Kevesen mondhatják ezt el magukról, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója mégis így kezdte a karácsonyi könyvkínálatról szóló tájékoztatót. Megismerkedve az újdonságokkal, álláspontjának igazságát könnyű volt belátni.

 

 Kevesen mondhatják ezt el magukról, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója mégis így kezdte a karácsonyi könyvkínálatról szóló tájékoztatót. Megismerkedve az újdonságokkal, álláspontjának igazságát könnyű volt belátni.

 Azért vagyunk boldogok – mondta Kocsis András Sándor, a kiadó elnök-vezérigazgatója – mert a világ egyik legszebb szakmájában dolgozunk és olyasmivel foglalkozhatunk, amit mindannyian nagyon szeretünk. Valójában már nem is egy kiadóról, hanem kiadói csoportról van szó, melynek tagjai a Kossuth Kiadó, a Ventus Libro Kiadó, a Noran Libro Kiadó, a Cultiris Kulturális Képügynökség és az Újkönyv Barát Kft. Február 1-től átveszik az Örkény könyvesboltot és az átalakítás után egy egészen újszerű helyet hoznak létre. Itt lesz Magyarország legnagyobb fénykép választéka. Az egyik kirakatot úgy építik meg, hogy az utcáról, érintő képernyő segítségével a vásárló több ezer fotó közül választhat és arról mindjárt másolatot is készíttethet. A galérián állandó fotókiállítást is berendeznek. Ezért hozták létre a Cultiris Kulturális Képügynökséget, mely megállapodást kötött a londoni Bridgeman Art Library-val, így – kizárólag a Magyarországon bejegyzett cégek számára – lényegesen olcsóbban adhatják a képeket, mint azok máshol kaphatók. Arra is lehetőség lesz, hogy oktatási célra az egyetemek ingyen használhassák ezt az óriási anyagot.

A kiadó legérdekesebb újdonsága minden bizonnyal az E-könyv, mely a hagyományos olvasást a legmodernebb technika előnyeivel egyesíti. Képernyője szembarát, akkumulátora hosszú élettartamú, egyszeri feltöltéssel hétezer oldalt tud megjeleníteni. Memóriájában akár ezer könyv is tárolható. Magyar nyelvű kézírás-felismerő rendszerrel dolgozik. Használható MP3 lejátszóként is. Vásárláskor a készülék tíz könyvet és két hangoskönyvet tartalmaz.

A Kossuth az egyik legnagyobb ismeretterjesztő kiadó Magyarországon. Jelenleg is három – saját összeállítású – sorozatuk „fut" és négy különböző útikönyv sorozatot adnak ki. Itt készítik a hangos útikönyvet, mely személyes idegenvezetőként is használható. Együttműködésben az Országos Széchenyi Könyvtárral adják ki a Képes Krónika Könyvét. Ez nem reprint, az eredeti könyv fantasztikus képi világát eleveníti fel. Olyan részleteket emel ki, amiket korábban senki nem fedezett fel. Magyarország legszebb térképeit is külön kötetben jelentetik meg, de szépen fogy az egyes térképek vászonra nyomott, önálló változata is.

 Az érdekességekre kíváncsiak számára készült a „Made in Hungary, made by Hungarians" című kötet, olyan formátumban, hogy akár a repülőgépen is lehessen olvasgatni. Humorral, némi szarkazmussal, Szent Istvántól Irinyi Jánosig olyan magyarokról esik benne szó, akik valamilyen okból az egész világ figyelmét képesek voltak magukra vonni. A kiadó másik különlegessége a hangoskönyvek sorozat. A meséket, verseket „komoly" irodalmat hordozó CD-k a karácsonyi vásárban most olcsóbban kaphatók. Az egyik legérdekesebb darabja a sorozatnak Juhász Ferenc válogatott versei, ahol az első és az utolsó verset maga a költő mondja.

A 2003-ban alapított Ventus Libra Kiadó színvonalas külföldi munkákat hoz be és jelentet meg idehaza. Igazgatója, Szuba Jolanta, joggal volt elégedett: az idén 37 új könyvet adtak ki. Gyereket, felnőttet, szinte minden korosztályt érdekelnek a fegyverek. A puskákról, tankokról, vadászgépekről egy – egy önálló kötetben esik szó és készül már a sorozat új tagja is a bombázókról. Nem feledkeznek meg az asztrológiát, a szobanövényeket vagy a kutyatartást kedvelőkről sem, egy másik könyv pedig a templomos lovagok titkainak – legalább részleges – feltárására vállalkozik. A karácsonyi kínálatban most ezek is olcsóbban kaphatók.

 Az ismert televíziós szerkesztő, Rózsa György munkájának eredménye is elérhető már könyv formában. Napvilágot látott a „Magyar elsők" második kötete, benne ismét ötven olyan emberről, jelenségről van szó, ahol magyarokhoz köthetően „történelem" indult egy bizonyos területen. Ezekről az elsőkről eddig már 116 TV-film is elkészült, de az oktatási tárca valamilyen okból másfél ével ezelőtt abbahagyta a sorozat támogatását. Tette ezt annak ellenére, hogy olyan részlete is van, amit már tízszer is vetítettek az MTV és a Duna TV adásaiban. Tudományos alapossággal kutatják ki a valóban elsőket és csak azokat örökítik meg ahol erre kétségtelen bizonyosság van. A Duna TV-nél szeretnék az egészet DVD-n is megjelentetni, ajándékba adnák az összes magyar iskolának. Várhatóan az Internetre is felkerül, kiegészíthető formában.

 Körösi P. József, a Noran Libro Kiadó igazgatója arról számolt be, hogy a szeptemberi alapítás óta már 12 könyvet adtak ki. A listán kortárs és klasszikus magyar irodalom, novellaválogatás – benne harmincnégy erdélyi író műve – és politika szerepel. A Shakespeare szonetteket két nyelven tartalmazó kötet hamar népszerűvé vált. Terveik között szerepel, hogy neves magyar írók eddig meg nem jelent műveit kutatják fel. Az már szinte biztos, hogy Szép Ernő és Hunyadi Sándor lesznek ebben a sorban az elsők. Bokor Péter filmrendező regénye a könyvhétre várható.

http://www.kossuth.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük