2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A szakma kéri a kormányzat partnerségét

7 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/88076"><img class="image image-preview" src="/files/images/szakma-1.jpg" border="0" width="474" height="331" /></a></span> Több mint két évtizedes hagyomány, hogy a turizmus területén dolgozók egy évben egyszer, az ország minden részéről összejönnek, találkoznak egymással. A XXIII. Turisztikai Évadnyitó Fogadáson a szakmai díjak átadása előtt egy összefoglaló is elhangzott.

Több mint két évtizedes hagyomány, hogy a turizmus területén dolgozók egy évben egyszer, az ország minden részéről összejönnek, találkoznak egymással. A XXIII. Turisztikai Évadnyitó Fogadáson a szakmai díjak átadása előtt egy összefoglaló is elhangzott.

Több mint két évtizedes hagyomány, hogy a turizmus területén dolgozók egy évben egyszer, az ország minden részéről összejönnek, találkoznak egymással. A XXIII. Turisztikai Évadnyitó Fogadáson a szakmai díjak átadása előtt egy összefoglaló is elhangzott.

Teljes az egyetértés abban, hogy ma már idegenforgalom helyett turizmusról beszélünk. Nem jó ugyanis, ha idegenként kezeljük azt, aki látogatóba jön hozzánk. Ő a vendégünk, de a „vendégforgalom" kifejezés nem tudott gyökeret verni szóhasználatunkban. Maradt tehát a turizmus, mely – és erről szintén nincs vita – az ország számára hatalmas bevételt termelő, rendkívül összetett, alapos felkészültséget igénylő szakma. Képviselői viszont úgy látják, támogatottságuk nincs arányban az általuk termelt jövedelem nagyságával. Jelentősen elmarad attól. Az idei évadnyitó találkozón ezért egy összeállítást tettek közzé arról, miben és milyen segítséget szeretnének kapni annak érdekében, hogy az eddigieknél is többet tehessenek le az ország asztalára.

A magyar turizmusban 2014 a fordulat éve volt. Tizenegymillió külföldi turista 12 millió éjszakát töltött kereskedelmi szálláshelyen és mintegy 1500 milliárd(!) forintot költöttek az országban. A keresletet nagyobb marketing ráfordítással tovább lehetne élénkíteni. A Forma-1 esetében a kormány elfogadta, hogy a ráfordítás ötszörös megtérülést hoz. Az egész éves beutazó turizmus haszna ennél nagyobb, a turizmus-ágazat százmilliárdot meghaladó összegben fizet be különféle adókat. A Forma-1 finanszírozására 9,5 milliárdot, míg a Turisztikai Célelőirányzatra csak, 4,9 milliárdot tartalmaz a költségvetés. A szakma kéri a kormányzat partnerségét, hogy a 2015. évi Turisztikai Célelőirányzat legyen legalább tízmilliárd forint! A külföldi turisták átlagos tartózkodási ideje nálunk több mint három nap. Tehát éjszakák millióit töltik nem kereskedelmi szálláshelyeken. Ennek csak részben magyarázata a sok tízezer saját tulajdonú ingatlan igénybe vétele. Az sem vigasztaló, hogy Európa számos országában is vendégek millióit halásszák el az interneten kiadott magánlakások tulajdonosai. Hasonló feketepiaci jelenséggel küzdenek a legálisan dolgozó taxiscégek, utazási irodák és idegenvezetők is. A szakma kéri a kormányzat partnerségét, lépjen fel határozottan a lakásaikat feketén kiadók, feketén fuvarozók, utaztatók és idegenvezetők ellen!

Imponáló számokat mutatott tavaly a belföldi turizmus is. Mi, idehaza 12 millió éjszakát töltöttünk kereskedelmi szálláshelyeken és 280 millió forintot adtunk ki turisztikai célra. Nagy sikernek tekinthető, hogy 2015-re egyedül a SZÉP Kártya őrizte meg kedvezményes adózását az évi kétszázezer forintos határ fölött is. A kártyával 2014-ben mintegy 16,5 milliárd forint értékben fizettek szálláshelyeken és rekreációs célra – elsősorban fürdőkben – 4,5 milliárd forintot adtak. A szakma kéri a kormányzat partnerségét, a SZÉP Kártya hosszú távon őrizze meg kedvezményes adózását! Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az összesen 80 milliárdos SZÉP Kártya költésből csak 21 milliárd jutott turizmusra. Hasznos volna tehát, ha a még elfogadásra váró Turizmus – vendéglátás törvény előírná az önkormányzatoknak, hogy legalább a beszedett idegenforgalmi adóhoz (IFA) társuló állami forrást költsék turizmusra! A szakma kéri a kormányzat partnerségét, 2015-ben alkossa meg az IFA felhasználást is szabályozó turizmus – vendéglátás törvényt!

A szállodai bevételek növekedése nem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a költségek emelkedését, kitermelje az európai szinten rendkívül magas adókat. A szakma kéri a kormányzat partnerségét a tavaly már megfogalmazott új ÁFA-konstrukció bevezetésében! Egy tanulmány igazolja, hogy az alacsonyabb ÁFA ellenére az adóbevétel növekedni fog erről a területről. Az államnak az sem ad többletbevételt, hogy az üzleti célú vendéglátás után 92 %-os(!) büntető adót kell fizetni. A megrendelők most sokkal kevesebbet költenek erre a célra, mint amikor adómentes költségként számolhatták el bevételük egy százalékát. A szakma kéri a kormányzat partnerségét, állítsák vissza költségként elszámolható üzleti vendéglátást. A magyarországi orvosi- és gyógyszerészkonferenciák szervezői is elkezdték lemondani a korábban megrendelt, esetenként több ezer személyes rendezvényeket egy szerencsétlen szabályozás miatt. Az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (EFPIA) etikai kódexe ugyanis arra kötelezi a kongresszusok megrendelőit, hogy a résztvevőknek nyújtott vendéglátás összeghatárát mindenhol igazítsák az adott országban érvényben lévő előírásokhoz. Magyarországon napi 5250 Ft, azaz mintegy 16 euró ez a keret, szemben az európai, 60 eurós átlaggal. A szakma kéri a kormányzat partnerségét, a konferenciákra engedélyezett, fejenként és naponta 16 eurós keretet emeljék fel a 60 eurós európai átlagra!

A kongresszusok és incentív rendezvények vendégeinek költése a szabadidős turistákénak a sokszorosa. Ennek ellenére hosszú évek óta nem indul el a többször megígért „Turizmus Bank", pedig a különleges feltételeket igénylő ágazat nélküle nehezen jut megfelelő hitelekhez. Ugyancsak régóta várat magára a nagy befogadóképességű kongresszusi központ felépítése is. A szakma kéri a kormányzat partnerségét, hogy 2015-ben induljon el a Turizmus Bank és haladéktalanul kezdődjön el az új kongresszusi központ felépítése! Születtek 2014-ben a turizmus számára fontos létesítmények, mint a Parlamenti Látogatóközpont, a Várkert Bazár, megújult a Zeneakadémia – és még sorolhatnánk. Sajnos átgondolatlanul, némelyik esetén semmilyen előzetes konzultációt nem folytattak a turizmushoz értőkkel. A Látogatóközpontot például lehetetlen autóbusszal megközelíteni. A szakma kéri a kormányzat partnerségét, hogy az ilyen léptékű beruházásoknál adjon előzetes konzultációs lehetőséget! Még nem késő közbeavatkozni, hogy a középfokú szakmai oktatásban 2015 szeptemberében ne lépjen életbe több, anyagilag és munkaerővel is teljesíthetetlen rendelet, mint amilyen a mestervizsga megkövetelése a vendéglátó-ipari, gyakorlati oktatóhelyeken. A szakma kéri a kormányzat partnerségét a nem életszerű rendeletek módosításában! Ne kelljen szeptemberig előteremteni több ezer vendéglátó-ipari mestert, több száz OKJ-s végzettségű uszodamestert! A GDP-hez és a foglalkoztatáshoz való hozzájárulása okán van olyan fontos a turizmus-ágazat, hogy kiemelt kormányzati figyelmet kapjon. Mégis születnek az ágazatot hátrányosan érintő döntések. Év közben emelték meg kétszer a parlamenti látogatás díját, az új autópálya-díjak néhány nap alatt derültek ki. A vasárnapi zárva tartás is forgalomkiesést hoz majd. A szakma kéri a kormányzat partnerségét, jöjjön létre egy állandó, bizonyos jogosítványokkal felruházott egyeztető fórum, mert ami a turizmusnak jó, az jó az egész országnak!

A rendezvényen jelen volt Glattfelder Béla államtitkár, aki ott azt a választ adta, hogy az EFPIA félreértett, vagy félrefordított valamit a vonatkozó magyar jogszabályban. A napi 5250 forintos keret az orvoslátogatók ajándékozási kerete, semmi köze a kongresszusok vendéglátásához, az nincs ilyen szűk keretben szabályozva. Az NGM később megerősítette, hogy a MARESZ hamarosan megkaphatja azt az anyagot, amelyben az EMMI hivatalosan is tájékoztatja a fentiekről az érintetteket, közölte a Turizmus Panoráma Bulletin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.