Éppen egy tucatot számlál azon alkalmak sora, amikor borbemutatóval zárult a kiállítás a Boltíves Galériában. Ezúttal a Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet hozta el borait.

Éppen egy tucatot számlál azon alkalmak sora, amikor borbemutatóval zárult a kiállítás a Boltíves Galériában. Ezúttal a Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet hozta el borait.

„Első generációs borász vagyok” – kezdte a 2002-ben alapított családi vállalkozás bemutatását Ruppert Ákos. Építőmérnöknek indult, szőlész-borász lett belőle. A Villányi borvidék újabb területén, a nyugati végen fekvő Babarcszőlősön maguk telepítették a harmincöt hektáros ültetvényt. Hetven százaléka fehérszőlő, de van Kékoportó, Pinot Noir, Kékfrankos és Merlot is. Boraikra két stílus jellemző. Az egyik az üde, friss, letisztult, ezeknek a címkéjét magyar népi motívumok díszítik. A másikon az archaikus háttér mutatja, ezek hagyományos módon, kádban erjesztett, villányi jellegű vörösborok.

Évente összesen harmincötezer palack bort készítenek, ennél többet nem is akarnak előállítani, mert – szerintük – az már a minőség rovására menne. Náluk viszont ez a jelszó: „Aki iszik, meghal, aki nem iszik, az is, de aki a mi borunkat issza, annak nincs kedve meghalni.” A 2010-es Olaszrizlingjük reduktív eljárással készült. A híresen rossz évjárat korlátozott lehetőségeit igyekeztek maximálisan kihasználni. Ezt a bor a hordóban is kicsit tovább érlelték. A termőterület adottságaiból következően késői szüretre is lehetőség van és töppedt szemekből is szándékoznak később bort készíteni.

Kifejezetten az ő különlegességük a száraz Ottonel Muskotály. Muskotályból általában kevés száraz van a piacon, pedig jó időben szüretelve sok elsődleges aromát őriz meg. Megtartásában pedig hűtött erjesztéssel segíteni lehet. Amikor ez a bor készült, nagyon alacsony tőketerhelés mellett, augusztus végére érett be a szőlő. A bor megőrizte jellegzetes, muskotályos illatát, de a várható édességnek nyoma sincs benne. A terület értékét jelzi, hogy ennek a bornak az elődje, a 2009-es Villányban Champion lett!

Héjon áztatás nélkül, azonnal feldolgozva kapta egészen halvány hagymahéj színét a 2010-es Rosé Cuvée. Aromája, illata élénk. A mustot különleges eljárással, nitrogéngáz adagolásával tisztították. Derítőszer hozzáadása után a bevezetett gáz felhabosítja a mustot, minden szennyező anyag ebben gyűlik össze, alóla letölthető a tiszta must. Azt kezdték el erjeszteni. Ezt a technológiát még nagyon kevesen használják Magyarországon. Egyik előnye a széndioxiddal szemben, hogy a nitrogén nem oldódik a mustban.

A bemutatót egy érettebben szüretelt szőlőből, hidegen erjesztett 2009-es Chardonnay zárta. Krémes ízét úgy érték el, hogy az érleléskor a bor kettéválasztották. A fele acéltartályba került, a másik felét viszont barrique hordóba tették 5- 6 hónapig. Egyesítés után ezt még nyolchónapos palackos érlelés követte. Így egyik összetevője sem harsány, alkoholtartalma szépen harmonizál a kerek savakkal.

http://ruppert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük