A Friss Európa című kiállítás-sorozat elérkezett az ötödik évhez. A tárlat minden évben látképet adott a végzős képzőművész-hallgatók tájékozódási irányairól, megközelítésmódjairól és kifejezési formáiról. A látogató most a legújabb munkákon keresztül képet kaphat arról, hogyan alakult a résztvevők pályája, alkotói fejlődése az egyetem elvégzése óta.

 

 A Friss Európa című kiállítás-sorozat elérkezett az ötödik évhez. A tárlat minden évben látképet adott a végzős képzőművész-hallgatók tájékozódási irányairól, megközelítésmódjairól és kifejezési formáiról. A látogató most a legújabb munkákon keresztül képet kaphat arról, hogyan alakult a résztvevők pályája, alkotói fejlődése az egyetem elvégzése óta.

Egy ilyen ünnepi jubileum alkalmat nyújt a visszatekintésre és az összegzésre. Az idei Friss re:ndhagyó és re:trospektív, kérdésekkel és válaszokkal, re:flektál a kiállítás-sorozat múltjára, ezért a rendező az elmúlt négy évben a kiállítás-sorozaton szereplő magyar művészek friss munkái közül válogatott. A tárlat támogatás is egyben, ugyanis a kiállított művek már a Kogart Alapítvány gyűjteményének részét képezik. Friss kiállítás sorozatot 2004-ben azzal a szándékkal indították, hogy szélesebb közönségnek is bemutassa azokat az irányokat, témákat, formákat, amelyekkel a fiatal alkotó generáció kísérletezik. A résztvevők az adott év végzős festő-, szobrász-, grafikus-, intermédia-hallgatói közül kerültek ki, első alkalommal csak a Magyar Képzőművészeti Egyetemről, majd később több külföldi akadémiáról (Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia), 2006-től pedig a pécsi Tudományegyetem Művészeti Karáról is.

 Az Alapítvány első kuratóriumának elnöke, dr. Tóth Tamás az ünnepélyes megnyitót a Bee Gees együttes You Win Again című dalának bejátszásával kezdte. Ismét győztök, mert ismét itt vagytok – üzente a fiatal alkotóknak. Emlékeztetett a kezdetekre, 2005-től a kiállítás címe Friss Európára módosult: Magyarország uniós csatlakozása után meghívták az Unió új tagországait is. Az Alapítvány a külföldi kitekintés mellett a nemzetközi színtéren való megmérettetést is fontosnak tartotta, így jutott el a „Friss" Berlinbe (2005), Brüsszelbe (2006) és Bécsbe (2007). A diákok számára ez jelentette az első igazi kilépést a nagy nyilvánosság elé, az egyetemi vizsgabizottság helyett már a művészetkedvelők előtt adtak számot felkészültségükről, tehetségükről.

 A „Friss" nem kívánt sem generációs életérzést megjeleníteni, sem egy egységes stílus eszményét felmutatni – a fiatal alkotók szerteágazó kifejezési módjait, művészi megközelítéseit, kapcsolódási pontjait tette láthatóvá. 2005-ben (identitás) és 2006-ban (mánia) sikerült olyan hívószavakat találni, amelyek a műveket közös szellemi platformra helyezték, de ez nem jelentett stiláris egységet. A most kiállított művek is rendkívül tág körben helyezkednek el, az anyag, az eszköz, a módszer legkülönbözőbb lehetőségeit mutatják be, kezdve az egyszerű grafikától egészen a vaslemez domborításig.

A Képzőművészeti Egyetem rektora 2004-ben Farkas Ádám szobrászművész volt. Amikor Kovács Gábor, a KOGART tulajdonosa elmondta neki a tervét, először saját, XVIII – XIX. Századi gyűjteményét mutatta meg és ez a válogatás győzte meg a rektort a vállalkozás kivihetőségéről. Most, négy évvel később bebizonyosodott, a fiatal művészek érdemesek voltak a bizalomra. Ami pedig külön érdekesség: egyre erősebbek a nők az alkotók mezőnyében. Némelyik látásmódja egészen különleges. Síkban megmunkált fa elemekből valóságos szobabelsőt, egy egészen új teret képes teremteni.

„Friss" alkotók lévén nyitva a kérdés: hogyan haladnak előre pályájukon, merre indulnak tovább, hogy fejlődik művészetük? Most évfordulóhoz érkezett a Friss, és ez kiváló alkalom arra, hogy re:petát kérjünk azoktól a résztvevőktől (festők, szobrászok, grafikusok, intermédiások), akik diplomázásuk óta rendszeresen szerepelnek a kortárs magyar művészeti életben. Hol tartanak most, min dolgoznak éppen. A rendezők mindegyiküktől új munkákat kértek, hogy a sorozat címéhez hűek maradjanak, de kiállítanak néhány korábbi diplomamunkát is az összevethetőség kedvéért. Az első emeleten a négy korábbi KOGART-díjas alkotásait mutatják be, a felső két emeleten pedig mintegy negyven magyar művész ad keresztmetszetet a Friss című kiállítás-sorozatról, saját művészetéről és a mai magyar képzőművészet új törekvéseiről.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriuma – figyelembe véve a szakmai tanácsadók és a közönség véleményét -2008-ban újabb művésznek ítéli majd oda a Friss-kiállítássorozathoz kötődő KOGART-díjat, amely egy évre szóló – havi százezer forintos – ösztöndíj keretében biztosítja a díjazott számára a nyugodt légkörű alkotást.

A kiállítás látogatói ugyanis a bejáratnál egy szavazólapot kapnak, melyen feltüntethetik a díjra – szerintük – legméltóbb művész nevét és a kiválasztásra okot adó alkotás címét. Szavazni egészen a kiállítás zárásáig, szeptember 28-ig lehet.

http://www.kogart.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük