Bár a kerek számú évfordulót külön nem ünnepelték, mégis ünnepi díszbe öltözött a XIII. kerületi Gyöngyösi sétány. Tizedik alkalommal tartottak szabadtéri virágbemutatót a fővárosnak ebben a kerületében.

Bár a kerek számú évfordulót külön nem ünnepelték, mégis ünnepi díszbe öltözött a XIII. kerületi Gyöngyösi sétány. Tizedik alkalommal tartottak szabadtéri virágbemutatót a fővárosnak ebben a kerületében. Pontosan tíz esztendeje, hogy az egynyári virágok bemutatójára először gyűltünk össze itt a téren, emlékezett vissza Borszéki Gyula alpolgármester. Ez lehetőség arra is, hogy az egész kerület „virágzásáról" is beszéljünk. Az idén is több tízezer tő virágot ültettek ki a szakemberek, ezek egyre több helyen gyönyörködtetik a sétálókat. A virágültetés mellett több helyen a terület felújítás is megtörtént. Az Országbíró lakótelepen például néhány nappal ezelőtt fejeződött be egy jelentős beruházás mely során a sétány, a hozzá csatlakozó kertek és játszóterek újultak meg, mintegy 560 millió forint felhasználásával. Rövidesen pedig az Újlipótvárosban kezdődik meg egy pihenőpark kialakítása, 80 millió forintos költséggel.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy nem elég egy területet felújítani, azt működtetni, megőrizni is kell. Az Önkormányzat egyre nagyobb figyelmet fordít az ilyen tevékenységre. Részben, mert a lakosság ezt határozottan igényli, és azért is mert az anyagi értékek megóvása mindannyiunk közös érdeke. A Rendőrség és a Polgárőrség munkáját sokban segíti a július elsejével létrehozott önálló Közterület Felügyelet. Tíz évvel ezelőtt, amikor a virágbemutató elkezdődött sokan kérdezték: minek ez az egész, hiszen rövidesen úgyis tönkreteszik az emberek. Nem lett igazuk! A környéken lakók is magukénak érzik a szép parkot, vigyáznak rá. Ennek a területnek kisugárzása lett. Segítséggel persze, de az épületek is megújulnak, majd pedig a közösségek összefogásával a közvetlen környezetük is.

Ezzel a bemutatóval szokott büszkélkedni, példálózni a más kerületekben dolgozó kollégáinak Szarka Attila, a Parkfenntartó Kft. ügyvezető igazgatója. Azt bizonyítja vele, hogy igenis lehet lakótelepi környezetben kiemelkedő szépségű, tartós értéket létrehozni. A lakók egy idő után valóban sajátjukként tekintenek rá és tesznek is azért, hogy a lehető legszebb állapotban maradjon. Akik évről – évre figyelemmel kísérik a bemutatót, azt is észrevehetik, hogy a kiültetett növények változnak. Ahogy a fák növekednek, több lesz az árnyékos felület, alkalmazkodva hozzá választják ki a dísznövényeket.

A virág olyan, mint az ember, foglalkozni kell vele, ápolni, gondozni állapította meg találóan a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Dívíziójának vezetője, Helembay Mihály. Szerencsére ezt a kerületben élők is így gondolják. Már száztizenhét olyan közösség van, akik ebben közreműködő társak és némi jelképes ellenszolgáltatás fejében művelik, gondozzák azokat a területeket, melyek fölött védnökséget vállaltak. Hogy bővüljön ez a kör, általuk a természeti környezet és az épített környezet harmóniája minél tökéletesebb lehessen, számukra az idén először már pályázatokat is hirdettek, mindjárt két kategóriában.

A virágbemutató egyben alkalom volt a díjak kiosztására is. „A legszebb társasházi kert" címért heten versenyeztek, a legszebbre a Váci út 104. társasház kertje sikerült, az ő közös képviselőjük vehette át a százötvenezer forintos első díjat. Növénykazettákat alakítottak ki az udvaron és futónövényekkel ültették körbe a virágágyásokat. Az egyéni versenyben, „A legvirágosabb erkély és homlokzat" címért már sokkal többen indultak, közülük a Keszkenő utca 15-ben lakóknak sikerült a százezer forintos első díjat megnyerni. Értékes jutalmat kaptak a többi helyezetek is. A bemutatón és a díjak kiosztásánál jelen volt a „Virágos Magyarországért" verseny néhány képviselője, akik a saját szempontjaik szerint fogják értékelni a kerület szépítését.

Azt, hogy a környezet a Gyöngyösi sétányon az elmúlt tíz évben rengeteget változott, a kiültetéseket vezető Kanászné Szandy Éva kertészmérnök is megerősítette. Több árnyéktűrő – hiszen a növények nem szeretik, csak tűrik az árnyékot – ültetésére került sor. Mint minden évben, idén is nagy hangsúlyt kaptak a magyar nemesítésű fajták. Az ágyások díszeként nagy mennyiségben találhatjuk meg a kakastaréj erős színű „Aranybika" és „Bikavér" fajtáit, valamint a mélysárga „Tokaj" fajtát. A bársonyvirág idén sem maradhatott ki a kiültetések sorából, melynek „Csemő" fajtájából használtak a legtöbbet. Különleges színfoltjai még az ágyásoknak a kúpvirágból a „Napfény" és „Mackó", a díszbazsalikomból a „Bíborfelhő" és a kokárdavirág „Tűzgömb" fajtái. Fontos szempont, hogy a kiválasztott növények a betegségeknek ellenállóbbak és folyamatosan díszítő színfoltjai legyenek a parkoknak, lakótelepeknek. Tervezik, hogy jövőre a dísznövények kiültetése előtt a gyep megújítását is elvégzik.

Megjelent a bemutatón a kerület országgyűlési képviselője, Szanyi Tibor is, aki az ilyen rendezvény jelentőségét abban látja, hogy a bemutatón összegyűlt résztvevők nagy száma egyértelműen igazolja: az emberek közéleti érdeklődése szerencsére nem merül ki a politikában. Az őket érintő, közvetlen értelemben vett közügyek szintén nagyon fontosak számukra. A száznál is több résztvevő kis csoportosulás azt is jelzi, hogy van hajlam az együttműködésre. Az Önkormányzat ilyen esetben nem csak a pénzeszsák szerepét tölti be azzal, hogy finanszírozza a parkok, szökőkutak építését.

Integrátor is, összehangolja az önkéntes csoportok munkáját már azáltal, hogy pályázatokat hirdet. Elég végignézni a boldog arcokon. Biztosak lehetünk abban, hogy a nyertesek körében még évek múlva is beszédtéma lesz ez a nap. Ezek az apró, hétköznapi sikerek nagy jelentőségűek a kisebb – nagyobb közösségek életében. Rendkívül komoly összetartó erejük van. Ennek a kerületnek a lakói gyakran maguk állapítják meg, „itt jó élni" és azért, hogy ez ne csak pusztán jelmondat legyen, ennek tükröződnie kell a hétköznapokban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük