A soproni Szieszta Hotel lépcsőzetes, kilencemeletes épületét sokan ismerik. Nem csoda, valamikor itt működött az ország legjobb SZOT üdülője. Ide szakszervezeti beutalót kapni, már ön magában sikernek számított! Ma a szálloda a Hunguest csoporthoz tartozik és a folyamatos megújulás színtere.

 

A soproni Szieszta Hotel lépcsőzetes, kilencemeletes épületét sokan ismerik. Nem csoda, valamikor itt működött az ország legjobb SZOT üdülője. Ide szakszervezeti beutalót kapni, már ön magában sikernek számított! Ma a szálloda a Hunguest csoporthoz tartozik és a folyamatos megújulás színtere.

 Amikor az igazgató, Kisgyőri Magdolna ebben a szállodában dolgozni kezdett, maga is meglepődött: ennek a hatalmas épületnek mennyi törzsvendége van. Köszönhető ez – többek között – annak is, hogy nagyon vendégszerető csapat dolgozik itt együtt, már hosszú ideje. Egy ilyen nagy házban roppant nehéz azt elérni, hogy „személyhez szóló" legyen a szolgáltatás, pedig a mai világban, a versenytársak széles kínálata mellett, ez az egyik legfontosabb vonzereje egy szállodának. A dolgozók munkavégzésének minősége, emberi tulajdonságaik olyanok, melyek segítenek megtartani a vendégek hűségét, sok éven keresztül is.

 Közrejátszik ebben maga a város, Sopron, mely történelmi hangulatával szinte egy élő múzeum, és segítségre van még – nem kis mértékben – a vidék borkultúrájának fejlődése is. Sokan szeretnének menekülni a zajos világból egy kicsit a csendbe, a nyugalomba és ezt megtalálják az apró kis utcákban éppúgy, mint a Szieszta környékén, hiszen a szálloda öthektáros ősparkjából közvetlen kijárat van az erdőbe. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül Ausztria közelségét sem, főleg, ha meggondoljuk, hogy sokan Debrecenből, Kecskemétről, Miskolcról vagy éppen Szegedről érkeznek. Nekik a határ menti osztrák kisvárosok felkeresése is érdekes élményt jelent.

Mindezen tényezők, melyek a szálloda vonzerejét növelik, léteztek már a SZOT-os időkben is. Ugyanakkor azt látjuk: hatalmas fejlődés ment végbe az országban, különösen a wellness, a termál és hasonló szolgáltatások terültén, amivel állni kell versenyt. A szálloda 280 szobájából korábban csak ötvenet újítottak fel és bizony vannak szobák 15 éves bútorokkal berendezve. Noha most ismét divat a „retro", a nosztalgiázás, itt fokozatosan minden szoba felújítására sor fog kerülni. Teljesen újjá varázsolják a fürdőszobákat – emelte ki az első tennivalók között az igazgató asszony – és a berendezést, az ágyakat is kicserélik. Sopron klimatikus gyógyhely, az új tulajdonos, a Dare cégcsoport ehhez igazítja a wellnes részleget. Jelenleg is működik egy kisebb úszómedence, ahol levegő és vízsugár-masszázs kényezteti a vendégeket. Mellette a pezsgőfürdő vizét télen akár 36 fokig is felmelegítik. A medencékben a vizet hetente háromszor teljesen kicserélik, miközben naponta is kötelezően frissítik, legalább 10 százaléknyi arányban. A vízminőség ellenőrzésére évente több, mint egymillió forintot költenek. Az ÁNTSZ mérései azt bizonyították, hogy az utóbbi három évben állandóan teljesen csíramentes, ivóvíz tisztaságú volt a medencék vize!

Van még finn szauna, gőzfürdő, sókabin és oxigén-terápia, ez utóbbiak főként az asztmások, légzőszervi betegek állapotának javulását segítik. Mind többen kedvelik a „nordic walking" sétát, melyhez a hozzá való botok is rendelkezésre állnak. Ugyancsak újdonság még az aromafürdő, melyet illóolajos masszázs egészít majd ki és persze jade lávaköves masszázs is van már. A szokásos kozmetikai szolgáltatások sorát méregtelenítő lábápolás bővíti, az edzőteremben pedig meglehetősen bőséges választéka sorakozik a különféle gépeknek. A relaxációs programokat főként a hétvégére érkező vendégeknek kínálják. A vízitorna és az izületek, izmok állóképességét növelő Pilates torna a hát és gerincpanaszokra jelent enyhülést. A jóga és a táncterápia rejtelmeibe képzett vezető útmutatása mellett tekinthetnek be az arra vállalkozók. Szombat esténként a stresszoldó gyakorlatok segítségével szeretnék egy kicsit megtanítani a vendégeket lazítani – élni, jól élni!

 A felújítási tervek között szerepel egy gyermek-pancsoló és egy szabadtéri medence létesítése. Bővíteni szeretnék a sportolási lehetőségeket is. A meglévő kosárlabda palánkok mellett máris van hat teniszpálya, kerti sakk és lábtenisz, lengő teke. A kicsiket jól felszerelt játszótér várja, de az épületen belül is van játszó-szoba, ahol rossz idő esetén akár még ugráló-, birkózószőnyegen, trambulinon is szórakozhatnak az apróságok. A gyerekek energiáinak levezetése mellett cél a szülők „tehermentesítése". Szakképzett óvónőre bízhatják a gyerekeket, amíg saját testi – lelki épülésükkel vannak elfoglalva.

A vezeték nélküli Internet a konferencia termek környezetében már működik, de fokozatosan elérhető lesz a szobákban is. A szakmai tanácskozások céljára több helyiség is van, húsztól háromszázötven személyig képesek konferenciákat fogadni. Állatorvosok, pszichológusok, jogászok már vagy tíz éve tartják itt rendezvényeiket, hűségesen visszatérve minden évben.

Aki viszont azért jön, hogy másféle örömöknek hódoljon, az italban és ételben sem fog csalatkozni. A táj elsősorban vörösborairól híres, már évszázadok óta. Sopron kapcsán az ember csak a Kékfrankosra gondol, pedig errefelé a fehérborok is csodálatosak. Különösen a fűszeres, harmonikus ízű Zöld veltelini szerez sokaknak igen kellemes meglepetést. Ezt a fajta bort az országban máshol szinte alig ismerik, itt több helyen is kiváló minőségben kapható. A szálló vendégeinek péntekenként ingyenes borkóstolóval is kedveskedik. Ilyen volt a Valentin-nap alkalmával a Fényes Pincészet bemutatkozása.

 A Fertőrákos és Balf között, a Fertő tavat megkerülő kerékpárút mellett elhelyezkedő pincészet a bemutatóra ötféle bort hozott. Fehérboraikat egy Sauvignon Blanc képviselte, mellette Merlot, Soproni Kékfrankos és egy enyhén „barikolt" Cabernet Sauvignon sorakozott. A kóstolási sort a tulajdonosok büszkesége, egy Soproni Regős Cuvée zárta, mely a Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos házasításából született. A kóstoló vendégei azt is megtudták, hogy bár osztrák területen az ilyesmi gyakori, a magyar oldalon ez az egyetlen olyan kerékpáros pihenő, ahol a nyitott borpince étellel és itallal is várja az arra karikázó vendégeket.

 A finom borok persze az étvágyat is meghozzák. A szálloda igazgatója külön szerencsének tartja, hogy olyan séfet „örökölt", aki hajlandó a magyar konyha ízeit házasítani a franciával, olasszal. Mindezek mellett – a magyaros jelleg megőrzésére – előkereste a nagymamák fűszereit is. Valaha a magyar konyha sokkal több zöldséget, fűszernövényt használt. Ő ezt most nagy sikerrel hozza vissza. Orbán István és csapata – mert azért ez csapatmunka, lássuk be – rendkívül változatos étrendet kínál. Kezdve azon, hogy a kertben is van egy kőből rakott tűzhely, ahol egy család önállóan vagy segítséggel, akár maga is elkészítheti a vacsoráját, flekkent süthet, sörpartira hívhatja a barátait.

 Bent, az étteremben mindhárom étkezés, tehát a reggeli az ebéd és a vacsora is svédasztalos jellegű. Délben és este az egészen könnyű, szinte diétás, párolt zöldségek és gyümölcsök mellett, naponta ott találjuk az ötletesen elkészített halételeket, a tartalmas, finom leveseket, töltött gombát, pulykahúst, de a testes vörösborhoz való pörkölt vagy a libasült sem hiányzik. Mindez arra csábítja a vendégeket, hogy apránként kóstolgassák a számukra esetleg ismeretlen különlegességeket és fokozatosan barátkozzanak meg az újszerű ízekkel. A taktika sikeres. A távozók szinte sosem mulasztják el, hogy elutazáskor dicsérő szót ne ejtsenek a konyháról.

A szálloda egész működésére a nagyfokú emberszeretet jellemző. Jó érzést akarnak átadni a vendégnek, aki nagy távolságokról érkezett azért, hogy itt pihenjen. A Szieszta hű a nevéhez, látogatója kellemes emlékeket vihet magával!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük