2022.01.21.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A tisztelet a legfontosabb

2 min read
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/11674"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Tokodi-1.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> </strong>Az egyik legrangosabb operaházi kitüntetést, a Székely Mihály plakettet az idén Tokodi Ilona kapta. A díjat a főigazgató szobájában, a művésznő tisztelőinek jelenlétében adták át.</p><p>

 

 Az egyik legrangosabb operaházi kitüntetést, a Székely Mihály plakettet az idén Tokodi Ilona kapta. A díjat a főigazgató szobájában, a művésznő tisztelőinek jelenlétében adták át.

 

 Az egyik legrangosabb operaházi kitüntetést, a Székely Mihály plakettet az idén Tokodi Ilona kapta. A díjat a főigazgató szobájában, a művésznő tisztelőinek jelenlétében adták át.

Ez a díj a Fészek-klub és a Magyar Állami Operaház közös alapítványa. Először Székely Mihály halála utáni évben, idén pedig már a negyvenötödik alkalommal adták át. Ezért sokkal komolyabb, sokkal értékesebb, minden más elismerésnél. Patinája van – emelte ki Kovács János, az Operaház első karmestere. Odaítélése most meglepően egységesen történt. A javaslatételre felkértek – anélkül, hogy összebeszélhettek volna – kivétel nélkül, valamennyien, azonnal Tokodi Ilonát nevezték meg.

 „Sok szállal kötődöm a Fészekhez is, gyakran lépek ott fel kollégák műsoraiban és önállóan is" – mondta el a kitüntetés átvételekor Tokodi Ilona, majd így folytatta: Ez a díj „tisztán szakmai" és ezért igen nagy megtiszteltetés, hogy érdemesnek találtak rá. Azért is szeretnék még sokáig egészséges maradni, hogy énekelhessek és így köszönhessem meg azt a sok jót, amit kaptam. Érzem, hogy szeretnek is, de számomra ennél sokkal fontosabb a tisztelet. Erre sem lehet panaszom, ezt is megkapom a pályatársaktól és az Operaház vezetőitől is, hiszen az én korosztályomban már nincs más énekesnő. Maradéktalanul elégedett mégsem vagyok. Nagy fájdalmam, hogy kevés az előadás, főként, mivel kevés a pénz rá. Nagyon hiányzik az Erkel Színház, ha az működne, több előadást lehetne tartani. Vannak még szerep-álmaim. Nagyon szeretném elénekelni a Simone Boccanegrát – akár koncert feldolgozásban is, hiszen az egy csodálatos opera. Sajnos külföldön is „rendező-uralom" van, ezért szívesen énekelek koncerteken, bár valódi, igazi premierem 1990 óta idehaza sem volt. Nagyon örülnék egy Rózsalovag vagy egy Donzetti, Stuart Mária bemutatónak. Még nem tervezem a visszavonulást, mert csak így tudok harcolni másokért is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük