Elmúltak azok az idők, amikor hívatlan látogatóknak tekintették a tőlünk érkezőket Nagy-Britanniában. Elég egy pillantást vetnünk turisztikai szervezetük, a VisitBritain új jelképére, hogy meggyőződjünk róla: bennünket meghívtak!

 

 Elmúltak azok az idők, amikor hívatlan látogatóknak tekintették a tőlünk érkezőket Nagy-Britanniában. Elég egy pillantást vetnünk turisztikai szervezetük, a VisitBritain új jelképére, hogy meggyőződjünk róla: bennünket meghívtak!

Jövőre, 2012-ben Nagy-Britannia az egész világot vendégül látja és a szakemberek már most azon dolgoznak, hogy a vendégeknek különleges élményekben legyen majd részük. Ezzel a célkitűzésnek is tekinthető bejelentéssel kezdte a várható eseményekről szóló tájékoztatóját Budapesten Sandie Dawe, a VisitBritain elnök-vezérigazgatója. Az Olimpiai Játékok megrendezése már önmagában is indokolja, hogy sokat költenek a vendégek fogadására. Ugyanakkor a nagy rendezvényekkel teljesen egyenrangúan kezelik a Paralimpia eseményeit is.

 A sporton kívül viszont egy sereg más dolog is 2012-ben jut el csúcspontjára. Ilyen például a Brit Kulturális Olimpia, amit még 2008-ban hívtak életre a brit művészet és kultúra ünneplésére. Egyik fesztivál követi majd a másikat szerte az országban, ahol a látogatók ingyen szórakozhatnak. Számos világhírű galéria, múzeum, köztük a British Museum is ingyenesen lesz látogatható. Júniusban, a királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulóján pompás ünnepségsorozat kezdődik. Lenyűgöző lesz a virágfesztivál Chelsea-ben és Hampton Court-on, Belfast is 2012-ben ünnepli a Titanic fesztivált.

 A VisitBritain-nek a Játékokkal kapcsolatos tevékenységét irányító igazgatója, Amy Crees néhány impozáns számadatra hívta fel a figyelmet. Március 15-től már elkezdik árulni a jegyeket. A 26 olimpiai sportág 300 rendezvényére és a 20 paralimpiai sportág 471 rendezvényére összesen 9 millió belépőt adnak ki. A versenyekre legalább 15 000 sportolót várnak, 20 000 médium ad majd közvetítést, világszerte mintegy 4 milliárd néző számára. A sport és kultúra 60 ünnepnapja alatt 70 000 önkéntes segíti majd a munkát. Természetesen igen sok eseményt Londonon kívül rendeznek meg. A vitorlás versenyek hátterében a világörökség részét képző Jurrasic Parkot lehet majd látni, míg az evezős rendezvényeket a Windsori Kastély árnyékában bonyolítják le. A futball bajnokság végigvonul Anglián, Skócián és Wales-en, lehetőséget adva így kétmillió embernek Nagy-Britannia szerte arra, hogy átélhesse saját olimpiai pillanatát. Ráadásul nem is kell minden rendezvényre jegyet váltani, hiszen London utcái megelevenednek majd a maraton, a triatlon és a kerékpáros versenyek alatt. A vitorlás versenyeket pedig Weymouth tengerpartjáról élvezhetik az érdeklődők. Óriásképernyős kivetítőkön országszerte számos helyen figyelemmel követhetik a szurkolók az eseményeket.

A külföldről érkező látogatóknak a szálláskeresés miatt sem kell aggódniuk, mert több mint 120 ezer hotelszoba lesz 2012-re Londonban. Korábban itt még soha nem nyílt ennyi ötcsillagos szálloda. A nagy láncok egymással versenyezve nyitják a hoteleket – és ez igaz a „vidéki" városokra is. A vendéglátók mindenkire gondolnak, mert nemcsak a magasabb kategóriájú hotelekre lehet majd számítani az olimpia ideje alatt, hanem 30 000 olcsób helyet is kínálnak a diákszállások, hostelek és kollégiumok. Angliában a „fair-play" ezúttal nem korlátozódik a sportpályákra. A megnövekedett keresletre nyilván a hotelek is reagálni fognak. Ezért a VisitBritain és a Visit London létrehozott egy egyezményt „Fair Pricing Charter" elnevezéssel, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a szállodák ne használják ki túlszámlázásra a lehetőséget. Az egyezményt már 400-an aláírták, a cél hogy még többen csatlakozzanak hozzá, ezzel is igazolva, hogy Nagy-Britannia kész a korrekt üzleti magatartásra.

 A VisitBritain közép-európai igazgatója, Mező Ildikó azt is elárulta: az egyik cél, hogy minél több embert bíztassanak, fedezzék fel Nagy-Britanniát! Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az egyes országok utazási irodáinak munkatársait elegendő információval lássák el. Külön honlappal segítik őket a célirányos képzésben. Mivel számtalan érdekes látnivaló lesz Londonban és az ország más vidékein is, az utazónak érdemes jól beosztani és alaposan kihasználni az időt. A nagyszerű közlekedési hálózat könnyen lehetővé teszi majd London központjából az olimpiai helyszínek elérését. A „The Javelin" vonal mindössze 7 perc alatt elviszi a látogatókat a King's Cross/St Pancras állomásról az Olimpiai Parkba, de városszerte lehetőség lesz kerékpárbérlésre is.

 A VisitBritain célja, hogy a látogatók már érkezéskor világszintű fogadtatásban részesüljenek, és ez több legyen annál, mint egy mosoly a reptéren. Az együttműködő partnerekkel három területen próbálják még jobbá tenni a vendégek fogadtatását. Az első az „indulás előtti" fázis, ahol a teljes körű információszolgáltatással segítik a beutazást. A második fázis a „belépés élménye az érkezéskor" – a repterek és kikötők hangulatának és az országba való belépés folyamatának barátságosabbá tétele a cél. A harmadik terület az országon belüli élményre koncentrál. Fontos, hogy minden érintkezési pont, legyen az hotel, vendéglő, tömegközlekedés, egyaránt garantáltan világszínvonalú élményt nyújtson a vendégeknek.

http://www.visitbritain.org/                          http://www.visitbritaintrade.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük