozásnál. Komolyan veszik felelősségüket a fiatalok taníttatásában, hiszen a tudásról, a tanulásról a kiadó tankönyveinkből szerzik az első élményeiket a gyerekek. A névválasztás sem véletlen: az alapítók hisznek mindabban, amit Apáczai Csere János képviselt, és amit e gyönyörű idézetben foglalt össze: „…Azok közül, akik tanulmányaikban a magyar ifjúságot elő tudják segíteni, én a legkisebb, de azok közül, akik elő akarják segíteni, a legnagyobb vagyok."  Az Apáczai Kiadó ars poeticája tehát világos: olyan könyvet kell készíteni, amibe beleszeret a gyermek, olyan jó könyvet kell szerkeszteni, amelyből csak eredményesen lehet tanítani és jól lehet tanulni, – mindezt pedig elfogadható áron.

A könyvek sikerének titka, hogy egy-egy apáczais tankönyv képes a tudományok világába képek, rajzok és könnyen érthető illusztrációk segítségével elkalauzolni a kis nebulókat. Mindezt pedig esztétikus, színes, egyszóval „szerethető" könyvekbe rejtve. A kiadó joggal büszke rá, hogy az elmúlt 20 év alatt több mint 1 millió gyermek tanult meg olvasni „Az én ábécém" olvasókönyvből. Pedagógusbarátként két évtizede segítenek jót és jól tanítani, hiszen az Apáczai Kiadó rendkívül szoros és jó viszonyt ápol a pedagógusokkal. A tankönyveket folyamatosan frissítik, fejlesztik, és beépítik mindazt a tudást és tapasztalatot, amelyet a tanítók mindennapi munkájuk során szereznek. A cég vezetői tudják és vallják, hogy sikereiket nem érhették volna el a magyar pedagógustársadalom együttműködése illetve segítsége nélkül. Éppen ezért a kiadó évről évre kedvezményekkel és támogatásokkal lepi meg az apáczais tankönyveket rendelő iskolákat, pedagógusokat.

Az Apáczai Kiadó legnagyobb ajándéka a pedagógusok számára megalapított Genius Apáczai Diploma díj, amelyet a legalább 20 éve a pedagóguspályán tevékenykedő gyakorló tanítók, tanárok, igazgatók kaphatnak, összesen nettó 6 millió forint értékben évente. De ezenfelül is rendszeresen adnak számos juttatást, kedvezményt és kimagaslóan nagy értékű támogatást partnereiknek, illetve több pályázati lehetőséget biztosítanak iskoláknak, pedagógusoknak és diákoknak. A „Tudás határok nélkül" keretében pedig az elmúlt években több millió forint értékű tankönyvet ajándékoztak határainkon belül és kívül a hátrányos helyzetű tanulóknak – lehetőségeikhez képest megadva minden magyar ajkú kisdiáknak az esélyt, hogy anyanyelvünket elsajátíthassa, hiszen „nyelvében él a nemzet".

Természetesen a változó világhoz és igényekhez igazodva, (hiszen a papíralapú tankönyvek mellett egyre nagyobb szerephez jutnak az interaktív tananyagok) a korral haladva is szeretne az Apácai Kiadó a következő 20 évben hasonlóan sikeres maradni. Felkészülten néznek tehát a kihívások elé: több tucat digitális, interaktív tankönyvcsomagjuk már a virtuális világ korlátlan lehetőségeit használva tanít magyart, matematikát, történelmet (stb.) a diákoknak.

A két évtizedes színvonalas, kitartó munka eredményeként a kiadó számos elismeréssel és díjjal büszkélkedhet. Többek között 3 éven keresztül minden évben, egyedüli könyvkiadóként, elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat, illetve 2007-ben az iskola-előkészítő tankönyvcsomagok, 2008-ban az interaktív tankönyvcsomagok és tavaly az új és átdolgozott felső tagozatos tankönyvcsomagokra kapta a díjat. Az egyik legnagyobb szakmai elismerés pedig a gyerekek és pedagógusok szavazatai alapján elnyert Országos Tankönyvi Tetszésdíj (2003).

A 20 éves évforduló alkalmából, január 20-án a Hungexpo G pavilonjában közös ünneplésre gyűltek össze az Apáczai Kiadó partnerei: pedagógusok, iskolaigazgatók, tankönyvszerzők, barátok, kollégák és mindazok, akik de részesei voltak az elmúlt 20 esztendő sikertörténetének. Több mint 3 ezren lehettek résztvevői az egész napos konferenciának és ünnepi rendezvénynek, ahol beszédet mondott többek között Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, Dr. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, Dr. Ranschburg Jenő pszichológus, Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus.

A kiadó az ünnepi rendezvényen bemutatta legújabb tankönyveit is, és a délutáni szakmai beszélgetéseken alkalom nyílt arra is, hogy az érdeklő pedagógusok a szekcióülések keretében értékes szakértői előadásokat hallgassanak az aktuális szakmai kérdésekről, trendekről, valamint ki-ki elmondhassa tapasztalatait, véleményét a kiadó termékeiről.

Megható volt a gesztus, miszerint az évforduló alkalmából a kiadó egy „teherautónyi" tankönyvet (többek között magyar-, történelem-, matematikatankönyveket) adott ajándékba Böjthe Csaba atyának, aki több erdélyi gyermekotthont alapított, és segíti a kilátástalan, szegény sorsú gyermekeket.

A rendezvényen indult útjára a Mága hegedű-vándordíj, amelyet azok az ének-zenei és művészeti iskolák nyerhetnek el, amelyek oktatási színvonala meghaladja az országos átlagot. A pályázaton elnyerhető díjat, egy csodálatos fehér hegedűt Mága Zoltán ajándékozta Esztergályos Jenőnek, aki most az arra érdemes iskoláknak kívánja egy-egy évre átadni mint fődíjat. Az évforduló alkalmából a kiadó pályázatot hirdetett egyházi és ökumenikus iskoláknak és sportiskoláknak is. A sportiskolák egy több híres sportoló és olimpiai bajnok, illetve közéleti személyiség, valamint művész által aláírt focilabdát nyerhetnek meg.

A jóhangulatú és tartalmas egész napos rendezvény meghívottjai a kitűnő gasztronómiai kínálat mellett kiváló művészek előadásainak is részesei lehettek. A fellépők, mint Nemcsák Károly színművész, Feke Pál és Simon Boglárka előadóművészek, Molnár András Kossuth-díjas operaénekes, Cserhalmi Ferenc, Király Miklós és Szécsi Máté, a Három basszus, Neumark Zoltán zongoraművész, Kiss Ádám humorista és a fergeteges koncertelőadást bemutató Mága Zoltán hegedűvirtuóz köszöntötte a 20 éves kiadót és a vendégeket.

Ez a szeretetteljes és méltó születésnap szívetmelengető példája volt annak az egyéni sikertörténetnek is, amely a békés megyei tanyasi tanító több évtizedes kitartó és elhivatott  munkájának eredménye. Esztergályos Jenő méltán részese a munkáját megbecsülő díjaknak: A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, a Pro Concordatia populorum lovagja, a Magyar Örökség Díj birtokosa, (amelyben a Magyar Tudományos Akadémia kinyilvánítja, hogy Esztergályos Jenő és az általa alapított Apáczai Kiadó értékközvetítése magyar örökség), a Magyar Vállalkozók Példakép díjának tulajdonosa, a Magyar Fiatalokért díj részese és ez év januárjától az Év vasi embere cím elnyerője.

Gratulálunk és köszönjük szépen Tanár úr!

-Keresztes-Szalay-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.