2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új minősítési rendszer bevezetésével igyekszik csökkenteni a jogi kiskapuk vonzerejét az ÉFE

4 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/23313"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/efe.thumbnail.jpg" border="0" width="96" height="100" /></a></span>Félő, hogy a gazdasági válság hatására, a visszaeső megrendelések száma pénzügyi problémákat okoz, amelyeket egyes vállalkozások az építtetők pénzének nem rendeltetésszerű felhasználásával próbálnak meg orvosolni. Az ÉFE új minősítési rendszerének kritériumai azonban drasztikusan csökkentik a jogi kiskapuk vonzerejét.</p><p>

 efe.thumbnailFélő, hogy a gazdasági válság hatására, a visszaeső megrendelések száma pénzügyi problémákat okoz, amelyeket egyes vállalkozások az építtetők pénzének nem rendeltetésszerű felhasználásával próbálnak meg orvosolni. Az ÉFE új minősítési rendszerének kritériumai azonban drasztikusan csökkentik a jogi kiskapuk vonzerejét.

 efe.thumbnailFélő, hogy a gazdasági válság hatására, a visszaeső megrendelések száma pénzügyi problémákat okoz, amelyeket egyes vállalkozások az építtetők pénzének nem rendeltetésszerű felhasználásával próbálnak meg orvosolni. Az ÉFE új minősítési rendszerének kritériumai azonban drasztikusan csökkentik a jogi kiskapuk vonzerejét.

    Rendkívül súlyos veszélyeket jelentett az építtetők számára eddig is a törvénysértő vállalkozások számonkérhetőségének hiánya:

  • Az építőipari cégek piaci magatartása lényegében nem ellenőrizhető, (a referencia listán nem tüntetik fel a megkárósított megrendelők nevét, a negatív szájreklám, pedig még szűk körben sem hatékony) így a jogsértő vállalkozások szinte egyáltalán nem szembesülnek magtartásuk negatív piaci hatásaival.
  • A törvényi szabályozásban meglévő kiskapukat, a jogi procedúra vontatottságát és a fogyasztók ismerethiányát tudatosan kihasználva, a jogkövetkezmények alól is könnyen kibújnak.
  • Az olyan profitcsökkentő kötelezettségek teljesítésének elkerülésére, mint amilyen a garancia, vagy a szavatosság, rutinszerűen szüntetik meg a cégeiket, majd néhány nappal később ugyanazok a személyek, (nem ritkán családtagjaikat bevonva) új céget alapítanak (vagy már eleve több céget működtetnek) és zökkenőmentesen folytatják a szolgáltatást .

Mindezekhez hozzájön, hogy a gazdasági törvény legutóbbi mosósításainak következtében akár néhány órán belül, jelentéktelen összegekből hozhatóak létre az új cégek.

Ilyen viszonyok között renkívűl fontosak az olyan civil fogyasztóvédelmi intézkedések, amelyeknek célja a jogi szabályozást kiegészíteni olyan piaci önszabályozási gyakorlatok ösztönzésével, amelyek az építkezők biztonságát növelik, és amelyek segítségével, nagyobb eséllyel kerülhetők el azok a vállalkozások, akiknek a piaci magatartása veszélyt jelent a fogyasztókra nézve.

Az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesülete ezért megkezdte az ÉFE Minősített – Fogyasztóbarát Építőipari Szolgáltató minősítési rendszer piaci gyakorlatba történő bevezetését. A minősítés használatára azok a vállalkozások szerezhetnek jogosultságot, akik nem szerepelnek az ÉFE Panasznyilvántartásában. Ez a rendkívül fontos kritérium drasztikusan csökkenti az eddig alkalmazott kiskapuk vonzerejét, ugyanis az ÉFE Panasznyilvántartásba nem csak a vállalkozások, hanem azok természetes személy tulajdonosai is bekerülhetnek, akik ellen fogyasztói panaszügyben, illetve jogsértési ügyben a 1997. évi CLV. Fogyasztóvédelmi Törvényben leírt Békéltető Testület, vagy a Magyar Köztársaság Bírósága az egyes gazdálkodó szervezetek terhére hozott. Bekerülhetnek továbbá azon gazdálkodó szervezetek és természetes személy tulajdonosaik, amelyek megszűnésükkel garanciális kötetezettségük, illetve más szerződésben vállalt, vagy törvényileg előirt kötelezettségük teljesítéséről nem gondoskodtak.

    A minősítést megpályázó vállalkozásoknak meg kell továbbá felelniük az ÉFE által támasztott jogi-, gazdasági- és szakmai elvárásoknak, valamint vállalniuk kell, hogy Alávetési Nyilatkozattal garantálják a fogyasztóknak az esetleges jogviták Békéltető Testületi eljárásban történő rendezését, megkímélve ezzel az építkezőket a hosszadalmas és költséges peres eljárások szükségességétől.

A tervek szerint 2009-es építési szezonban az építkezőknek már lehetőségük lesz minősített vállalkozásokkal dolgoztatni.

A minősített vállalkozások listája az ÉFE hivatalos honlapján (www.efeonline.hu ) elérhető lesz a fogyasztók számára.

http://www.efeonline.hu/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.