2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Két lábbal a földön

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/2772"><img class="image thumbnail" src="/files/images/plakett.thumbnail.jpg" border="0" alt="Márk Tivadar Díj plakettje" title="Márk Tivadar Díj plakettje" width="100" height="95" /></a></span><strong> </strong>Márk Tivadar az Operaház legendás korszakának talán utolsó nagy személyisége volt. Halála után tisztelõi alapítványt hoztak létre és születésnapján, róla emlékezve, díjat adnak át. <p>

márk tivadar díj plakettje Márk Tivadar az Operaház legendás korszakának talán utolsó nagy személyisége volt. Halála után tisztelõi alapítványt hoztak létre és születésnapján, róla emlékezve, díjat adnak át.

márk tivadar díj plakettje Márk Tivadar az Operaház legendás korszakának talán utolsó nagy személyisége volt. Halála után tisztelõi alapítványt hoztak létre és születésnapján, róla emlékezve, díjat adnak át.

bede judit Márk Tivadar hatalmas tudása a mai utódok munkájában is visszatükrözõdik. A díjat szellemi örökösei közül az kaphatja, aki a leginkább folytatni tudja a névadó mûvészetét. Tavaly még volt vita a kuratóriumban, az idén teljes egyetértésben ítélték oda Bede Juditnak. Õ az, aki a legméltóbban képviselte a mester által mindig is vallott elvet: ?alázattal a mûvel szemben!" Azon kevesek közé tartozik, aki ismeri a titkot: a jelmez által azonnal tudjuk, ki az aki a színpadra lép és milyen korban él.

bede judit Bede Judit ruhaipari mérnökként végzett. Már gyerekkorában szívesen rajzolt, végül a színházi világban találta meg a lételemét. A pályát a Madách Színházban kezdte – jelmezkivitelezõ lett. A nyolcvanas évek végétõl – tavalyi nyugdíjazásáig – a Magyar Állami Operaházban dolgozott. Sokkal több volt, mint kivitelezõ, tervezett is; például a János Vitéz vagy a szerelmi bájital jelmezeit. Tevékenységének lényegét így foglalta össze: ?Van egy kor, amiben a darab játszódik. Ma különbözõ anyagok kaphatók az üzletekben, nekünk kell megoldani, hogy ugyanazt a hatást adja – már az elsõ sorból nézve is – mint a régi kor textíliája. Ezt ki lehet találni. Ez a munka szépsége, ez adja az izgalmát. A jó kivitelezõ fontos partnere a tervezõnek. Neki nemcsak mûvészi, hanem anyagi szempontokat is figyelembe kell venni, ugyanakkor az olcsóság nem mehet a látvány rovására. Itt kap szerepet a mérnöki elõképzettség, rendszert kell látni az egészben. A kivitelezõ két lábbal áll a földön a mûvész mellett."

A kitüntetett munkásságát Velich Rita, az Operaház vezetõ jelmeztervezõje ugyancsak nagyra értékelte. Olyan formátumú egyéniség – mondta el róla – aki a puszta jelenlétével is erõsíteni képes a szakmai csapatot. A tudásával, magabiztosságával hatalmas segítséget jelent. Nincs is olyan kérdés, amire ne tudna válaszolni. Sokkal több kivitelezõnél, valódi mûvészember, aki azonosulni tud a tervezõ világával. Aktivitása hihetetlen, szinte kifogyhatatlan az energiája. Távozásával a jelmez- és látványvilág kicsit háttérbe szorult a színházban.

A kitüntetés átvételekor Bede Judit még elmondta: Most ismét felkérést kapott a munka folytatására és ezt boldogan teljesíti is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.