Minden intézkedés nélkül csökkenni fog a felsőoktatásban a hallgatók száma, tudtuk meg az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága legutóbbi ülésén.

Minden intézkedés nélkül csökkenni fog a felsőoktatásban a hallgatók száma, tudtuk meg az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága legutóbbi ülésén. Az állítás az idegenforgalmi szakoktatás helyzetéről szóló tájékoztatóban hangzott el. Előzőleg az MGM részéről Soós Zoltán a szakképesítések rendszerének ésszerűsítését hangsúlyozta. A „keresetvezérelt" szakképzési rendszer tapasztalatai ugyanis azt jelzik, hogy egyes megyékben munkaerő felesleg mutatkozik. Megerősítette ezt Zakó László (Jobbik), aki maga is úgy látta korábban, hogy a képzettek száma meghaladja az igényszintet. Sokan kezdenek el itthon más területen dolgozni, többen pedig külföldön vállalnak munkát. A végzettek szakmai színvonala is kívánni valókat hagy maga után, ami részben azzal is indokolható, hogy a szakoktatók tanári képessége csekély. Pál Béla (MSzP), a közismereti tárgyak óraszám-csökkentésének hatása felöl érdeklődött. Mennyire felel meg a képzés a gyakorlat igényeinek? Maruzsa Zoltán, az EMMI helyettes államtitkára a képviselői kérdésekre adott válaszában kiemelte: demográfiai apály közeledik, mindenhol a hallgatói létszám csökkenése várható. A magas ponthatár miatt sokan önköltséges képzésre kényszerülnek, és ez nagy lemorzsolódással jár. A turizmus – vendéglátás szakokra felvettek fele nem szerez diplomát. A képzés színvonalát a féléves, egybefüggő gyakorlat bevezetése javítani fogja. Soós Zoltán ezt még azzal egészítette ki, hogy a szakképzés gyakorlati része nyári időszakra kerül, a felszabaduló időt a közismereti tartalom növelésére fordítják az érettségit adó szakképzésben.

A fogyatékkal élők sportolási lehetőségeiről  Fábián László, a MOB sportigazgatója és Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke adott tájékoztatást. Először is az idevágó törvények hiányosságaira hívták fel a figyelmet. A cél: a fogyatékkal élők sportolási lehetőségének javítása. Olimpiai szinten a négyéves felkészülés terhe és a jutalmazás mértéke nem áll arányban. Szerény az előrelépés a sportegészségügy területén, itt a szakemberek képzése is hiányos. A Magyar Paralimpiai Bizottságnak 14 szakszövetsége van és folyamatosan jelentkeznek újak. A nagy világjátékokon való részvétel viszont elmarad a lehetőségektől. A fogyatékosok számára a sportolás életminőség-javulással jár, függetlenül attól, hogy versenyző-e vagy sem. Ezért igen fontos a felnőtt korban sérültek bevonása a sportba.

Ezt követően a Balogh Károly, a Magyar TDM Szövetség elnöke a rendszer országos kiépítésének helyzetéről számolt be. A Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) szervezetek körében az országos összefogás csak rövid ideig tartható fenn – mondta. A versenyképes turisztikai rendszer Magyarországon nem valósult meg. Ha a szabályozásban a finanszírozást nem sikerül a „nyugatihoz" hasonló módon kiépíteni, nem fogunk előre jutni és amíg nem professzionális menedzsment dolgozik, nem lesz eredmény! A pályázati támogatásokról a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dönt. Számos pályázatot forráshiányra hivatkozva utasít el. A szakterület a teljes lehetséges alap felhasználására képes lenne, ám így az Unió által kínált összegnek csak alig 40 százalékához jut hozzá. A rendszer pénzügyi alapjai teljesen hiányoznak, miközben – az adatok szerint – az ország gazdaságának leghatékonyabb ága. A képviselők is megerősítették, hogy a NFÜ nem a tőle elvárható színvonalon dolgozik és az komoly, gyors intézkedést igényel a kormánytól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük