Nem kis feladat volna összeszámolni: Magyarországon hány helyen, hány különböző fesztivált rendeznek egy évben? Éppen ezért bátor vállalkozásnak látszik, hogy Budapesten, a XVI. kerületben, Erzsébet-ligetben egy eddig sosem volt, újabbat kívánnak megszervezni. Az előkészületekből ítélve, akár még sikeres is lehet.

Nem kis feladat volna összeszámolni: Magyarországon hány helyen, hány különböző fesztivált rendeznek egy évben? Éppen ezért bátor vállalkozásnak látszik, hogy Budapesten, a XVI. kerületben, Erzsébet-ligetben egy eddig sosem volt, újabbat kívánnak megszervezni. Az előkészületekből ítélve, akár még sikeres is lehet.

A rendezvényt VINGARDIUM BORLIGET néven, az Arkánum X Kft. és a XVI. kerületi Corvin Művelődési Ház társszervezésével szeptember 2-3-án, természeti környezetben, több száz éves fák árnyékában kívánják megvalósítani. Hangulatos zene, fűben fekvős borozgatás, kalandos gyermekprogramok, érdekes borkurzus és számos élmény vár a vendégekre. Annyi bizonyos, hogy Kovács Péter, a kerület polgármestere nagy reményekkel tekint az esemény elé. Véleménye szerint itt a minőség minőséggel találkozik. A kerületnek is jó, mert összehozza az embereket. A ligetben máskor is vannak nagy rendezvények, de arra kifejezetten nagy igény van, hogy egy ilyenre kisgyerektől nagyszülőig az egész család eljöhessen. Bár a fókuszban majd a bor áll, a látogatók egy hétvége alatt szinte az összes borvidék közül választhatnak, hiszen 30 borászati kiállítót vár a fesztivál. Lesznek könnyűzenei koncertek, a gasztrosétányon finomságok egész sora vonul fel és igen hangsúlyos lesz a gyermekprogram kínálat is.

Az Erzsébet-ligetben színház is van, mely – szakmai megítélések szerint – az ország egyik legjobb kulturális intézménye. Igazgatója, Szabó Csilla úgy látja: igazi családbarát fesztivál előkészületei folynak. A kerületben ennek vannak előzményei – mint például a háromnapos kertvárosi fesztivál – de jövője is van. A színházterem képes befogadni a belvárosi színházak bármely előadását, van Jazzliget és színvonalas kiállításokat is rendeznek. Sokan ódzkodnak Mátyásföldre menni, azt mondják, a „világvégén" vannak. Ez persze nem igaz, ráadásul pedig olyan hangulatot képesek adni, ami versenyre kelhet bármilyen más helyszínnel. Évek óta arra törekednek, hogy minden korosztály megtalálja ott a szórakozását. Így lesz ez most is, a bor köré szerveződő fesztivállal, mert a környék lakossága nagyon szereti az újdonságokat. A minőség és a kultúra a szokások kialakítását is magában foglalja. Vonatkozik ez a borfogyasztásra is, amit nem lehet elég korán tanítani.

Olyan helyet szeretnénk, ahol az egész család jól érzi magát – hangsúlyozta Harsányiné Bodóczi Ildikó, a rendezvény főszervezője. A Sárospatakon működő Harsányi pincészetet férjével együtt vezeti, három gyerekük van. A XVI. kerületben laknak, gyakran sétálnak az Erzsébet-ligetben. Sokszor kell részt venniük borfesztiválokon, ilyenkor a gyerekeket otthon hagyják – ez szétszakítja a családot – vagy elviszik magukkal, akkor a kicsik unatkoznak. Innen jött az ötlet: jó lenne egy olyan borfesztivál, ahol a gyerek és a felnőtt egyaránt jól érezheti magát! Egy ilyen megszervezésére a gyönyörű, ősfás Erzsébet-liget tökéletesen megfelel. Kiváló közösségi tér, ahol barátok, ismerősök találkozhatnak egymással, a jó borokkal, borászokkal, finom ételekkel, változatos muzsikával, a gyerekek ott játszhatnak és közben a rendezvény még azt is megmutatja, hogy ez a kerület mennyire élhető.

A helyszín, a XVI. kerületi Erzsébet-liget könnyen megközelíthető. Az Örs vezér tere metróvégállomástól induló HÉV Imre utcai megállójánál, illetve a 176E és 276E autóbuszok Hunyadvár utcai megállójánál található. Nosztalgia fesztiváljárat busz is közlekedik majd, a rendezvény első napján 14 órakor indul az első az Örs vezér térről, az utolsó a fesztiváltól 23.30-kor jön vissza. A második napon ezek a buszok 10.30 és 23.30 között közlekednek. A rendezvényre a belépés majdnem ingyenes. Aki ugyanis bort is szeretne kóstolni, azt kizárólag csak VINGARDIUM pohárban kaphatja. Ennek ára 1600 forint (XVI. kerületi lakosoknak 1300 Ft a lakcímkártya felmutatásával), de jár hozzá két kóstolókupon is. Bizonyos szolgáltatások kizárólag a pohárhoz kapott karszalaggal vehetőek igénybe! Eltérően a mostanság elharapódzó divattal, itt nem kell külön kártyát vásárolni, mindenhol készpénzzel lehet fizetni.

A főszervezők családi birtoka, a Harsányi pincészet, a Tokaji Történelmi Borvidék területén helyezkedik el. Ültetvényeik a Megyer-hegy lábánál, a Ciróka és a Kútpatka dűlőben, valamint a Király-hegy dűlőben találhatóak, ezek kedvező adottságai elősegítik az általuk képviselt minőség elérését. Az 1860 óta itt működő birtok hagyományait a pincészet borásza, Hős-Nagy Henrik viszi tovább, akinek szilárd meggyőződése: „Azzal, hogy elkészítek egy bort, örömet szerzek valakinek. Akár gasztronómiai élményt, akár lelki felüdülést okozva. Ha minden palack bor csak egy embert tesz boldoggá, akár több ezer ember is lehet, akiket a borainkon keresztül értem el." Annak érzékeltetésére, hogy a minőség milyen fontos helyen áll náluk, egyetlen tény is elegendő. Vannak olyan évek, amikor a Furmintot nem palackozzák és nem hozzák forgalomba, mert – szerintük – nem üti meg a mértéket. A borász célja az kell legyen, hogy ha a fogyasztó megkóstolta, kérjen belőle még egy pohárral!

A Harsányi-borok játszották a főszerepet a Good Wine Üzleti Borklub vacsoráján is. Különösen a félszáraz Harsányi Dűlőszelektált Ciróka Furmit-2013 aratott nagy elismerést. A beszélgetés során, melyre több neves sportolót is meghívtak, megtudtuk: Wichmann Tamás, aki kenuban kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok, kétszer olimpiai második, egyszer olimpiai harmadik helyezett, 37-szeres magyar bajnok a sportban elítélendőnek tartja, hogy sokan a sikerért olyat is felvállalnak, amire nincs magyarázat. Báder Márton, 4-szeres magyar bajnok, 98-szoros magyar válogatott kosárlabdázó szerint a sport és a tanulás 18 éves korig gond nélkül működhet egymás mellett. Nem szabad a sport miatt a tanulást abbahagyni! Hajnal András többszörös korosztályos és felnőtt műugró bajnok meggyőződése szerint lehet valaki úgy is sikeres, hogy fejben teszi hozzá, ami fizikailag vagy a felkészülési lehetőségben hiányzik. Ne a pénzért sportoljunk, hanem mert szeretjük, amit csinálunk- mondta! Minden teljesítményben ugyanannyi munka van, ezért ne csak az arany számítson! Kovács Kálmán ifjúsági Európa-bajnok labdarúgó a beszélgetés során a sajtó felelősségét hangsúlyozta. Példaként elmondta: amikor Albert Flóriánról a francia lapokban azt olvashattuk: „minden idők legelegánsabban játszó focistája", idehaza azt írták róla, hogy csípőre tett kézzel álldogál a pályán. A helyzet sajnos ma sem jobb.

 

www.vingardium.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük