Nyilatkozatot írtak alá hat testvérváros fiataljai. Kifejezik elismerésüket Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzatának abból az alkalomból, hogy 10. alkalommal ad otthont a testvérvárosok angol nyelvi táborának.

 

 Nyilatkozatot írtak alá hat testvérváros fiataljai. Kifejezik elismerésüket Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzatának abból az alkalomból, hogy 10. alkalommal ad otthont a testvérvárosok angol nyelvi táborának.

 Az idei találkozó központi témája a hatvan évvel ezelőtt megjelent Schuman nyilatkozat, mely először fogalmazta meg az európai uniós eszméket. A tábor tematikája évek óta ezen eszmék köré szerveződik: kölcsönös tisztelet, megértés, elfogadás, szolidaritás. A nyilatkozatot Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én tette közzé. Az időpont kiválasztása nagyon is céltudatos volt: a II. Világháború befejezésének ötödik évfordulója. A nyilatkozatban – többek között – elhangzott: „Európát nem lehet egy csapásra felépíteni, sem pusztán valamely közös szerkezet kialakításával integrálni. Konkrét megvalósításokra, de mindenekelőtt a tényleges szolidaritást megteremtésére van szükség. Az európai nemzetek összefogásához szükség van arra, hogy Franciaország és Németország között megszűnjön az évszázados ellentét."

 Budapest Főváros XIII. kerülete már a tízedik évben szervezi öt testvérvárosa részvételével, a Velencei tó partján lévő Gyermek- és Ifjúsági Táborában a „Testvérvárosok angol nyelvi táborát". A cél a sikeres testvérvárosi kapcsolatok bővítése, a közösen használt angol nyelv segítségével, olyan alkalom megteremtése, mely – a hivatalos kapcsolatokon túl – közvetlenül a testvérvárosok polgárait hozza közelebb egymáshoz. Kiváló lehetőség nyílik egymás kultúrájának, szokásainak, ünnep- és hétköznapjainak megismerésére. A résztvevők: Bécs-Floridsdorf kerülete, Varsó-Ochota kerülete, Szováta városa, Eszék városa, Kassa-Délváros kerülete, valamint Budapest Főváros XIII. kerülete 10-16 év közötti fiataljai.

 A fiatalokat köszöntő ünnepségen a XIII. kerület polgármestere, dr. Tóth József annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az utóbbi hetek időjárási rendellenességei – esőzések – vulkánkitörés – egy külön üzenet hordozói : ti földlakók, vigyázzatok a Földre! A Schuman nyilatkozat, mely az Európai Unió egyik alapjának tekinthető, nagyon bátor, és remélhetőleg évszázadokon túlra mutató tett volt. Bátor lépés volt, mert a béke és a megbékélés irányába hatott. Öt évvel a világháború után a véres harcmezőket a brüsszeli tárgyalóasztal váltotta fel. Mára bebizonyosodott, hogy helyes döntés volt és jelenleg már 27 tagország több mint ötszázmillió polgára egyetlen unió tagja! A világ legnagyobb piacát alkotjuk, közös joganyaggal dolgozunk. Mi tartja össze ezt a 27 országot? A közösség! Egy – egy ország önállóan nem tudja megoldani a problémáit. Az európai Unió lehetőséget kínál Európa polgárai számára. Az Unió az egzisztenciális biztonság és a béke biztosítéka, állampolgárainak jólétét szolgálja. A tizedik éve megrendezett tábor bizonyítja, hogy a jelenlévők is ennek a szellemiségnek részesei. A XIII. kerület önkormányzata mindezekhez a kerület lakóinak nyújtott minőségi szolgáltatásokkal, az iskolákban magas színvonalú nyelvi képzéssel, a nemzetközi ismeretek bővítésével járul hozzá.

 A Testvérvárosok tizedik ifjúsági táborában megfogalmazták és a gyerekek képviselői alá is írták az Angyalföldi Nyilatkozatot. Nevét a budapesti XIII. kerület közismert nevéről kapta. A képviselők olyan sorrendben foglaltak helyet az asztaloknál, amilyen sorrendben a testvérvárosi kapcsolatok megszülettek. Legelőször Béccsel jött létre ilyen kapcsolat, a sort Kassa zárta. A nyilatkozatot a XIII. kerület nevében Horváth Barbara diák-polgármester írta alá, a táborban jelen lévő kerületieket Laki Dániel képviselte.

A nyilatkozatban az aláírók elismerésüket fejezték ki Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzatának, hogy tizedik alkalommal ad otthont a testvérvárosok angol nyelvű táborának, az Európai Unió eszméjét először megfogalmazó Schuman-nyilatkozat hatvanadik évében. „Kultúráink találkozása, a személyes párbeszéd erősíti népeink barátságát, az összetartóbb, egységesebb, aktívabb Európa létrejöttét. Megteremti a kölcsönös megértést, a tényleges szolidaritást. A megkülönböztetés, kirekesztés nélküli alkotó tevékenység megalapozza, hogy szabadon gondolkodó, közösségre érzékeny, toleráns felnőttekké váljunk. Ígérjük, hogy a tábor szellemiségét, az uniós és testvérvárosi eszméket, a békét megóvjuk, megőrizzük, továbbvisszük!" – hangzott el a nyilatkozat szövegében. Az aláírt oklevelek egy példányát a képviselők magukkal viszik saját városukba.

Valódi születésnap nem múlhat el torta nélkül. Hát még, ha az ünnepeltek, gyerekek! Jól tudták azt a rendezvény szervezői is, ezért az aláírási ceremónia befejezésével minden asztalra a nemzetiségnek megfelelő díszítésű torta került. Annak érdekében viszont, hogy egészen biztosan jusson belőlük mindenkinek, a színpadra egy sokkal nagyobb, az Unió zászlaját megjelenítő tortát gurítottak be – természetesen hatalmas tűzijátékkal annak is a közepén. Ám a torták elfogyasztására csak kicsivel később kerülhetett sor, ugyanis a táborban résztvevő gyerekek előbb rövid, nemzetiségi műsorral szórakoztatták egymást és meghívóikat. Az este a kivilágított Budapest szépségeit bemutató hajókirándulással ért véget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük