2011. február 18-20. között kerül megrendezésre az ország egyik legismertebb fesztiválja, a XI. Miskolci Kocsonyafesztivál. Autentikus hangulatának és tradicionális termékkínálatának köszönhetően évről évre nagyobb vonzerőt jelent a külföldiek számára is. Idén először az UNESCO Szellemi Kulturális öröksége részévé vált Mohácsi Busójárás is bemutatkozik a Kocsonyafesztivál vendégeinek. A február közepén induló Miskolci Téli Fesztivál – melyet évente több mint kétszázezren keresnek fel – számos eseményt foglal magában.  A rendezvénysorozat fő attrakciója a 2011.  február 18-20. között megrendezésre kerülő XI. Kocsonyafesztivál.

 

2011. február 18-20. között kerül megrendezésre az ország egyik legismertebb fesztiválja, a XI. Miskolci Kocsonyafesztivál. Autentikus hangulatának és tradicionális termékkínálatának köszönhetően évről évre nagyobb vonzerőt jelent a külföldiek számára is. Idén először az UNESCO Szellemi Kulturális öröksége részévé vált Mohácsi Busójárás is bemutatkozik a Kocsonyafesztivál vendégeinek. A február közepén induló Miskolci Téli Fesztivál – melyet évente több mint kétszázezren keresnek fel – számos eseményt foglal magában.  A rendezvénysorozat fő attrakciója a 2011.  február 18-20. között megrendezésre kerülő XI. Kocsonyafesztivál.

A mára már nemzetközivé vált eseményre érkezett pályázatok számban és színvonalban is minden várakozást felülmúltak. A tizenegy éve hatalmas népszerűségnek örvendő eseményt rendkívüli érdeklődés övezi határon innen és túl. Az idei fesztivál egy különleges földrajzi- és „időutazás" a Kárpát-medence gazdag kulturális és gasztrokulturális történelmében.

Rákóczi ZsigmondRákóczi ZsigmondA fesztivál gasztronómiai kínálatában továbbra is hű marad a kocsonyában pislogó béka legendájához. A bőség zavara okozhatja a legnagyobb gondot, hiszen nem lesz egyszerű választani a tucatnyi féle kocsonyakülönlegességből.  A kocsonyaárusító pavilonok között természetesen hagyományos lacikonyhákat is talál a látogató. Szomjunkat olthatjuk az erre az alkalomra készített híres Korty nevű sörrel, vagy éppen forralt borral is, de természetesen kiváló minőségű pálinkákat is kóstolhatunk.

A különböző tájegységek, a Kárpát-medence étel- és italkülönlegességeinek széles választékát ugyancsak megkóstolhatják azok, akik ellátogatnak a Kocsonyafesztiválra. A rendezvény a programok tekintetében is igyekszik a látogatók minden csoportjának igényes és tartalmas időtöltést kínálni. A gyermek- és családi programokon túl sportrendezvények, ismeretterjesztő-, az életminőség javítását célzó, prevenciós jellegű, és ún. „zöld" programok, szórakoztató és gasztronómiai események, szakmai találkozók, könnyű- és komolyzenei, valamint népzenei koncertek, színházi előadások, filmes programok is színesítik a hamisítatlan század eleji piaci hangulatot. A 2010-ben „Kiváló Minősítésű Fesztivál" besorolást kapott eseményen idén először mutatkozik be a jelenlevőknek az UNESCO Szellemi Kulturális örökség részévé vált Mohácsi Busójárás. A két neves rendezvény szervezői együttműködésük céljául tűzték ki többek között, hogy egymást erősítve törekednek a szellemi kulturális örökség tudatosítására hazánkban és nemzetközileg egyaránt. Az esemény tájékoztatóján kereplők és kolompok hangzavara között ízelítőt kaptunk a busó és mohácsi divatból és megtekinthettük az alábbi szándéknyilatkozatot:

Hagyomány és legenda – Szándéknyilatkozat.

Mohács bemutatkozikMohács bemutatkozikA felek felismerve azt, hogy a két rendezvény a kultúra közvetítés terén meghatározó jelentőséggel bír, a szervezők törekednek arra, hogy:

– Lehetőséget biztosítsanak egymásnak a programjaik kölcsönös bemutatására.

– Ennek során tiszteletben tartják a házigazda település hagyományait, szokásait, a rendezvény sajátosságait, ezért azon úgy jelennek meg, hogy annak hagyományos jellege ne sérüljön.

– Kölcsönösen hozzájáruljanak a hazai turizmus élénkítéséhez.

– Segítsék a szellemi kulturális örökség tudatosítását határon belül és határon túl.

– Kötelezettséget vállalnak arra, hogy a promóciós tevékenységek során betartják az UNESCO egyezményben foglalt előírásait a Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív Listájára felkerült elemre vonatkozóan.

A felek jelen megállapodás tartalmi részleteit – 2010. december 20-ig – a későbbiekben részletesen kidolgozzák. A felek kifejezik abbéli szándékukat, hogy a 2011. évi együttműködés értékelését követően középtávú együttműködést kötnek.

Kelt: Mohács, 2010. november 30.

Szekó József, Mohács Város Polgármestere

Rózsa Edit, a Kocsonyafesztivál alapítója.

 Szendrey András és Rózsa EditSzendrey András és Rózsa EditA Kocsonyafesztivál szervezői szívesen osztoznak a népszerűségben. Kiemelten fontos számukra, hogy támogassák azokat a településeket, régiókat, melyek kiemelkedő kulturális és örökségvédelmi tevékenységeknek szentelnek különös figyelmet. 2011-ben Hajdúböszörmény is a fesztivál vendége lesz és ezzel egy akár hosszú távú, egymás értékeinek népszerűsítését segítő együttműködés veheti kezdetét. A 2010-es Kocsonyafesztiválhoz hasonlóan idén is megelevenedik a történelem. Az érdeklődők, II. Rákóczi Ferenc „dédunokája", Rákóczi Zsigmond segítségével saját kezűleg nyomtathatják ki a Vizsolyi Biblia eredeti első oldalát, a fesztivál ideje alatt a Szinva teraszon felépített, az ország egyetlen működőképes 16. századi interaktív nyomdájában. 2011-ben, a Liszt Ferenc emlékévben a zene és az ének, a fesztiválon is fontos szerepet kap. Újra felépül a bálaszínház, ahol izgalmas programok várják a közönséget, lesz közös gitár és énekóra. Az esemény helyszíne idén is a Hősök tere lesz, amit erre a három napra a busók tiszteletére „Busó térré" kereszteltek.

A Kocsonyafesztivállal párhuzamosan indítja útjára a fesztivál főszervezője a „Szeretem Miskolcot" klubot. A klubhoz csatlakozók a fesztivál ideje alatt kedvezményesen vásárolhatnak azon kereskedőknél, vendéglátóhelyeken, kézműveseknél, őstermelőknél, ahol látják az „ÉN is tagja vagyok a Szeretem Miskolcot klubnak" táblát. Az 500 Ft-ért megvásárolható klubtagsági csuklópánt érvényes a 26-i Kocsonyabálra is.

A Miskolci Téli Fesztivál, Kocsonyafesztivál az Észak-magyarországi régióból, Miskolc és térsége népszerűsítéséből kiinduló „Vendégségben Miskolcon" programsorozatból lett önálló rendezvénnyé. A Kocsonyafesztivál mára egy egyedülálló, kiemelkedő látogatottságú és ismertségű nemzetközi rendezvénnyé vált. Az 1999-ben elindított program célja, hogy a hazai és külföldi vendégek a téli szezonban is a városba látogassanak és mind Miskolcon, mind a régióban egy vendégszerető, gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag várost, térséget ismerjenek meg. A rendezvény 2010-ben Turisztikai Nívódíjat illetve a Magyar Fesztivál Regisztrációs- és Minősítési Programot lebonyolító Szakmai Intéző Bizottság elbírálása alapján „Kiváló Minősítésű Fesztivál" besorolást kapott. 2011-ben a Kocsonyafesztivál központi témaköre a Kárpát-medence kulturális sokszínűsége. A rendezvény szervezői szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy hazánk megannyi kultúra és nép találkozási és együttélési színhelye. Szeretnék egyúttal hangsúlyozni, hogy a ránk maradt értékeket meg kell őrizni a jövő számára, és biztosítani kell, hogy ez a kulturális kincs minél szélesebb körben bemutatkozhasson. Az esemény és egyben a Miskolci Téli Fesztivál záróakkordjaként idén február 26-án kerül sor a 2001-től már hagyománnyá vált élmények és kapcsolatok báljára, a híres miskolci Kocsonyabálra, a lillafüredi Hotel Palotában.

Miskolcra első alkalommal indul Élményvonat február 19-én. Szendrey András a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője és Rózsa Edit alapító, fesztiváligazgató együtt mutatták be a kocsonyafesztiválra induló Élményvonat szerelvényeit díszítő táblát.

Az Élményvonat szerelvénye február 19-én 9:30-kor gördül ki Budapest Nyugati pályaudvarról, majd miután Gödöllőn és Hatvanban felszálltak új utasai, robog tovább a célállomás, Miskolc Tiszai pályaudvar felé. A vonat két különböző típusú ülőkocsival közlekedik, amelyek felépítésükben és helyeik elrendezésében is meghatározzák az utazás színvonalát. A standard osztályú kocsik egyterűek, ezért ide az olcsóbb jegyek érvényesek, míg a Retro Pullmann elnevezésű, régen kormányzati utazásokra készült elegáns kivitelezésű kocsikra az emeltebb (és még így is megfizethető) jegykategória érvényes. A Pullmann kocsik utasai korlátlanul fogyaszthatnak üdítő- és forróitalokat és választhatnak (a helyfoglalástól függően), kétszemélyes fülkében, kisszalonban, vagy a nagyszalonban való elhelyezés között. A személyzet welcome itallal és üdvözlő falatkával kínálja az utazókat, akik 12:00 órakor egy szerencsehozó békával (a fesztivál kabala állatával), és egy "Békatallérral" a zsebükben szállhatnak le vonatunkról, hogy részt vegyenek az európai hírű XI. Kocsonyafesztiválon. A „Békatallért" a fesztivál helyszínén válthatják be egy meglepetés ajándékra. Délben, az Élményvonat érkezésekor kezdődik a mohácsi botos busó csoport műsora a Busó Farsang.

A fesztivál programja napról bővül, a szervezők folyamatos tájékoztatást nyújtanak a rendezvény honlapján: http://www.miskolcikocsonya.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük