Második évtizedét kezdi a budapesti Zsidó Nyári Fesztivál. A tizenegyedik alkalommal rendezik meg. Szervezői számos világhírű tehetséget vonultatnak fel – ez adja a rendezvénysorozat címét is – bár sokan idézik Huszti Péter Kossuth-díjas művészt, aki az esemény időszerűségét így fogalmazta meg: „Szeressük egymást gyerekek!"

 

 Második évtizedét kezdi a budapesti Zsidó Nyári Fesztivál. A tizenegyedik alkalommal rendezik meg. Szervezői számos világhírű tehetséget vonultatnak fel – ez adja a rendezvénysorozat címét is – bár sokan idézik Huszti Péter Kossuth-díjas művészt, aki az esemény időszerűségét így fogalmazta meg: „Szeressük egymást gyerekek!"

 Gitár és cselló hangjai fogadták a Fesztivál sajtótájékoztatójára érkező vendégeket. Mint az később kiderült: a két művész egy kisebb együttes tagja, akik a Rumbach utcai zsinagógában szeptember 2-án a spanyol ajkú diaszpórák, a szefárdok különleges zenei világába adnak betekintést az Alma, vida y corazón című spanyol reneszánsz esttel. Ötszáz évvel ezelőtt a zsidók Spanyolországból való kiűzése után világszerte jelentős érdeklődés mutatkozik a szefárd kultúra iránt. Az „őshazából" hozott spanyol zsidó dialektusban, ladinóul énekelt dalok a szerelemről, a hétköznapokról és a zsidó hagyományokról vallanak. Közreműködik Budai Miklós (lant), Jánosházi Péter (cselló), Pintér Ágnes (ének) és Gyulai Csaba (ütőhangszerek).

 Amint azt megnyitójában Zoltay Gusztáv, a MAZSIHISZ üv. igazgatója elmondta, a Fesztivál az elmúlt évtizedben már bebizonyította: fontos és értékes rendezvénnyé vált. Időben és térben is egyre terebélyesedik, valódi összművészeti fesztivál kerekedett belőle. Az idén különleges vendégekkel és sok újdonsággal gazdagodott, minden eddiginél több tehetséges fiatal művésznek kínál fellépési lehetőséget. Budapestre érkezik – mások mellett – sokak kedvence, a kivételes hangi adottságokkal rendelkező Dávid D'Or, aki popzenét, operát és világzenét egyaránt hatalmas sikerrel énekel. Lemezfelvételeiből eddig nyolc lett arany, illetve platinaalbum.

 A jiddis költészet kedvelői Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági előadásában Kányádi Sándor csodálatos fordításában élvezhetik az erdélyi jiddis népdalokat. 2008 nyarán lesz húsz éve, hogy Kányádi Sándor a Gryllus fivéreknek, Dánielnek és Vilmosnak kéziratban átadta a dalok szövegeit és az Almási István által lejegyzett kottákat. A bemutatóra húsz évvel ezelőtt Máramarosszigeten került sor. Azóta játszották a Nemzetiben, az akkori Várszínházban, az ország számos színházában, művelődési intézményeiben. Most, az évfordulóhoz kapcsolódva újítják fel a műsort, „Volt egyszer volt egy kis zsidó" címmel, amelyben szerelemről, vidámságról, krumpliról, lakbérről szólnak a dalok.

 Fekete László főkántor a kántorok műsorát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A fesztivál alap pilléréhez tartozó Nemzetközi Kántorkoncerten a kiváló Benzion Miller mellett két fiatal, sikeres kántor, Azi Shwartz és Yaakov Lemmer első alkalommal lép fel Magyarországon. Azi Shwartz kiemelkedő muzikalitásának köszönhetően évek óta Raymond Goldstein zeneszerző asszisztenseként dolgozik. Yaakov Lemmer egyike a kivételes hangi adottságokkal rendelkező fiatal kántoroknak, aki többek között Benzion Miller segítségével tökéletesítette tudását. Miller az egyik legkülönlegesebb, szinte határtalan képességű kántor, évtizedek óta a pálya csúcsán van. A nagyszerű kántorok mellett a koncert vendége lesz a huszonhét kántorból álló Jeruzsálemi Kántor Kórus is, akik nem először járnak Budapesten. Az elismert együttes számos alkalommal szerepelt már Kanadában, az Egyesült Államokban, Angliában és Franciaországban.

 Szeptember 1-én az Olasz Kultúrintézet koncerttermében Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas sztárja, Tokody Ilona és Lőwenberg Dániel ifjú zongoraművész kamarazenei estjét rendezik meg. Közreműködik Sípos Cecília csellóművész. Az előadás kétségtelen érdekessége lesz az óriási nemzetközi tapasztalattal rendelkező, világszerte elismert, nagyszerű énekesnő és a pálya elején álló, de a tehetségét már fényesen bizonyító ifjú zongoraművész találkozása. Lőwenberg Dániel ötéves kora óta zongorázik, tizenöt éves kora óta játszik zenekarral, a legjobb mesterek tanítványa. A két művész bizonyára eltérő zenei felfogása izgalmas estét ígér.

 Bár teljesen más szempontból, de legalább ilyen izgalmas élmény lesz a Huszti Péter által rendezett előadás a Karinthy Színházban: a Szomorú vasárnap. Az ismert dalt száznál több nyelvre fordították le, a világ legjobb énekesei – Billie Holliday, Louis Armstrong, Bing Crosby, Paul Robeson, Ray Charles, Yma Sumach, Tom Jones – is a műsorukra tűzték. Egy időben nevezték az öngyilkosok himnuszának is. A dal szerzője, Seress Rezső, akit megidéznek ebben a játékban, s akit Pesten csak úgy becéztek, hogy a „Füttyös muzsikus", mivel a kottát nem ismerte, a zongorát is csak két ujjal tudta pötyögtetni egy füstös kis csehóban – valóban öngyilkos lett. Közel hetvenedik születésnapjához, 1968 januárjában kiugrott lakásának ablakából.

Pedig tériszonya volt. Nemcsak vertikálisan – horizontálisan is. Egy életen át nem mozdult ki Budapestről. Kivéve, amikor vitték, mint munkaszolgálatost. Szegényen élte le életét – miközben a New York-i Irving Trust bankban több millió dollárja maradt befagyasztva. Világhíres volt – de még Budapesten sem tudták, hogy ő szerezte a legszebb slágereket. Sok számát ma is népdalnak tartják. Nem tudott énekelni. Rekedt hangján inkább csak mondta, mint énekelte dalait – mégis olyan varázslatos hangulatot tudott teremteni, mint senki sem azóta. Róla szól az előadás, melynek – és egyben a Fesztiválnak is – a legfontosabb közlendője számunkra, hogy végre „Szeressük egymást gyerekek!"

 A Spinoza-ház színpadán mutatják be Kathrine Kressmann Taylor drámáját: „Címzett ismeretlen". A rendező a film világából érkező Groó Diana.

A történet a zsidó származású amerikai Max Eisenstein (Kulka János) és a német Martin Schulse (László Zsolt) barátságát meséli el levelezés formájában. A rendkívül szoros baráti szövetségbe alattomosan kúszik be a történelem. A levelek áradata sodor minket a háború és a történelem borzalmába, egy megmérgezett barátság és egy bosszú történetébe. Hogyan sodor el egymástól a történelem két embert, hogyan zúz szét egy megingathatatlan és örök barátságot a XX. század legaljasabb időszaka? A kamaradarab lélegzetelállító és hátborzongató pillanatai szembesítenek bennünket a mindig időszerű, kizárólagos és egyéni felelősséggel, melyről oly könnyen és oly sokszor megfeledkezünk. A folytatásos levélregény először 1938-ban látott napvilágot az amerikai Story Magazin közlésében, egy évvel a második világháború kitörése előtt. Ma már Taylort a történelem látnokaként emlegetik. A Címzett ismeretlen 1999-óta hatalmas sikerrel hódította meg Európa és a Broadway színpadait. A darabot magyar közönség 2008. szeptember 6-án láthatja először.

 Számos kitűnő műsor helyszíne lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol fellép a holland klezmer együttes a Nikitov, ott lesz a világzene kétségtelenül legnagyobb magyar sztárja, Palya Bea, saját együttesével, és ami igazi különlegeség: Ladányi Andrea előadása, mely az emberi létezés alapelemére, a ritmusra épül. A kortárs magyar táncművészet egyik legismertebb előadójának programja két részből áll. A hangos dobfelszerelés és a néma test párbeszéde zajlik majd a színpadon. Az előadás második része: „fizikai színház". A mai táncszínházra épít, de főleg improvizációkból áll. Sok humoros elemet tartalmaz.

Horgas Eszter fuvolaművész, a kilencven esztendővel ezelőtt született világhírű zeneszerző – karmester, Leonard Bernsteinnek állít emléket – szintén az Urániában. Az est első felében a „világi" Bernsteintől játszik, a másodikban a Kaddis kamaraváltozatát – amit a szerző Hirosima emlékére komponált – adja elő olyan nagyszerű muzsikus partnerekkel, mint Vukán György (zongora), Lantos Zoltán (hegedű), Meláth Andrea (ének) és Kovács Tamás (ütőhangszerek). A hitét vesztett ember imája héberül és angolul is felhangzik majd az estén.

A klezmer zene idén is kiemelt szerepet kap. Tíz esztendős jubileumát ünnepli visszatérő vendég együttesként a Sabbathsong Klezmer Band a Ruttkai Színház színpadán. Estjük sztárvendége Tabányi Mihály, a legendás „Harmonikakirály". Az ő játékát hallgatva monda Kodály, hogy a harmonikát ezután olyan koncert-hangszerként ismeri el, mint a zongorát vagy a hegedűt.

A Dohány utcai zsinagógában két napos klezmermaratonon négy kiváló zenekar lép közönség elé. A jól ismert és népszerű magyar csapatok, a Budapest Klezmer Band és a Pannónia Klezmer Band mellett a szlovákiai Pressburger Klezmer Band és a lengyel Max Klezmer Band lesz vendégünk.

A XI. Zsidó Nyári Fesztivál egyik záróeseménye lesz szeptember 8-án Shlomo Bar a világhírű ütőhangszeres, zeneszerző, énekes, és a Fellegini KlezmerGipsy koncertje a Dohány utcai zsinagógában. Olyan egyedülálló jelentőségű zenei projekt bemutatására kerül sor, ahol a világ zsidóságának két ága a szefárd és az ashkenáz találkoznak, a zene hullámain. Közreműködik Amir Ben Ami, Said Tachiti és Polnauer Flóra.

Ez a fesztivál abban is különleges, hogy – ellentétben minden más hasonló eseménnyel – jegyeinek ára tavaly óta nem nőtt, hanem csökkent, kifejezetten azért, hogy minél többen megvásárolhassák. Akár Interneten, a http://www.zsidonyarifesztival.hu/ címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük