2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Életet ment a mérés

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/5561"><img class="image thumbnail" src="/files/images/program1.thumbnail.jpg" border="0" alt="plakát" title="plakát" width="100" height="75" /></a></span><strong><em> </em></strong>Idén januárban számoltunk be arról, hogy a Magyar Hypertonia Társaság az AEGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indította az EReink Védelmében (ÉRV) programot, a tünetmentes perifériás érbetegek felderítésére, és a körükben tapasztalható megdöbbentő szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentésére. Az első eredmények meglepőek. <p>

plakát Idén januárban számoltunk be arról, hogy a Magyar Hypertonia Társaság az AEGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indította az EReink Védelmében (ÉRV) programot, a tünetmentes perifériás érbetegek felderítésére, és a körükben tapasztalható megdöbbentő szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentésére. Az első eredmények meglepőek.

plakát Idén januárban számoltunk be arról, hogy a Magyar Hypertonia Társaság az AEGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indította az EReink Védelmében (ÉRV) programot, a tünetmentes perifériás érbetegek felderítésére, és a körükben tapasztalható megdöbbentő szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentésére. Az első eredmények meglepőek.

 dr. kiss istván, a magyar hypertonia társaság alelnökeEz év augusztus végéig már több mint 5100 beteg került be a vizsgálatba, átlagéletkoruk 60,8 év. Megdöbbentő viszont, hogy az eddig megvizsgált tünetmentes betegek mintegy 15 százalékánál diagnosztizálható volt az érszűkület! Ráadásul nem kizárólag a legenyhébb, hanem több esetben a már előrehaladottabb, középsúlyos állapot is előfordult a vizsgálatok során. A program lényege, hogy az erek védelme érdekében már akkor tehetünk lépéseket, amikor a betegség még nem mutatkozik. Egyszerű méréssel megállapíthatjuk az érszerkezeti eltéréseket és felhívhatjuk a figyelmet a veszélyes folyamatok megindulására Dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság alelnöke szerint a vizsgálat olyan egyszerű, hogy egy asszisztens is elvégezheti. Képzésük már meg is kezdődött. A méréshez felvilágosító munka is társul: a nem betegek figyelmét felhívja, hogyan lehet a kockázatot elkerülni, a már betegeket pedig megóvja állapotuk súlyosabbra fordulásától.

dr.farkas katalin, a budapesti szt. imre kórház vezető főorvosa Erre igen nagy szükség is van – emelte ki dr.Farkas Katalin, a budapesti Szt. Imre Kórház vezető főorvosa. A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik jele és megjelenési formája. A betegség során az érszűkület leginkább az alsó végtag verőereiben lép fel, és felismerését nagyban nehezíti, hogy sokáig nem okoz tüneteket. Jelenleg a probléma hazánkban összesen mintegy 400 ezer embert érint. A hosszú tünetmentes időszak miatt előfordulása 50 éves kor felett jelentősen, akár 20 százalékra is megnő. Kiemelten veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek, illetve ha a családban gyakran fordul elő érbetegség. Bár a perifériás érbetegség önmagában is veszélyes kór – a láb vérellátásának romlása akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, késői felismerése pedig akár a végtag amputációjához is vezethet -, az érszűkületes beteg számára nem is az alsóvégtag sorsa, hanem a gyakran egyidejűleg már meglévő, de még tünetmentes koszorúsér- vagy agyér-betegség jelenti a legnagyobb veszélyt. A nemzetközi statisztikák szerint az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére. Nem véletlen, hogy a perifériás érbetegségben szenvedők halálozása kiemelkedően magas, felismerés és kezelés nélkül öt év alatt eléri a 30 százalékot, vagyis a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal.

„boka/kar index mérés" Az ötévesre tervezett ÉRV program első lépéseként egy olyan országos szűrőprogram indult el, melynek során összesesen ötven Hypertonia Centrumban várják szűrővizsgálatra a jelentkezőket. A diagnózis alapja az ún. „boka/kar index mérés", ami egy egyszerű, fájdalommentes, beavatkozással nem járó műszeres vizsgálat. Ennek során vérnyomásmérő és ultrahangos Doppler- mérőfej (ezen keresztül hallható a vér lüktetése, ami pontosabb mérést tesz lehetővé) segítségével megmérik a vérnyomást mindkét felkaron, valamint lábakon a boka magasságában. E kapott értékeket elosztják egymással (boka/kar), és ez adja az index pontos értékét. Amennyiben az alsó végtagon mért vérnyomás alacsonyabb, az érszűkület diagnosztizálható. Az eddigi mérések azt mutatták, hogy például az ötven év feletti nők 10 százaléka volt tünetmentes érbeteg, a kor előrehaladtával ez az érték meredeken emelkedett. Már önmagában ez az adat is mutatja, hogy minél hamarább, lehetőleg a lakosság minél nagyobb hányadánál el kell végezni ezt a mérést. Sajnos az orvosnak még nem érdeke, hogy megtegye, pedig sok háziorvosi rendelőben van ilyen berendezés. A mérést „időhiány miatt" mégsem végzik el. Az Egészségügyi Minisztérium már 2006-ban kiadta a hivatalos szűrővizsgálatok listáját. Az ebben foglaltakat – köztük a boka/kar index mérést vizitdíj mentesen(!), kötelezően el lehet végeztetni az orvossal.

lenkefi ida ágota Az AEGIS Gyógyszergyár segíteni szeretne abban, hogy javuljanak a szomorú halálozási mutatók, ezért mérőműszereket ad a Centrumoknak – jelentette be Lenkefi Ida Ágota, a gyár belkereskedelmi igazgatója. Szerepet vállalnak a képzésben is. Nem árt, ha tudjuk: a magas vércukor 3,5-szeresére, a dohányzás a négyszeresére emeli az érszűkület kockázatát. A kezelés és a leszoktatás tehát kulcsfontosságú lépés. A http://www.ervprogramok.hu/ oldalon „Ércentrumok" cím alatt megtalálhatók azok a helyek, ahol a szükséges mérést elvégzik. Telefonon történő bejelentkezésre előjegyzést vesznek fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.