2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Együttmûködni jöttem

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/2776"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Bajnai-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Bajnai Gordon" title="Bajnai Gordon" width="75" height="100" /></a></span><strong> </strong>Bajnai Gordon lesz a hetedik miniszter 2002 óta, aki az idegenforgalom, a turizmus felügyeletét ellátja. Volt elõtte már mérnök, jogász, orvos, közgazdász. Eddigi tapasztalatai reményt jelenthetnek arra, hogy itt most fellendülés következzen be, de a legfontosabb kérdés mégis az: milyen érdekérvényesítõ képessége lesz a kormányon belül? <p>

 bajnai gordon Bajnai Gordon lesz a hetedik miniszter 2002 óta, aki az idegenforgalom, a turizmus felügyeletét ellátja. Volt elõtte már mérnök, jogász, orvos, közgazdász. Eddigi tapasztalatai reményt jelenthetnek arra, hogy itt most fellendülés következzen be, de a legfontosabb kérdés mégis az: milyen érdekérvényesítõ képessége lesz a kormányon belül?

 bajnai gordon Bajnai Gordon lesz a hetedik miniszter 2002 óta, aki az idegenforgalom, a turizmus felügyeletét ellátja. Volt elõtte már mérnök, jogász, orvos, közgazdász. Eddigi tapasztalatai reményt jelenthetnek arra, hogy itt most fellendülés következzen be, de a legfontosabb kérdés mégis az: milyen érdekérvényesítõ képessége lesz a kormányon belül?

az idegenforgalmi bizottság ülése Miniszteri kinevezése elõtt az Országgyûlés Sport- és Turisztikai Bizottsága is meghallgatta a jelöltet elképzeléseirõl. ?Együttmûködni jöttem" – kezdte terveinek ismertetését Bajnai Gordon, majd így folytatta: Az együttmûködés ebben a bizottságban hagyomány és szeretném, ha az élet más területén is ilyen egyetértés alakulhatna ki. A turizmus az egyik legjelentõsebb gazdasági ág, a GDP majdnem 9 százalékát adja, de valamiért mégsem kezeljük a helyén. Ez nemcsak magyar jelenség, az EU-ban sem tekintik igazi gazdasági erõnek. Nálunk a fejlesztési terv egyik súlypontja az alacsony képzettségûek foglalkoztatottságának növelése és itt éppen a turizmus kínálja a legnagyobb lehetõséget. A következõ hét évben 310 milliárd forintot szeretnénk a turizmusra fordítani, nem mindegy tehát a stratégia. Három iránya lehet:

Az elsõ a turisztikai attrakciók fejlesztése. Itt van az államnak a legnagyobb szerepe, mert az ilyen beruházás nem szokott megtérülni. A másodikban még szintén jelentõs az állam feladata, ez a ?desztinációs menedzsment". Tudatos, az adott helyre koncentráló, szervezõ erõ. Ennek a kultúrája még nem olyan erõs Magyarországon és erre a magánszféra kevésbé költ. A harmadik terület a kínálatbõvítés, új szállás- és vendéglátóhelyek létrehozása. Ezt már a magántõke is elvégzi, de vannak olyan helyek, ahol ennek a beindításához még segítségre van szükség, ha korlátozott mértékben is. Például, ahol az üzemeltetés már jövedelmezõ lehet, de a kiépítés még nem. Fontos a minõségfejlesztés is. A kettõbõl három, a háromból négycsillagos szállodát csinálhatunk. Kiemelt szerepe lehet a Regionális Fejlesztési Tanácsoknak és a munkájukhoz az új, kibõvített tárca nagyobb segítséget adhat. Minden – a közlekedési vagy akár a környezetvédelmi – döntésnél jelen lehet a ?szakma", álláspontjuk befolyásolhatja a fejlesztéseket.

A sportról szólva a miniszterjelölt – maga is aktív, igazolt sportoló – elmondta: ?Ne csak sportnemzet legyünk, hanem sportoló nemzet is!" Ehhez a tárca szeretne fejlesztési forrásokat is adni. A hétszáz iskola következõ évekre tervezett felújításakor legyen szempont a sportolásra alkalmassá tétel. A doppinggal szemben kíméletlennek, könyörtelennek kell lenni, viszont sokat kell foglalkozni a megelõzéssel. Az olimpiai felkészüléshez rendelkezésre állnak a pénzügyi feltételek. Az ott elért sikerek befolyásolják az ország lakosságának lelkiállapotát, de meg kell találni a helyes arányt: meddig terjed az állam dolga és hol van szerepe a civil szervezeteknek, a magánerõnek.

Képviselõi kérdésekre válaszolva a miniszterjelölt hangsúlyozta: legyen tudatos, országos turisztikai attrakciófejlesztés. Ilyen például a termálturizmus lehetõségeinek kihasználása. A Puskás Ferenc Stadion uniós forrásokból történõ felújítását a szabályok nem teszik lehetõvé. Csak PPP bevonásával lehetséges. A turizmus-fejlesztési pályázatok január elsejével elindultak, mi voltunk az elsõk a 27 tagország közül, ahol ez megkezdõdött. Az év második felétõl újabb húszat írnak majd ki. Év végére mintegy kétszáz fejlesztési pályázat lesz majd elérhetõ. Megjelenés elõtt a tervezetüket közzéteszik az Interneten, bárki hozzászólhat, javaslatot tehet. A minisztérium feladatai megsokasodtak, ezért szervezeti változtatást nem tervez. Az idegenforgalmi törvény szakmai, elõkészítõ munkái már folynak, várhatóan õsszel a Parlament elé kerülhet. A harmincöt leghátrányosabb helyzetû kistérség felzárkóztatására külön program készül. Az elsõ fejlesztési tervet a legtöbb jogos kritika az ügyintézés lassúsága miatt érte. Most bevezetik az egyablakos ügyintézést és szigorúan ellenõrzik a határidõk betartását. A szükséges igazolások száma is kevesebb lesz és önálló panaszkivizsgáló szervezetet hoznak létre. Mindezek mellett felgyorsítják a pályázati pénzek kifizetését is. Amikor politikáról beszélünk, általában két dolgot értünk alatta: az egyik a hatalom megszerzése, megtartása, a másik pedig, hogy miként használjuk, miért jó az a köznek? Ennek a tárcának a munkájában ez utóbbin lesz a hangsúly.

dr tóth józsef A képviselõk kérdéseinek, hozzászólásainak lényege leginkább talán dr. Tóth József (MSZP) szavaival ragadhatók meg. Õ azt mondta: ?Esélyt látok arra, hogy elkötelezett fejlesztési menedzserbõl a sport és turisztika iránt is elkötelezett fejlesztési miniszter lesz, akinek a vezetése alatt ez az ágazat is felértékelõdik". Az ellenzéki képviselõk, sõt maga a bizottság elnöke, Bánki Erik (FIDESz) is egyetértett abban, hogy a meghallgatott jelölt véleményében, állásfoglalásában nem a politikai, hanem a szakmai szempontok állnak elõtérben és kölcsönösen hangoztatták hajlandóságukat a párbeszédre. Ennek nyomán különösen sajnálatos, hogy ez az egyetértés nem mutatkozott meg a szavazáskor. Valamennyi ellenzéki képviselõ tartózkodását fejezte ki, így a jelöltet a Sport és Turisztikai Bizottság – 11 igen szavazattal, hat tartózkodással, ellenszavazat nélkül – a tisztségre alkalmasnak találta.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.