2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Budapesti kongresszusára készül az európai egészség-turizmus

15 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/23331"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/P10100351.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="75" /></a></span>2009. február 18-án sajtótájékoztatón ismertették a  2009. április 1-3. között Budapesten, az új északi Duna-híd közelében, a Ramada Plaza Resort szállóban megrendezendő   2. Európai Egészségturizmus Kongresszus programját.   A rendezvény szervezője a Europe Health nevű müncheni cég,  melyet támogat a Magyar Turizmus Zrt., és az Al Raya International Group,  szakmai közreműködője pedig a Medical Tourism Association USA és a brit Treatment Abroad.</p><p>

p10100351.thumbnail2009. február 18-án sajtótájékoztatón ismertették a  2009. április 1-3. között Budapesten, az új északi Duna-híd közelében, a Ramada Plaza Resort szállóban megrendezendő   2. Európai Egészségturizmus Kongresszus programját.   A rendezvény szervezője a Europe Health nevű müncheni cég,  melyet támogat a Magyar Turizmus Zrt., és az Al Raya International Group,  szakmai közreműködője pedig a Medical Tourism Association USA és a brit Treatment Abroad.

p10100351.thumbnail2009. február 18-án sajtótájékoztatón ismertették a  2009. április 1-3. között Budapesten, az új északi Duna-híd közelében, a Ramada Plaza Resort szállóban megrendezendő   2. Európai Egészségturizmus Kongresszus programját.   A rendezvény szervezője a Europe Health nevű müncheni cég,  melyet támogat a Magyar Turizmus Zrt., és az Al Raya International Group,  szakmai közreműködője pedig a Medical Tourism Association USA és a brit Treatment Abroad.

Az áprilisi eseményen sor kerül az egészségturizmus nemzetközi szintű fejlődésének, piaci változásainak elemzésére a minőség, átláthatóság és innováció szemszögéből.  Magyar vonatkozásban, kiváló lehetőség nyílik a külföldi szakma figyelmének Magyarországra, hazánk egészségturisztikai kínálatára való irányítására.

A rendezvény tájékoztatójának előadói voltak: Dr. Uwe Klein,  a  2. Európai Egészségturizmus Kongresszus elnöke, Michaela Seebacher, a Kongresszust szervezők vezetője, Dr. Róna Iván,  vezérigazgató, Magyar Turizmus Zrt., Mezősi Csilla,  németországi egészségturisztikai tanácsadó, Magyar Turizmus Zrt.

(A tájékoztatóról távol maradt Sala Atamna, a kongresszust szervező Europe Health vezérigazgatója, aki Münchenben éppen Szaud-Arábia egészségügyi miniszterével tárgyalt.)

Dr. Uwe Klein  indokolta, miért Magyarországot választották a második kongresszus helyszínéül.

Magyarország kedvező képet alakított magáról az előző kongresszuson, a gyógyászati célú turizmusban olyan aktivitást képes kifejteni, mely hozzáértésben és érték-arányos költségeiben bármely országból érkező páciens számára kedvező lehet. A budapesti kongresszus ezt a képet formálhatja tovább nagyszámú szakember és befolyásos döntéshozó előtt. Az egészségügyi turizmusban sok szakma érintett, minden országban igyekeznek megszerezni, bevonzani  maguknak a szóbakerülő látogatókat, a Deloitte elemzése szerint 2-3 év alatt ebben nagyobb felfutás várható.A 2008-as első kongresszuson több mint 300 résztvevő fordult meg.  A kutatások rávilágítottak régiónk kedvező adottságaira, kelet felé fordult a figyelem, ezért is esett a választás most Magyarországra. Mintegy 68 előadót várnak 15 országból, akikhez további 15 magyar előadó is csatlakozik, kellően reprezentálva a magyar szakmai-orvosi adottságokat.  Az egészségügyi turizmusban vannak előttünk járó sikeres országok, mint pl. Szingapur, ahol az egészségügyi turizmussal kapcsolatos összes ügy az interneten intézhető, az ilyen példákat érdemes Európában is követnünk.

A konferencia befolyásos döntéshozó látogatói ugyan nem ismerkedhetnek hosszabban Magyarország idevágó szakmai lehetőségeivel, de rövid látogatást tesznek majd a Margitszigeten és a Nemzetközi Pethő Intézetben.

A kongresszus programját ismertetve Dr. Róna Iván szólt a magyarországi egészségturizmus jelentőségéről és a MT Zrt.-nek a  hazai egészségturisztikai kínálat népszerűsítésére irányuló  tevékenységéről.

p10100531.thumbnailA Magyar Turizmus Zrt.  tevékenységében kiemelt feladatot jelent Magyarország egészségturisztikai kínálatának népszerűsítése, a most sorra kerülő konferencia pedig kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a külföldi szakma figyelmét felhívja Magyarországra és hazánk egészségturisztikai kínálatára, mivel a rendezvényen több kontinens szakmai képviselői között résztvesznek;a nemzetközi egészségturizmusban részt vevő kórházak,

rehabilitációs központok, gyógyszállodák üzemeltetői és orvosai, a külföldi páciensforgalmat szervező cégek képviselői, orvos-technológiai fejlesztők, a külföldi egészségpénztárak képviselői, nemzetközi egészségügyi ellátást is finanszírozó országok döntéshozói, turizmusban dolgozó szakemberek, befektetők, projektgazdák, továbbá magas rangú EU képviselők lesznek jelen a kongresszuson.

Megvitatják, hogy milyen kihívásokkal néz szembe az európai egészségturisztikai ágazat, milyen változások várhatók az európai egészségbiztosítási rendszerben és ezek miként befolyásolják az ágazat vállalkozásait.  Kiemelt témája a rendezvénynek az Európai Unió országai közötti gyógyturizmus és a határokon átívelő egészségbiztosítási rendszer EU direktívája is.

2008. december 10-11-én  zajlott Brüsszelben az EU Nyílt Egészségügyi Fóruma, melynek témája az egészségügy Európai Unió-beli fejlesztése volt.  Az esemény keretében Androulla Vassiliou, az EU egészségügyért felelős biztosa a megelőzés jelentőségéről és az EU új törvényjavaslatáról beszélt.

A 2008 júniusában beterjesztett törvényjavaslat szerint;  az eddig nemzetállami kompetenciába tartozó egészségügyben az ambuláns kezeléseknél az EU-n belül nagyobb szabadságjogokat kaphatnak a biztosítottak.

p10100541.thumbnailÍgy, a törvény elfogadása esetén több, az EU országokból érkező biztosított kaphatna államilag finanszírozott  hozzájárulást akkor is, ha a kezelést külföldön venné igénybe, ez a lehetőség pedig kedvezően hatna a magyarországi egészségturizmus alakulására is.

A budapesti  2. Európai Egészségturizmus Kongresszuson részt vesznek azon Arab-öbölbeli országok döntéshozói is, akik egészségügyi rendszerük hiányosságait a külföldön lebonyolított kezelések teljes finanszírozásával oldják meg,  ezért nagy jelentőségű számunkra, hogy a résztvevők a konferencia keretében alaposan megismerjék Magyarország egészségturisztikai kínálatát.   Ennek előmozdítására, az áprilisi konferencia-program során 

Dr. Róna Iván prezentáció keretében fogja bemutatni és népszerűsíteni Magyarországot, mint egészségturisztikai desztinációt.

A magyarországi turisztikai kínálat nemzetközi hatókörű vonzerői között, Budapest, Balaton és a konferenciaturisztikai adottságok mellett,  az egészségturizmus szerepe kiemelkedő. Nemzetközi összefüggésben hazánk az első öt, termálvízben leggazdagabb ország közé tartozik, Japánt, Izlandot, Olaszországot és Franciaországot követően.  Az ország területének 80%-a alatt termálvíz található.

ramada%20szallo5.thumbnailEnnek, és az elmúlt években ezen területen megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően, az egészségturizmus a magyarországi turisztikai kínálat olyan meghatározó elemévé vált,  melynek alapjait a fürdőkultúra-történetében évezredekre, turisztikai-gyógyturisztikai szempontból pedig évtizedekre vezethetjük vissza.

A gyógyturizmusban tehát komoly hagyományaink vannak:  történelmi fürdőink, fürdőkultúránk, orvosaink szaktudása, és az elmúlt évek fürdőberuházásai garanciát jelentenek a magas minőségű szolgáltatásokra.

Az adottságok és szolgáltatások, valamint a kedvező ár/érték arány következtében sok az elégedett és visszatérő vendég.

A Magyar Turizmus Zrt.  külföldi marketingkommunikációjában  kiemelt termékként népszerűsíti a hazai  egészségturizmust, gyógyturisztikai és wellness-szolgáltatások együtteseként, ill. mint kulturális örökséget.

Magyarország turisztikai kínálatán belül, közel egy évtizede, ezekben az ágazatokban zajlottak a legjelentősebb fejlesztések.  A Társaság saját kommunikációjában a hazai egyedi jellemzőket emeli ki, így különböztetve meg magunkat a  versenytársaktól. 

A szolgáltatókat arra ösztönözi, hogy az új nemzetközi trendek, mint a medical wellness, vagy az ún. „selfness" irányába szélesítsék kínálatukat, mert új és visszatérő vendégeket nemcsak gyógyvizeinkkel, de gyógy- és wellness-turizmus egyéb területeivel (például fogászat, szépségipar) is szerezhetünk. 

A gyógyturisztikai, illetve a wellness-szolgáltatások promócióját továbbra is elkülönítve, a sajátosságokat kiemelve valósítja meg a Társaság.

Magyarország több évszázados hagyománnyal rendelkezik a gyógy- és termálvízzel történő gyógyítás területén. Elődeink sikerrel alkalmazott módszereit a legmodernebb orvostudomány eszközeivel tudjuk kiegészíteni. Magyarország sikere a gyógyvízzel történő gyógyításban számos tényezőnek köszönhető:

§-építhetünk évszázados tapasztalatainkra, -magas színvonalú orvostudomány áll a betegek szolgálatában,

§-folyamatosan fejlődik a gyógyturizmus infrastruktúrája,-kedvező az ár-érték arány.

Magyarországon a természet eszközeivel, egyedülálló gyógy- és termálvízkincsre alapozott eljárások révén, kiváló szakemberek segítségével lehet mindent megtenni a vendég egészségének megőrzése érdekében.

Előnyeink a wellness-turizmusban:kellemes éghajlat, szép természeti környezet,elsősorban termálvízre épülő termékek, korszerű eljárások,változatos kiegészítő termékek, pl. az aktív és a kulturális turizmus területén,

§-gyorsan fejlődő infrastruktúra,kedvező ár-érték arány.

Magyarország egészségturisztikai kínálata Európa legtöbb országában jelentős vonzerő. A piaconként eltérő kereslethez illeszkedően, 2009-ben az MT Zrt. Hollandiában, Németországban, Svájcban, Oroszországban, Romániában és Szlovákiában kültéri hirdetéseken (köztéri plakátkampányok, közlekedésieszköz-hirdetések), Belgiumban és Szlovákiában televíziós kampányokban, Csehországban, Németországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Oroszországban és Ukrajnában online hirdetések révén népszerűsíti a hazai egészségturisztikai kínálatot. Több országban nyomtatott sajtóhirdetésekkel és újságbehúzással terjesztett ajánlati katalógusokkal, valamint egészségturisztikai tematikájú szakmai találkozókkal, szakmai és újságírói tanulmányutakkal hívja fel a Társaság hazánk gazdag egészségturisztikai kínálatára a figyelmet.

A Magyar Turizmus Zrt. belföldi marketingkommunikációjában is kiemelt figyelmet fordít az egészségturisztikai kínálat népszerűsítésére. Természetes vizeink mellett az egészségturizmus játszotta a főszerepet a Társaság által 2008-ra meghirdetett Vizek Éve kampányév során.  A témaév folyamán alkalmazott egyik legfontosabb csatorna az internet volt, a http://www.wellness.itthon.hu/ és a http://www.vizekeve.hu/ honlapoknak köszönhetően. 

2009-ben az MT Zrt. továbbfejleszti a honlapot:  új, betegségtípusok szerint kereső programmal egészíti ki, ill. nyereményjátékkal és online kampánnyal irányítja a potenciális turistákat a honlapra. 

A 2009 novemberében megrendezésre kerülő Spa & Wellness kiállításra belföldi újságírók közreműködésével, tanulmányút szervezésével hívja fel a nagyközönség figyelmét.

A magyarországi egészségturizmus jelentősége a statisztikák tükrében:

-2008. december 31-én a KSH 52 működő gyógyszállodát és 84 működő wellness-szállodát tartott nyilván.

-A működő gyógyszállodák 14 ezer, a működő wellness-szállodák 12 ezer férőhellyel rendelkeztek.

A gyógyszállodák jelentőségét mutatja, hogy 2008-ban a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 10,0%-át, vendégéjszakáinak 13,4%-át regisztrálták gyógyszállodában.  A szállodák esetében minden 100 vendégből 14 gyógyszállodát választott, a szállodai vendégéjszakáknak pedig csaknem egyötödét töltötték a gyógyszállókban.

2008-ban a gyógyszállodák vendégeinek 59,5%-a, vendégéjszakáinak 49,7%-a származott a belföldi vendégektől. Az átlagos tartózkodási idő a gyógyszállodákban 2008-ban is meghaladta a kereskedelmi szálláshelyi átlagot, és 3 éjszakát tett ki.  A külföldi vendégek átlagosan 4,4 éjszakát, a belföldi vendégek 2,9 éjszakát töltöttek a magyarországi gyógyszállodákban.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2008-ban a magyarországi gyógyszállodák 766 ezer vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 2,7 millió volt. 2008-ban a külföldi vendégéjszakák 13,6%-át regisztrálták a gyógyszállodákban. A legtöbb vendégéjszakát Németország (a gyógyszállodában töltött összes külföldi vendégéjszaka 36,5%-a), Ausztria (13,9%), Oroszország (5,8%), Csehország (3,9%), Lengyelország (3,5%), Románia (3,5%), és Nagy-Britannia (3,2%) adta.

2008-ban a wellness-szállodákban a belföldi és a külföldi vendégéjszakák száma egyaránt jelentős mértékben emelkedett. A vendégek száma a külföldiek, a vendégéjszakák száma a belföldiek esetében nőtt nagyobb mértékben.A wellness-szállodák vendégeinek és vendégéjszakáinak száma (712 ezer, illetve 1,7 millió) 18,4%-kal,

illetve 14,5%-kal emelkedett 2007-hez képest.A wellness-szállodákban a belföldi forgalom a meghatározó:   2008-ban a vendégek 77,5%-a, a vendégéjszakák 72,7%-a belföldről származott.  Az átlagos tartózkodási idő a wellness-szállodákban 2,3 éjszaka volt. 2008-ban a külföldi vendégek átlagosan 2,8 éjszakát, a belföldi vendégek átlagosan 2,3 éjszakát töltöttek a hazai wellness-házakban.2008-ban a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága 61,3%, a wellness-szállodák szobakapacitás-kihasználtsága 46,9% volt, míg a szállodák átlagos kihasználtsága 48,5%-ot tett ki.

Az elmúlt évben a gyógyszállodák 19,6 milliárd (+0,8%), a wellness-szállodák 12,7 milliárd (+18,0%) szállásdíj-bevételt realizáltak.  A gyógyszállodák esetében a szállásdíj-bevétel 43,6%-a, a wellness-szállodák esetében 76,8%-a származott a magyar vendégektől.

Az UNWTO (Turisztikai Világszervezet) a turizmus vonatkozásában tíz szempontból fogalmaz meg trendeket (demográfia, ismeretek és képzettség, egészségtudatosság, szabadidő, utazási tapasztalatok, életmód, információtechnológia, közlekedés, fenntarthatóság, biztonság), amelyek összetevői visszavezethetők az egészségturizmus ágazatára is. 

A demográfiai változások és az idősödő társadalmak következtében az egészségturizmus a jövő turizmuspiacának kiemelkedő ágazatává válik.

Egyre több turista akar utazásai során az egészségéért tenni, élvezhető formában, mindenféle tilalmak, és korlátozások nélkül.  Ugyanakkor az egészségturizmuson belül, a wellnessnek köszönhetően, megjelent egy új vendégkör, amely jellemzően fiatalokból és középkorúakból áll, mert ezen vendégek körében a klasszikus gyógyturizmus kevésbé népszerű, mint az idősebb korosztály esetében.

Mindezek alapján az egészségturisztikai szolgáltatások iránti kereslet hosszú távon várhatóan növekedni fog.

A bővülő kereslet azonban csak magas színvonalú egészségügyi háttérrel szolgálható ki, értve ez alatt a rehabilitációs és egyéb, a vendégkörre jellemző beavatkozást igénylő magas kórházi színvonalat is.

Medical-wellness:Célcsoport:  betegségekben szenvedő és/vagy betegséget orvos-szakmai alapon megelőzni kívánó vendég.A medical-wellness az egészségturizmus legújabb irányzatai közé tartozik, ötvözi az orvostudományt és a wellnesst. Irányt mutatva a jövőbeni wellness- és egészségügyi szektor fejlődésének, nem különálló ágként, hanem a gyógy- és a wellness-turizmus ötvözeteként fogható fel.  Az irányzat a wellness-szolgáltatások minőségbiztosításának orvosi háttereként, annak alátámasztásával alakult ki,  így garantálták az egységes szolgáltatási színvonalat és küszöbölték ki a wellness „hozzácsapását" bármilyen szolgáltatáshoz.

A medical-wellness szemléletmódnál alapvető fontosságú a vendégek előzetes állapotfelmérése, az egyénileg leginkább ajánlott szolgáltatások kiválasztása, és az egészséges életmódhoz kapcsolódó tájékoztatás.

Ily módon a hangsúly a tényleges megelőzésre, ill. gyógyításra helyezhető, s a szolgáltatás nem a hangzatos elnevezésű wellness-csomagokról szól, melyeket a vendégek többnyire a rászánt pénzösszeg, ill. előzetes ismereteik alapján választanak ki.

Versenyképességünk megőrzéséhez, a hatékony marketingtevékenység és egyéb szabályozási feladatok mellett, elengedhetetlen az ország vonzerőinek fejlesztése és fogadóképességünk javítása.  2009-től az ország minden régiójában megindultak azok a fejlesztések, amelyek hosszú távon tovább erősítik a magyar turizmus sikerét.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv mintegy 300 milliárd Ft-tal támogatja a turizmusfejlesztést.  A terv fő támogatási területei közé tartozik az attrakciófejlesztés, valamint a kereskedelmi szálláshelyek és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése. E két pályázati típuson országszerte összesen 247 projekt részesülhetett több mint 67 milliárd forintos támogatásban a 2007-2008-as akciótervi időszakban.

A Kormány eddig 26 kiemelt turisztikai projekt akciótervi nevesítéséről döntött,  57 milliárd Ft  támogatási összeggel, amelyből gyógyfürdők fejlesztésére is sor került. (Hajdúszoboszló és Szeged).

A pályázatok folytatódnak, a 2009-2010-es időszakban további több mint 100 milliárd Ft-nyi forrás áll rendelkezésre turizmusfejlesztési célokra, amelyből mintegy 70 milliárd Ft-ot pályázati úton lehet elnyerni, 30 Mrd Ft pedig kiemelt projekt lesz.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia részeként fontos szerepet kap a hazai egészségturizmus jövője is. Az  „Országos egészségturizmus fejlesztési stratégia"  az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel, valamint a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégiával összhangban, széles szakmai közreműködéssel készült,  az irányokat a kereslet és a konkurencia függvényében határozza meg.  Megfelelő iránymutatást kíván adni a döntéshozók számára az egészségturisztikai fejlesztések tekintetében,  az egészségturizmust az ország turizmusfejlesztési irányvonalaihoz igazítva.

Az egészségturizmus stratégia fő célkitűzése, hogy Magyarország 2015-re Európa vezető gyógyító nagyhatalma legyen. Ez a terület Magyarország számára kitörési pontot jelenthet.

Az egészségturizmus fejlesztésére 2013-ig 100 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 60 százalék attrakciófejlesztést, 40 százalék szolgáltatásfejlesztést takar. Az elképzelések szerint tizenhét gyógyhely kiemelt fejlesztésére tesznek javaslatot a stratégiai terv alapján. Ezzel párhuzamosan a kereskedelmi szálláshelyek, a gyógyturizmushoz kapcsolódó marketingtevékenység, a rehabilitáció, a korszerű gyógymódok feltételeinek megteremtése is a célok között szerepel.

A kormány által elfogadott 2013-ig megfogalmazott egészségturisztikai stratégia szerint, a szálláshelyfejlesztéssel összhangban kívánják ösztönözni az egészségturisztikai fejlesztéseket. Ez szinkronban van a balneológiai oktatással és képzéssel, illetve az orvos szakma bevonásával, ennek keretében megkezdődött egy balneológiai intézet létrehozásának előkészítése is.

Az egészségturizmus fejlesztése nemcsak egy ágazatot, a turizmus ágazatát érintő feladat, hanem sokoldalú koordinációt igénylő, bonyolult ágazatközi tevékenység is, ahol a döntések csak kompromisszumos alapon születhetnek.

A 2. Európai Egészségturizmus Kongresszus, amellett, hogy továbberősíti Magyarország pozitív turisztikai imázsát, hasznos kapcsolatokat teremt a hazai és a kongresszuson részt vevő nemzetközi szakemberek és döntéshozók között.

http://www.congress-echt-2009.com/

http://www.itthon.hu/

http://www.europehealth.com/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.