Ez a határozott kifejezés is elhangzott azon az ülésen, melyen már új elnök vezetésével folytatta munkáját az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága. Elnöke, dr. Bohács Zsolt ügyvéd, a FIDESZ-KDNP képviselője, ötszörös kenu-világbajnok és amatőr golf-világbajnok lett.

Ez a határozott kifejezés is elhangzott azon az ülésen, melyen már új elnök vezetésével folytatta munkáját az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága. Elnöke, dr. Bohács Zsolt ügyvéd, a FIDESZ-KDNP képviselője, ötszörös kenu-világbajnok és amatőr golf-világbajnok lett.

A bizottság először azt a kialakult helyzetet vitatta meg, mely szerint a NOB előtt javaslat fekszik, hogy a birkózás kerüljön ki az olimpia programjából. Egyetértettek abban, hogy ez nemcsak az olimpia szellemiségére és történelmére nézve sérelmes, hanem magyar szempontból is, mivel az egyik sikersportágunkról van szó. Erre vonatkozóan, önállóan a Jobbik képviselői és együttesen maga a Bizottság is javaslatot terjesztett elő a plenáris ülésre. Megállapították, hogy bár előzetesen nem egyeztettek, a két javaslat nem kioltja, hanem inkább erősíti egymást, kibővíti a sportdiplomácia mozgásterét.

A következőkben először adózási jogszabályok változásáról volt szó. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. Törvény a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményéről is rendelkezik. A továbbiakban a törvény – egyebek mellett – kiegészül azzal is, hogy az adózó a támogatási igazolásban meghatározott összeg 19. § (l)-(2) bekezdése szerinti adókulccsal számított értéke legalább 75 százalékát köteles szponzori vagy támogatási szerződés keretében a támogatás adóévében annak a látvány-csapatsport országos sportági szakszövetségnek befizetni (kiegészítő sportfejlesztési támogatás), amely sportágát az adókedvezmény alapjául szolgáló látvány-csapatsport támogatásban részesítette.

Medgyesy Balázs kormánybiztos és dr. Horváth Viktória, az NGM helyettes államtitkára az EU Duna Régió Stratégia (EUDRS) programjáról tartott tájékoztatót. A kormánybiztos szerint sokan vannak, akik „Európa dióhéjban" jellegű turisztikai programokat keresnek. Nekik a dunai hajózás kiváló lehetőségeket kínál. A program megvalósításában nyolc uniós tagállam és hat, még az Unióhoz nem csatlakozott ország vesz részt. A terv széles területet ölel fel. Célja a Duna vízgyűjtőjéhez tartozó 14 ország fejlesztéspolitikájának és stratégiáinak összehangolása. Az együttműködés elősegíti a gazdasági növekedést, munkahelyteremtést, élhető Duna-mente kialakítását a régióban, csökkenti az egyes országok közti regionális különbségeket. Az államtitkár asszony hozzászólásában felszólított: Tanuljunk Ausztriától! Hangsúlyozta a Duna-márka kialakításának szükségességét, a vízi- és kerékpáros turizmus fejlesztését. A vita során Révész Máriusz (FIDESZ) a fejlesztések lassúságát kifogásolta. Mikor lehet Mosonmagyaróvártól Mohácsig kerékpározni? – kérdezte. Zakó László (Jobbik) széleskörű összefogást sürgetett a Duna védelmére, mert a folyóból kifogott halat már nem tanácsos megenni! Hadházy Sándor (FIDESZ) részletesen is kifejtette, hogy a kerékpárutak építését nem lehet az önkormányzatokra bízni. Ez állami feladat. Erőteljes, határozott kormányzati intézkedést és pénzt igényel. Amíg a Mosoni-Duna hajózhatóságát meg nem oldjuk, dunai sporthajózásról nem beszélhetünk. A tehetetlenségünk miatt Pozsony rajtunk mosolyog, mert a kishajók ott állnak meg, utasaik ott költik el a pénzüket. Megerősítette, hogy a turizmust élénkítő beruházásoknál az önkormányzatokra nem lehet számítani, mert egy részük szeretné, de nem tudja, másik részük tudná, de nem akarja megoldani! A légiközlekedésben a MALÉV kiesése ma is érezteti hatását, mert a fapados járatok más minőségű utasokat hoznak, mint ami nekünk kedvező lenne. Válaszában dr. Horváth Viktória államtitkár asszony kiemelte: a turizmus soha nem egyetlen tárca feladata, széleskörű összefogásra van szükség. Medgyesy Balázs kormánybiztos arra hívta fel a figyelmet, hogy már két éve miniszterelnöki megbízott fogja össze a magyarországi kerékpárutak építésének ügyét. Nem a pénzek gyors elköltése, hanem egy jó hálózat kiépítése a cél. A szállások, kulturális és egyéb szolgáltatások létrehozásánál a kerékpárosok és a vízi turisták igényeinek együttes kielégítésére törekednek.

Dr. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató helyettese az ország turisztikai eredményeit ismertette. A jelenlegi gazdasági helyzetben a számok sikeresnek tekinthetők – mondta. Az utazási szokások az egész világon megváltoztak. Németországból például az elmúlt évben 30 százalékkal több beutazó vendégünk volt, de az idő, amit itt töltöttek, 60 százalékkal csökkent! A szálláshelyek tekintetében túlkínálatunk van. A kihasználatlan kapacitások csökkentik az árszintet és a nyereséget. „Turizmus-diplomáciánk" sikere, hogy egy igen fontos rendezvényt, a légitársaságok és repülőterek nemzetközi vásárát, a Routes Europe-ot májusban Budapesten tartják. Korábban minden olyan országban, ahol ezt megrendezték, utána bővültek a légijáratok. A megbeszélés során Hadházy Sándor saját tapasztalatára hivatkozva elmondta: Németországban kevés a Magyarországról szóló információ. Horváth András Tibor (MSzP) a Magyar Turizmus Zrt. kül- és belföldi marketingkeretének felosztásáról érdeklődött. A vezérigazgató helyettes válaszaiból megtudtuk: a tízmillió euró értékű marketing-keretből háromszor annyi irányul külföldre, mint belföldre. Igaz, Ausztriában például ez az összeg 50 millió euró! Ott már nagy erőkkel folynak az előkészületek az emlékezetes határnyitás 25. évfordulójának megünneplésére, nálunk a partnerek keresésénél tartunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük