Az idegenforgalom különböző területein tanulmányaikat folytató fiatalok közül mind többen vesznek részt „Az év turisztikai témájú szakdolgozata" című pályázaton. A jelenség örvendetes, mert azt mutatja, hogy egyre alaposabb felkészültségű fiatal szakemberek lépnek majd az ország gazdasági élete szempontjából igencsak fontos pályára.

 

 Az idegenforgalom különböző területein tanulmányaikat folytató fiatalok közül mind többen vesznek részt „Az év turisztikai témájú szakdolgozata" című pályázaton. A jelenség örvendetes, mert azt mutatja, hogy egyre alaposabb felkészültségű fiatal szakemberek lépnek majd az ország gazdasági élete szempontjából igencsak fontos pályára.

 A Magyar Turizmus Zrt. által életre hívott „Az év turisztikai témájú szakdolgozata" pályázatra 2008 őszén 54 szakdolgozat érkezett. Az évről évre népszerűbb szakdolgozat-pályázat ünnepélyes eredményhirdetésén, 2009. április 29-én két kategóriában összesen hat nyertest hirdettek, további négy pályázó pedig különdíjban részesült. A Magyar Turizmus Zrt. idén első alkalommal ismerte el külön oklevéllel a szakdolgozat-készítés során a legjobb felkészítést nyújtó felsőoktatási intézményt. A diákok a munkájukért járó elismerést ünnepélyes keretek között dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkártól és dr. Wolff Pétertől, a Nemzeti Turisztikai Bizottság társelnökétől vehették át.

 A Magyar Turizmus Zrt. 2008-ban nyolcadik alkalommal írt ki pályázatot „Az év turisztikai témájú szakdolgozata" címmel a turisztikai felsőoktatási intézmények végzős hallgatói részére. A pályázaton az akkreditált hazai felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói, valamint az esti, levelező és posztgraduális képzésben, illetve a távoktatásban részt vevő hallgatók indulhattak államvizsgán eredményesen megvédett turisztikai témájú szakdolgozatukkal. A pályázatra egy-egy intézmény legfeljebb öt értekezést nevezhetett be, amelyből legfeljebb két pályamű idegen nyelvű is lehetett.

A díjak átadásakor dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár elmondta: pályázat célja, hogy ösztönözze és továbbfejlessze a turizmus állami irányítása és a turisztikai felsőoktatási intézmények együttműködését és szakmai munkáját, amely az elmúlt években egyre sokszínűbb lett. A Magyar Turizmus Zrt. központjában és Regionális Marketing Igazgatóságain (RMI), valamint külképviseletein a gyakornoki programok, a kutatásokban való részvétel, az információcsere, a Társaság által szervezett szakmai rendezvényeken való részvétel lehetősége mind-mind azt szolgálják, hogy a felsőoktatási intézményekből kikerülő hallgatók elméleti ismereteik mellett már az egyetemeken, főiskolákon töltött idő alatt gyakorlati tapasztalatot is szerezzenek.

 A beérkezett szakdolgozatokat az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága, a Nemzeti Turisztikai Bizottság és a Magyar Turizmus Zrt. munkatársaiból álló széles körű szakmai zsűri értékelte. A legjobb diplomamunkákat két, az „Alapos, tudományos igényű munka", valamint az „Újszerű témaválasztás" kategóriában jutalmazták, emellett négy szakdolgozat különdíjban részesült. Az Alapos, tudományos igényű… kategóriában második díjat nem adtak ki, a harmadik díjat megosztva Badar Éva: „A borútvonalak megjelenése a turisztikai kínálatban, hatásuk a borturizmus fejlődésére külföldi példák tükrében" és Vakhal Péter: „Tourism Satellite Accounts" című munkája kapta. Első díjas lett Balogh Klára Emese: Vadászturizmus a védett területeken című dolgozata.

Az újszerű témaválasztásért járó első díjat Szilágyi Orsolya nyerte. Dolgozata: „Medical wellness – a jövő útja" valóban fontos, hazánk gyógyvízkészletét figyelembe véve nagy jelentőségű témát ölelt fel. Ugyancsak nem mindennapi ötlettel állt elő Bauer Helga. A „Szivárványszínű turizmus – a magyarországi LMBT közösség utazási szokásai" című dolgozatával második helyezést ért el a kategórián belül. A harmadik díjat Csillag Eszter: A múzeumok szerepének változása a 21. században. Két kiállítás turisztikai, marketing szempontú elemzésével érdemelte ki.

 Különdíjban részesült: Rutz Nikoletta: „Itthon valóban otthon van?", Haracsi Andrea: „A légiutazás átrendeződése – tekintettel a Low Cost Carrier megjelenésére", Sarus Ferenc: „Városok a vízen – a szállodahajózás helyzete a XXI. században" és Szinyei Merse Kálmán: A Börzsöny-hegység ökoturizmus-fejlesztési koncepciója című szakdolgozata. A nyertes pályázók a Budapesti Corvinus Egyetem Tájtervezési és Területfejlesztési, illetve Szolgáltatásmenedzsment Tanszéke, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara, a Harsányi János Főiskola, a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája, a Károly Róbert Főiskola, a Kodolányi János Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Szolnoki Főiskola hallgatói.

A Magyar Turizmus Zrt. idén első alkalommal ismerte el külön oklevéllel a diákok számára a szakdolgozat-készítés során a legjobb felkészítést nyújtó felsőoktatási intézményt. A 2008. évi szakdolgozat-pályázaton ezt az elismerést a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszéke kapta.

http://www.itthon.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük