A teára mostanság sokan úgy tekintenek, hogy az „unalmas" ital. Idős hölgyek teadélutánjaira való, egyébként pedig csak a betegek és a gyerekek fogyasztják. Lehet, hogy ez a nézet rövidesen felülvizsgálatra szorul.

A teára mostanság sokan úgy tekintenek, hogy az „unalmas" ital. Idős hölgyek teadélutánjaira való, egyébként pedig csak a betegek és a gyerekek fogyasztják. Lehet, hogy ez a nézet rövidesen felülvizsgálatra szorul.

Egészen különleges meglepetéssel szolgált vendégeinek a Veritas Borkereskedés. Most nem a legújabb boraikat mutatták be, a meghívás teakóstolóra szólt. Ám ezúttal a megszokott – mondhatni átlagos – teázgatás helyett másról volt szó. A kávécserjéket pusztító betegségek egy egész iparágnak vetettek véget Ceylon szigetén az 1870-es években. Felemelkedést hoztak viszont egy másiknak. Az első teaültetvényt 1867-ben telepítették és a tea azóta sziget egyik legfontosabb termékévé vált. Termelésére nagy gondot fordítanak. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) növényvédő szereket és vegyszermaradványokat kutató vizsgálata úgy találta, hogy ebből a szempontból az itt termelt tea a legtisztább a világon! Merrill J. Fernando 1988-ban alapította családi vállalkozását, melyet fiairól – Dilhanról és Malihról – nevezett el. A Dilmah a mai napig az egyetlen olyan nemzetközi teamárka, amelynek tulajdonosai maguk a termelők. Náluk a teát kézzel szüretelik és dolgoznak fel, megtartva annak minden ízét, természetes finomságát és frissességét.

A Dilmah az elmúlt közel három évtizedben művészi szintre emelte a teakészítést. Megmutatta, hogyan lehet valódi, friss és minőségi teát előállítani úgy, hogy közben elkötelezett támogatója környezetének és a bolygónknak. A legfinomabb tea, valamint további italok és ételek párosításával pedig egyenes út vezetett a gasztronómia világába, ezért 2009-ben a Dilmah létrehozta a Dilmah Teaiskolát, hogy egyedülálló módon mutassa be a minőségi teakészítést, teafogyasztást és a tea szerepét a gasztronómiában. A Dilmah Nemzetközi Teaiskola most másodszor érkezett Magyarországra és ezúttal márkanagykövete az ismert, holland bartender, Robert Schinkel mutatta be hazai gasztronómiai szakemberek részére a legújabb teakészítési módokat. A vendégek megismerhették a házi jeges tea kreatív, ugyanakkor üzletileg is előnyös felhasználási lehetőségeit is különböző vendéglátóhelyi területeken.

Magyarország „kávés" országként ismert, ám megfigyelhető, hogy üdítő italként mind több jeges teát fogyasztunk. A jeges tea elkészíthető a forró italhoz hasonlóan, de van más módja is. Ismerete előnyös lehet a vendéglátónak, mert megkülönbözteti a konkurenciától, a vendég pedig elégedett lesz, mert jobb minőséget kapott. Ráadásul azt is tapasztaljuk, hogy az egészségtudatosság egyre fontosabb eleme a modern világnak. A tea ennek jó megjelenítője, nyújtja azokat az értékeket, amiket egyre jobban előtértbe helyezünk. Nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges aromákat, így mindinkább a XXI. század italává válik. Ma már megtalálható bárhol a világon, a legjobb bárokban is, mint italok alkotórésze, koktélok alapja. Bármennyire is meglepő, lehet jó italt készíteni, még kamillateából is. Robert Schinkel megmutatta hogyan. Kell hozzá: erősre főzött kamillatea (120 ml), almalé (30 ml.), frissen facsart citromlé (10 ml.), valamint fele-fele arányban virágméz és cukorszirup (20 ml.). Keverése is érdekes módon történt, két shakerben, egyikből a másikba többször áttöltve keveredtek össze az alapanyagok. Ezt az eljárást a szaknyelv „dobálás"-nak nevezi. A poharat jéggel megtöltve öntjük rá az italt, citromkarikával díszíthetjük.

A bemutató a vendégeknek további meglepetésekkel szolgált. Jelen volt a franciaországi Cognac vidékén 1680 óta működő Lheraud családi lepárló képviselője néhány igen kiváló konyakkal. Ugyancsak ott volt Orosz Ákos, a 2016. évi magyar Bartender Bajnokság győztese, aki a nyertes munkájához teát is felhasznált. Véleménye szerint a teázás első szabálya: azt igyuk, ami jól esik! Sokféle ízben kaphatóak, ezért, aki most kezd el teázni, próbáljon ki minél többet. Vásároljon jó minőségű teákat, ne a nagy üzletláncok „gazdaságos" csomagjait. Ha alkoholos italt víz helyett teával keverünk, már egy fokkal jobban élvezhető italt kapunk. Ha pedig olyat használunk, aminek már önmagában is nagy az élvezeti értéke – mint például az eredeti francia konyak – ne feledkezzünk meg arról: egy kevert ital csak annyira lesz jó, mint a legrosszabb összetevője! Ha tehát két kitűnő minőségű alapanyagot használunk, biztosak lehetünk abban, hogy nem rontottunk semmit.

Az állítás igazságáról meggyőződhettek mindazok, akik a különféle Dilmah teákat olasz grappával vagy likőrökkel keverve próbálták ki. Erre is bőséggel nyílt lehetőség, ugyanis az 1943-ban Beppi Tosolini által Friuliban alapított főzde is számos különleges italt kínált. A Most szőlőpárlatot nem borból, hanem mustból állítják elő. Gyümölcsös, kellemes, szinte selymes, ezért főleg a fiatalok a hölgyek kedvelik. A grappa viszont a szőlőbogyók kipréselt héjának felhasználásával készül. A pálinkához hasonló módon, kisüstben desztillálják és az Alpokból származó kristálytiszta vízzel hígítják ihatóra. Ezen a bemutatón viszont – szemmel láthatóan – a látogatók kedvence az Amaretto Venetiano Saliza és az Amaro Tosolini volt. Ez utóbbi a karakteresebb. Színezék és hozzáadott aromák nélkül, 15 különböző gyógynövény felhasználásával keverik ki, curcuma, angyalgyökér, keserű narancshéj, rozmaring, csillag ánizs tartalmának köszönhetően igen kiváló digestív, az emésztést segítő ital. Nyári melegben, jeges teában valóban érdemes kipróbálni.

www.dilmahtea.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük